Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Glucosetolerantietest (GTT)

Met 24 weken heb ik een ontbijttest in het ziekenhuis laten doen. Dit om te checken hoe het met mijn suikers gaat. Alles in orde, tot nu..

Ik ben inmiddels mijn 31e week ingegaan. Gister ben ik weer voor controle geweest bij de verloskundige. Mijn bloeddruk is perfect, mijn baarmoeder voelt goed en het hartje hebben we weer gehoord. Het blijft een mooi en bijzonder geluid! Na afloop zegt de verloskundige dat we de GTT moeten herhalen. Sinds 1 november jl. zijn de regels hieromtrent veranderd, dus ik ben weer de sjaak! Ik heb gelijk instructies gekregen en een setje om dit thuis te doen, met als kanttekening: als de waarde 7,5 of hoger is, dan moet je even bellen voor andere instructies. Omdat ik vandaag toch thuiswerkte, heb ik het vanochtend op mijn gemak gedaan.

Om 7u ging de wekker, om 8u kon ik nuchter prikken (ik was allang blij dat mijn misselijkheid weer voorbij was). Een venijnig prikje in mijn vinger, volgde braaf de opgelegde instructies. Eerste waarde was 6,3. Daarna gelijk ontbijten en om 9u voor mijn 2e prik. Ook deze lukte gelijk, maar deze keer was mijn waarde 7,9. Ik was al aan het vloeken, want ja, ik moest gaan bellen. De assistente zei dat ik na de 3e prik nog even moest bellen, want de 3e waarde wilden ze ook hebben. Prima, tot straks! Om half tien heb ik de derde prik gezet en mijn waarde was in een half uur al weer gedaald tot 7,3. Ik weer bellen. Ze noteerde mijn gegevens en liet me terugbellen door de verloskundige. Die belde een half uurtje later: hoewel mijn waarden niet zo heel hoog waren, moeten ze zich toch aan het protocol houden. Of ik vanmiddag tijd had om een dieetvoorschrift op te halen en volgende week opnieuw prikken. Prima, heb alleen wel nieuwe prikspullen nodig, maar die kon ik gelijk meekrijgen. Mijn dieet bestaat nu uit 6x per dag kleinere porties eten. Gewoon ontbijten, lunchen en avondeten met daar tussendoor een gezond tussendoortje. Zo min mogelijk suiker! Geen snoepjes, geen chocola, geen koekjes, geen frisdranken, geen vruchtensappen en ook geen suiker in mijn thee. Het meeste vind ik niet erg, maar geen chocola en geen vruchtensappen???!!! Dat wordt wel iets moeilijker..

Maargoed, ik ga me er natuurlijk strikt aan houden! Alles voor de kleine meid! En uiteraard voor mezelf. En ik hoop dat de test volgende week positief is, dat ik weer gewoon normaal verder kan gaan. Het was wel even schrikken, dat wel. Maar wel vol te houden, toch?!

9 jaar geleden

Moet er niet aan denken, een dag zonder chocola! Maar goed idd wat je zegt, alles voor je dochter. En na de geboorte kan het weer :-)