Snap
  • Zwanger
  • Miskraam
  • Verlies
  • rouwen
  • Bloedverlies
  • Regenboogbaby

Een miskraam is meer dan rouwen

Je verliest niet alleen je kindje maar ook je zelfvertrouwen. Waarom overkomt mij dit? Waar heb ik dit aan verdiend? Is mijn lichaam kapot?

TRIGGER WARNING 🤎

Omdat ik tijdens mijn miskraam bijna geen foto’s kon vinden van hoe een miskraam eruit ziet met 6 weken, heb ik na lang nadenken besloten om de tweede foto toch te delen. Op de foto onderaan deze blog is, in zwart-wit, te zien hoe mijn miskraam eruit zag met 6 weken zwangerschap. Dit had ik willen weten toen ik een miskraam kreeg.

Een miskraam is veel meer dan alleen het rouwen om het het verlies van je kindje in een vroege zwangerschap.

Een miskraam is afscheid nemen van het beeld van een bolle buik in de komende maanden, het loslaten van de uitgerekende datum, geconfronteerd worden met baby’s en zwangeren, liters tranen omdat een miskraam ook lichamelijk een hell is, er is vermoeidheid, boosheid en duizenden vragen.

Je verliest niet alleen je kindje maar ook je zelfvertrouwen. Waarom overkomt mij dit? Waar heb ik dit aan verdiend? Is mijn lichaam kapot?

Maar je bent wel degelijk mama geworden. Hoe pril de zwangerschap ook was, je identiteit veranderd. Je bent een onzichtbare mama met een kindje in je hart.

Ik gun iedere mama dat het gevoel van falen en boosheid na een tijdje plaats mag maken voor een gevoel van liefde.

Je was zwanger, je droeg een kindje en je bent mama maar neem de tijd om te rouwen. Een miskraam is een ingrijpende gebeurtenis, daar hoef je niet even snel overheen te komen. Wees lief voor jezelf 🤎

Snap
DelftK's avatar
2 jaar geleden

Het is een groot taboe. Mensen hebben geen idee wat het met je doet. Een zwangerschap kondigen we aan maar een miskraam zwijgen we over. Het verdriet is groot en je grootste droom is in een klap weer weg. Ergens fijn om te zien dat het lichaam reageert als er iets niet goed zit, maar dat maakt het niet minder verdrietig. Om maar te zwijgen over de maanden daarna dat je het weer 'probeerd'. Het lijkt een eeuwigheid te duren. Hopelijk komt het geluk snel terug, want op dit moment ben ik dood ongelukkig. Sterkte aan alle lieve vrouwen die de miskraam hebben ervaren♡

Nightshade's avatar
2 jaar geleden

Helaas heb ik het 4 keer meegemaakt, wel bij allen ietsje langere termijn (tussen 8 en 10w) en bij eentje ook al 2 kloppende hartjes (tweeling) mogen zien met de echo op 10+3 weken. Een paar dagen na die echo, kreeg ik buikpijn op vrijdagavond, maar we moesten toch echt even wachten want buikpijn opzich zei niets. Zondags begon het bloedverlies en maandag bij de echo bleek 1 van de 2 hartjes niet meer te kloppen . Het bloedverlies hield aan, de buikpijn verergerde en 5 dagen later, met 12+1 bleek ook het 2e hartje gestopt met kloppen. Maar niemand begreep mijn verdriet. Toen ik na de tweeling zei dat ik het ook niet meer wilde proberen, dat ik gelukkig was met 1 gezonde dochter van toen 2 jaar en dat het voor mij zo goed was, omdat ik het risico van nog een miskraam niet "aankon" en weer begon met de pil, stelde ik me aan volgens de mensen om mij heen. Ik moest van de verloskundige wachten met de pil gebruiken tot mijn eerste menstruatie weer, en wonder boven wonder ben ik toen zwanger geraakt van mijn zoontje van nu bijna 2. Maar geloof was er niet dat het ditmaal goed zou gaan, zelfs niet bij het zien van het hartje. Ik heb tot aan de 20 weken echo niet erin kunnen geloven, pas daarna kwam het besef dat het wel goed kon komen. Maar het is nu wel klaar voor mij wat betreft zwanger worden.

Nathalie_mamavanvier's avatar
2 jaar geleden

Heel mooi geschreven en zo herkenbaar. Helaas 2 keer mee moeten maken 🌟

Danielle.van.Spengen's avatar
2 jaar geleden

Mooi beschreven. Zelf ook een miskraam gehad met iets meer dan 6 weken helaas. Hoop dat je je snel wat fijner gaat voelen❤️

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Martine.kooistra?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.