Snap
  • Zwanger
  • zwangerschap
  • echo
  • megablaas
  • LUTO
  • #LUMC

Ervaringen delen

Sinds 2019 schrijf ik al blogs over de zwangerschap van Julan. Deze blogs zijn al bijna 3 jaar oud, maar het onderwerp leeft weer heel erg.

Nu Julan weer geopereerd moest gaan worden, ben ik het bloggen weer actiever gaan oppakken. Nog steeds is er maar weinig informatie te vinden over het fenomeen 'megablaas'. Wel is er een nieuwe website, gemaakt door het LUMC, waar wij zijn behandeld tijdens de zwangerschap.  De megablaas wordt daar niet letterlijk genoemd, maar het artikel gaat over LUTO. LUTO is een afkorting van Lower, Urinary Tract Obstruction. Vrij vertaald: een obstructie in de lagere urinewegen. Een megablaas is dan ook een gevolg, van deze obstructie. Op deze site wordt dat niet verder gespecificeerd dan 'een zeer grote' blaas op de echo.Hoewel ik deze extra informatie op het internet zeker toejuich, vind ik de informatie zeer ontmoedigend. En ja zeker, het is ook een heel gecompliceerd beeld met veel mogelijk negatieve effecten. Maar dit artikel is alles behalve hoopgevend. Natuurlijk bestaat een artikel dan ook alleen uit feiten, helaas zijn die in dit geval allemaal lekker somber.Daarom weer even nieuws vanuit mama op gevoel. Mijn doel is dan ook, om een prominente plek op het internet te veroveren, zodat ons verhaal ook gelezen kan worden. 

Ik heb daarom laatst ook mijn eigen website de lucht in laten vliegen. Google heeft momenteel nog wat moeite met het crawlen van die site, maar ik denk dat dat even een kwestie van geduld is.

Op deze site heb ik de 6 delen van mijn blog, samengevoegd, tot 1 verhaal. Mijn verhaal, wat een nieuwe plek heeft gekregen, op mijn domein. Natuurlijk heb ik deze site al vol trots gedeeld, met iedereen waarmee ik in contact sta op social media. En jeetje, wat een reacties heb ik weer gehad!!Niet alleen van degene waarvoor dit verhaal nieuw is, maar ook oudere bekenden. Die toentertijd dus mijn verhaal niet hebben gelezen, hier op mamaplaats. Ze zijn er wel voor gaan zitten, nu het is gepubliceerd op mijn eigen site. Verrassend, maar ik ervaar dat als positief. Mijn verhaal word dus weer opnieuw goed ontvangen en gelezen. 

13 weken echo

Ook nu ons verhaal al bijna 3 jaar online staat, kreeg ik, ook voor het publiceren van mijn eigen site, nog veel reacties binnen. Er zijn nog altijd redelijk wat stellen die met deze, zogenoemde zeldzame, afwijking te maken krijgen. 

Bij Julan is de vergrote blaas gezien, tijdens een geslachtsecho. Ik was toen 14 weken zwanger, en mede door mijn ongeduldigheid en nieuwsgierige instelling, hebben we zelf de geslachtsecho bekostigt. Deze vond plaats op 1 september 2018. En deze echo heeft letterlijk Julan zijn leven gered. Als we hadden moeten wachten tot de eerstvolgende echo, met 20 weken, had hij dit waarschijnlijk niet overleefd. Op de site van het LUMC is dan ook te lezen: 

"Vanaf 16 weken zwangerschapsduur wordt het vruchtwater gevormd door de urine van de foetus; als de foetus niet in staat is om te plassen verdwijnt het vruchtwater. Ten gevolge hiervan kunnen de longen van de foetus zich niet goed ontwikkelen. Dit is de reden van overlijden direct na de geboorte."

Op 1 september 2021, is de 13 weken echo, officieel ingevoerd. Op de dag precies, 3 jaar na onze echo. Deze 13 weken echo, is een extra vorm van prenatale screening. Geen vervanger van de 20-weken echo, maar wel een hele fijne voorloper hiervan. Nu weet ik dat er ook veel tegenstanders zijn voor deze extra vorm van mogelijke stress en zorgen in een zwangerschap. Maar het kan dus echt het leven van je kindje redden, mocht er een afwijking vroegtijdig gezien worden. Toen ik zwanger was van Odin, was er voor ons ook geen enkele twijfel. Die extra (geslachts)echo rond de 14 weken, slaan wij zéker niet over! Op dat moment bestond de 13-weken echo ook nog niet, maar werden hier wel net beslissingen over gemaakt. De echoscopiste, welke in beiden zwangerschappen dezelfde vrouw was, vertelde ons dit ook direct toen we daar weer kwamen voor de echo. En nu bestaat het officieel!! Voor ons niet meer nodig, maar ik ben oprecht heel blij dat deze optie nu officieel is, waardoor er veel kindjes nog tijdig geholpen kunnen worden. 

De site van het LUMC voor de geïnteresseerde onder ons:

https://www.foetaletherapie.nl/luto 

Ervaringen delen

Ik vind het heel fijn om onze ervaringen te kunnen delen. Ik heb al veel vragen mogen beantwoorden in de afgelopen 3 jaar, en blijf dat zeker doen! Ik ben ook benieuwd hoe jullie over die 13-weken echo denken? Hebben jullie daar al gebruik van kunnen maken, of zou je dat gedaan hebben als dat tijdens jouw zwangerschap al bestaan zou hebben? 

2 jaar geleden

Onze zoon had op de 12 weken echo in 2019 een volle blaas, 2 weken later bleek het een megablaas te zijn. Zo ernstig, niet verenigbaar met het leven. Onder de 20 weken ben ik ingeleid in de VU. Ben nu, 3 jaar later mijn verhaal aan het opschrijven op mamaplaats….. Bij onze volgende zoon hadden we ivm een EUG en ons vorige kindje heel veel extra echo’s en bij onze dochter Guusje de 13 weken echo. Ze konden al zo veel meer zien! Heel fijn!!

2 jaar geleden

Onze kinderen zijn 10&5 dus wij hadden de mogelijkheid niet, maar als het was had ik zeker een extra echo gedaan.