Een negatieve resusfactor?
Op controle bij de verloskundige krijg ik een formulier mee om bloed te laten prikken. Naast vitamine D en ijzer, voorheen te laag, wordt er nog een vakje aangevinkt: Rh-c-neg. Maar wat is dit nu precies? En waarom is dit belangrijk? De verloskundige stelt mij gerust dat het niet vaak voor problemen zorgt en dan sta ik alweer buiten. Thuis ga ik meteen op onderzoek uit.
Resusfactor
Naast de welbekende bloedgroepen A, B, AB en O heb je dus ook nog een resusfactor. Deze kan positief of negatief zijn. Deze resusfactor bepaalt mede je bloedgroep en is ook erfelijk bepaald. De resusfactor wordt bepaald door een eiwit dat wel of niet op je rode bloedcellen zit, veruit de meeste mensen hebben een positieve resusfactor. Aan het begin van je zwangerschap wordt bepaald welke bloedgroep jij hebt, dit wordt standaard gedaan dus hier hoef je zelf niet aan te denken.
Bloedonderzoek
Wanneer je een negatieve resusfactor hebt, wordt er na 27 weken zwangerschap nog eens een bloedonderzoek gedaan om te kijken wat de resusfactor van je ongeboren kindje is. Dit kan gewoon via een ‘normaal’ bloedonderzoek. Ze kunnen zien of er antistoffen tegen bloedgroepen in je bloed zijn gemaakt. Wanneer jouw resusfactor negatief is en die van je kindje positief is en bloed van jou en je kindje mengen zich, wat gebeurt bij een zwangerschap, dan zal jouw bloed antistoffen gaan maken tegen het bloed van je kindje. Ze checken jouw bloed dus op antistoffen. Wanneer je kindje dezelfde negatieve resusfactor heeft is er niets aan de hand en zal jouw bloed ook geen antistoffen daartegen maken.
Waarom belangrijk?
De door jou gevormde antistoffen maken het voor je kindje gevaarlijk. Die zorgen er namelijk voor dat jouw bloed het bloed van jouw kindje als het ware gaat aanvallen. Vroeger overleed een groot deel van deze ‘resusbaby’s’ aan complicaties ten gevolge van bloedarmoede. Gelukkig kunnen tegenwoordig problemen worden voorkomen en behandeld.
Resus C-factor en D-factor
Dan zijn er nog twee opties. Je kan zowel resus C negatief als resus D negatief zijn. Wanneer je een negatieve D-resus factor hebt en je kindje heeft deze ook is er niets aan de hand. Heeft je kindje echter een positieve resusfactor dan kan het zo zijn dat je antistoffen maakt tegen het bloed van je kindje. Om bloedarmoede te voorkomen bij je ongeboren kindje krijg je in week 30 een injectie met anti-Resus D-antistoffen. Deze zorgt ervoor dat de rode bloedcellen van de baby die terecht zijn gekomen in het bloed van de moeder worden vernietigd. Hierdoor maak je dan geen antistoffen meer aan. Heb je een negatieve C-resus factor dan kan je ook antistoffen aanmaken, dit komt wel veel minder vaak voor. Dit is echter niet te verhelpen met een injectie, je zult dan vaker op controle moeten komen om te kijken of je kindje bijvoorbeeld nog goed groeit.
Ik vind dit dus best heftig, alleen al het idee dat mijn lichaam, mijn bloed, dat van mijn kindje gaat afbreken en dat daardoor mijn kindjes leven in gevaar kan komen. Ik word momenteel onderzocht op een negatieve resus C-factor. Ik heb gelezen dat dit niet zo vaak voorkomt; iemand hier ervaring mee? En hoe verliep de zwangerschap toen verder bij jullie?
Ik word momenteel onderzocht op een negatieve resus C-factor.
Bronnen: RIVM: https://www.rivm.nl/bloedgroep-rhesus-c-negatief
De verloskundige.nl:https://deverloskundige.nl/zwangerschap/subtekstpagina/170/bloedonderzoek/
Isala.nl: https://www.isala.nl/patientenfolders/5423-bloedgroep-rhesus-zwangerschap/
Sanquin.nl: https://www.sanquin.nl/over-bloed/bloedgroepen/rhesusfactor
Ik vind dit dus best heftig, alleen al het idee dat mijn lichaam, mijn bloed, dat van mijn kindje gaat afbreken en dat daardoor mijn kindjes leven in gevaar kan komen.
Delen is lief! Ook leuk als je me volgt op instagram: @ealmmolenaar
Daziëlle13
Is nog zeldzamer. Heb sinds die irregulaire antistoffen eruit kwamen ook een speciale pas gekregen waar dit op staat dat mocht ik een ongeluk krijgen, ze meteen zien dat ik speciaal bloed nodig heb. En in zwangerschappen is er een snellere kans dat de bloed van de baby word afgebroken dan bij resus c/D. Maar hier inderdaad geen problemen met resus c. In alle drie de zwangerschappen niet. Kans is echt heel klein dat dat tot problemen zou leiden. Mijn eigen verloskundige zat al 42 jaar in het vak en heeft het nooit meegemaakt. Dat stelde mij wel gerust. Dus komt vast goed. En anders kunnen ze ook heel veel nog doen hoor stel het gebeurd wel. En bij resus c mogen die waardes ook best hoog zijn voor er bloedafbraak plaats zal vinden. En ze houden het goed in de gaten. Succes. Komt vast goed
De.Onderzoekende.mama
Ja goede tip! Goed in de gaten houden dat ze hier wel aan denken!
AngelinaM
Jeetje, wat een vervelende situatie. Ik snap dat je met veel zorgen zit. Helaas kreeg ik hetzelfde nieuws. Dat was even schrikken! Ik ben a- en ze wisten niet wat mijn dochter haar bloedgroep was. De arten hebben dit trouwens niet verder onderzocht(2018). Wat fijn dat ze jou verder gaan onderzoeken. Ik heb een injectie in mijn bovenbeen gekregen halverwege de zwangerschap. Na de bevalling weer een. Wij hebben een super gezonde baby gekregen. Hier is het gelukkig allemaal goed gegaan. Heel veel sterkte en geniet van jou zwangerschap!
De.Onderzoekende.mama
Hi Daziëlle, dat is geruststellend om te horen! Dat vertelde de verloskundige ook wel dat er zelden problemen mee zijn gelukkig! Ow echt? Daar heb ik nog niet van gehoord irregulaire antistoffen! Ga het meteen eens opzoeken ;) . Gelukkig is het bij jou allemaal goed gegaan! Heerlijk 3 gezonde kindjes :)