Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Een 2e kindje

Wel of geen 2e kind?

Mijn dochtertje is nu alweer 18 maanden oud en wat is het toch een schatje! Om me heen wordt alweer geruime tijd de vraag gesteld of het niet al tijd wordt voor een 2e. Alsof je daar zelf niks over te vertellen hebt! Je hebt er 1, dus er moet ook maar een 2e komen!

Op zich sta ik wel positief tegen een 2e kindje. Ik weet ook dat ik niet te lang moet wachten. Ik ben tenslotte al 38! Het liefst zou ik gisteren al zwanger zijn van een 2e, maar het financiële deel houdt mij tegen....

Ilse gaat op dit moment 2 dagen in de week naar het kinderdagverblijf. Maandag neem ik een halve dag verlof en donderdag heb ik ouderschapsverlof en vrijdags gaat Ilse naar mijn schoonouders toe. Op dit moment zit mijn vriend werkeloos thuis, maar is de dagen dat hij alleen thuis is druk met solliciteren en het huis op orde houden.

Doordat ik vorig jaar mijn functie neergelegd heb en een "lagere" functie ben gaan doen, ben ik er zo'n €200,- op achteruit gegaan. Ook met mijn ouderschapsverlof scheelt het nu zo'n €200,- per maand. Mijn vriend heeft nu een uitkering. Al met al geen vetpot, maar ik moet wel eerlijk bekennen dat we het totaal niet slecht hebben hoor!

Wanneer we echter een 2e kindje zou krijgen, dan zou deze ook naar het kinderdagverblijf moeten gaan... en dan gaan mijn gedachten ineens volle toeren draaien... Voor Ilse betaal ik nu al ruim €600 per maand. Wanneer we een 2e zouden krijgen en mijn vriend zit dan nog steeds thuis, dan zouden we dus rui €1.200,- kwijt zijn aan het kinderdagverblijf.... En oeff.... dat gaat 'm dan echt niet worden!

Ilse is een schat hoor, maar je moet haar de hele dag in de gaten houden aangezien ze in een periode zit waar ze overal in-, op en aan zit. Mijn vriend heeft dan ook het gevoel dat hij niets kan doen zolang zij wakker is. Wanneer we haar dus een dag minder naar het kinderdagverblijf zouden doen, dan kan hij die ene dag helemaal geen andere dingen doen dan zich met haar bezig houden. En hoe moet dat dan als er nog een kleintje in het spel is?

Ik weet het niet.... Wat ik wel weet is dat dit mij op het moment tegenhoud om aan een 2e kindje te beginnen.

10 jaar geleden

Ik weet niet hoe het zit met meer of minder toeslag, maar ja, daar kan ik dus op dit moment geen rekening mee houden aangezien we dat niet meer krijgen doordat mijn vriend werkeloos thuis zit. Dit houdt dan ook ik dan ik voor 2 dagen kinderopvang € 632,06 per kind per maand zou betalen... We hebben tegenwoordig ook het probleem dat een baan vinden gewoon erg lastig is. Vooral omdat mijn vriend geen opleiding heeft en door diverse hernia's 2 jaar geleden een andere functie heeft moeten nemen en dus "weinig" werkervaring hierin heeft... Het is inderdaad wel zo dat we alle spulletjes van de eerste bewaren en dat dat dus in de kosten scheelt!

10 jaar geleden

Je krijgt inderdaad meer terug voor een tweede, kinderopvangtoeslag dan... En een tweede is over het algemeen inderdaad goedkoper. Tja ik kan niet in je portemonnee kijken, maar voor het krijgen van een kind heb je maar een beperkte tijd, geld verdienen kun je altijd nog. Bovendien moet je eerst nog zwanger worden, dan nog 9 maanden dragen, tegen die tijd heeft je partner misschien wel weer een baan... Als jullie beide nog heel graag een tweede willen moet er toch gewoon een weg zijn...

10 jaar geleden

Is dat zo duur het KDV?

10 jaar geleden

Voor een 2e betaal je inderdaad minder op het KDV. ( of het moet inmiddels aangepast zijn ) Daarnaast kost een 2e kind ook minder dan het eerste kind. Je hebt tenslotte al veel spullen etc ( als het goed is ) Ik zou zeggen: go for it! Je zegt zelf al dat je geen jaren meer moet wachten en wie weet hoe het dan weer is...