Snap
  • Zwanger
  • #mom
  • #kidsonnderde3
  • #tweemoeders
  • #donorzaad
  • #zaaddonor

Een zaaddonor: Hoe leg je dingen vast?

Inmiddels is het bekend dat een goede vriend onze zaaddonor is. Er wordt ons regelmatig gevraagd hoe wij dit juridisch hebben vastgelegd. Ik vind dat altijd een beetje taaie stof om te vertellen en ook best ingewikkeld omdat er verschillende variaties zijn. In deze blog leg ik uit wat wij hebben vast gelegd.

Bibi en ik zijn toen ik zwanger was van Sef met elkaar getrouwd. Omdat we van elkaar houden maar ook omdat Bibi hiermee automatisch Juridisch Ouder werd van Sef (en later ook van Lux). Juridische ouders zijn wettelijk familie van het kind. Maar zij hoeven niet biologisch verwant te zijn met het kind. Ook heeft Bibi Sef en Lux voor hun geboorte erkend bij de gemeente. Wij hebben hiermee wettelijk precies dezelfde rechten.

Daarnaast hebben wij een donorcontract opgesteld bij Liesbeth Verhagen.

Op haar website wordt uitgebreid het Lesbisch ouderschap / Donorcontract /

Co-ouderschapscontract uitgelegd. Je vindt er ook nog een foto van ons met een een hele kleine Sef :).

In het donorcontract doet Martijn afstand van zijn rechten en plichten. Wij hebben hierin ook opgesteld dat Martijn en onze kinderen recht hebben op een aantal contactmomenten per jaar. Bij ons gaat dat nu heel natuurlijk maar stel dat wij op de een of andere manier geen contact meer hebben met Martijn dan hebben we ter bescherming van Sef en Lux opgesteld dat zij elkaar wel mogen blijven zien.

Een donorcontract kun je ook zelf opstellen maar alleen bij een notaris is hij helemaal rechtsgeldig.

De website van Liesbeth Verhagen is: https://www.feitsmaverhagen.nl/home/relaties-en-familie/lesbisch-ouderschap-donorcontract/

Inmiddels zijn wij met z’n vieren Familie Telleman. Wij dragen met trots de achternaam van Bibi.

Als een kind bij de geboorte twee juridische ouders heeft, krijgt het kind in principe de achternaam van de meemoeder, tenzij er een gezamenlijke naamskeuze wordt gedaan voor de naam van de biologische moeder.

Wij hebben voor de naam van Bibi gekozen omdat zij de enige in de familie is die de naam Telleman nog kan doorgeven. Mijn broer heeft twee kinderen die de naam van mijn familie door kunnen geven. Ook heb ik nog een neefje en nichtje die onze familienaam kunnen doorgeven. Daarnaast vinden we het mooi dat we iets erfelijks van Bibi kunnen meegeven aan de kinderen. Ik kies ervoor om ook Telleman te heten omdat dit voor mij een mooie vervanging is van de genetische verbintenis die we missen. Voor mij voelt dit hierdoor alsof wij als familie helemaal met elkaar verbonden zijn.