Snap

Geen tweede kindje meer.....

Pff dit wordt een moeilijk, emotioneel blog....hier komt mijn verhaal:

Het was begin 2010 en ik ging voor naar de huisarts omdat er naar aanleiding van wat bloedonderzoek eindelijk een verklaring leek te zijn voor mijn jarenlang gekwakkel. Zij vertelde mij dat ik hoogstwaarschijnlijk het syndroom van Sjögren had, een vervelende reumatische aandoening waarbij de slijmvliezen in je lichaam langzaam uitdrogen. Hierdoor krijg je droge ogen, een droge mond, soms last van de longen, darmen, maag en ook de baarmoeder kan aangetast zijn waardoor zwanger worden lastig kan zijn. De kans op miskramen is vaak fors hoger bij dit soort aandoeningen. Manlief en ik besloten hierdoor om de anticonceptie de deur uit te doen. En dan zouden we wel zien hoe of wat. De verwachting was dat het eerder jaren dan maanden zou duren, maar ach ik was 28, we hadden de tijd.  Ik was al een jaar met de pil gestopt en mijn menstruatie bleef in die periode wel vaak maaaaanden achter elkaar uit, maar als je vaak ziek bent en kwakkelt met je lichaam dan is dat niet zo gek. We besloten eens lekker op vakantie te gaan om even te ontspannen en ook de condooms werden achter in het nachtkastje gestopt en gingen niet mee op vakantie. Een paar maanden later was ik doodmoe, dus ik dacht dat die reumatische aandoening vast weer opspeelde, daar wordt je immers ook moe van. Maar uiteindelijk toch voor de zekerheid een testje gedaan en ja hoor ik bleek al 11 weken zwanger!! Ons lieve zoontje is inmiddels 25 maanden en wij zijn al sinds augustus bezig voor nummer 2 maar het wil niet lukken. Ik heb netjes een eisprong en we vrijen een week voor en een week na de ovulatie netjes om de dag, maar tot op heden helemaal niks. Ik heb wel twee keer een cyclus gehad van meer respectievelijk 38 en 44 dagen waarbij ik duidelijke zwangerschapssymptomen had (geen test gedaan, mijn langste cyclys ooit was hiervoor 42 dagen dus had me voorgenomen om sowieso niet vóór die tijd te testen en bij de cyclus van 44 dagen viel dit net zo dt mijn man een paar dagen niet thuis was dus wilde ik wachten op hem met testen) en dus mogelijk een miskraam heb gehad. In het verleden heb ik twee keer eerder een miskraam gehad, dus ik ken het klappen van de zweep, ookal wilde ik destijds niet per se zwanger worden. 

Sinds de geboorte van mijn zoontje ben ik me overigens lichamelijk steeds slechter gaan voel en tijdens routine bloedonderzoek kwam een paar maanden terug ook een aantal opvallende afwijkende bloedwaardes naar boven. Ik werd hierop doorgestuurd naar het Sjögren Team van het UMC Groningen om te kijken wat er nou allemaal precies speelde (welke sliemvliezen er zijn aangetast etc). Ik hoopte daar ook meer antwoord te krijgen over de vragen omtrent mijn vruchtbaarheid. Er werd mij vertelt dat ik ondertussen best kon proberen zwanger te raken, een eventuele zwangerschap was niet erg voor de onderzoeken die er gedaan zouden worden.

Inmiddels heb ik de uitslagen binnen.....en nu blijkt dat ik helemaal geen Sjögren heb, maar dat ik (voor 95% zeker) Systemische Lupus Erythematodus heb. Dit is een heel ander soort aandoening van Sjögren en is verre van onschuldig. Het is niet zo dat je niet zwanger kunt worden met SLE, maar in bepaalde gevallen wordt het afgeraden, en mijn geval is daar één van. De kans op miskramen is bij mij verhoogd omdat ik bepaalde antistoffen in mijn bloed heb en ook is er een kans op afwijkingen bij het kindje. Mijn zoontje was bijvoorbeeld dysmatuur en heeft een hartafwijking, twee dingen die daar mee samenhangen. Bovendien ben ik door de eerste zwangerschap heel erg ziek geworden. Ik durf het dus eigenlijk gewoon niet aan om straks met twee kindjes te zitten terwijl ik zelf te ziek ben om voor ze te zorgen. Ook zie ik op tegen de medische molen die ik in moet gaan als ik wel zwanger wordt. Kortom, ik heb eigenlijk al besloten dat ik het niet wil. Mijn man twijfelt heel erg, maar hij zegt ook dat we er samen achter moeten staan. 

 

10 jaar geleden

Wow wat een heftig verhaal. Wat dapper van je om het zo te beschrijven. Heel veel sterkte.

10 jaar geleden

Hoi Chani, Ikzelf heb een aangeboren hartafwijking. Gelukkig hebben wij onverhoopt ook het geluk gehad om een kindje te krijgen. Voor ons was er ook een lichamelijke achteruitgang en de wens voor een groter gezin. Voor mijn man was er snel een streep door de kinderwens uitbreiding. Ikzelf deed hier langer over, uiteindelijk hebben wij gekozen om ons geluk niet verder te tarten. Nu gaat t nog redelijk. Ik kan genieten van mijn meisje, mag vanalles met haar meemaken. En ook nog voor t huishouden zorgen. Heel veel sterkte met je afweging, maar laat je niet te veel leiden door wat je wilt, maar door wat je aan kunt. Annette

10 jaar geleden

wat naar voor je vriendin!! Ze adviseren inderdaad om pas te beginnen met zwanger proberen te worden als je 6 maanden geen ziekteactiviteit hebt gehad. Maar ja dan begin je na een ziektevrije periode,en dan kun je door de hormonen juist weer een opstoot krijgen en moet je weer stoppen :S Als ik nog geen kind had zou ik dat risico ook nemen,maar nu....Wel heel goed van je dat jij haar steunt!!

10 jaar geleden

@Linda: ik had de eerste 4 maanden een paar vreemde bloeduitslagen (trombopenie, verhoogde nierwaardes en leverwaardes) en 1 keer een niersteenaanval. Na de 4de maand was dat ineens allemaal op miraculeuze wijze verdwenen! Voordat ik de definitieve uitslag kreeg dat ik SLE had, was er 1 arts die zei dat ik om die reden nooit Lupus zou kunnen hebben want dan wordt het erger tijdens de zwangerschap. Pas nu weet ik dat dat helemaal niet hoeft en dat tijdens de zwangerschap je immuunssysteem op een lager pitje werkt en mensen met een auto-immuunziekte soms tijdens hun zwangerschap zich beter voelen. DAt was hier ook, ik heb me nog nooit zo goed gevoeld en zag er ook goed uit.Dat was bij jou dus ook zo, wat fijn voor je!!