Snap
  • Zwanger

Doe anders gewoon een stapje terug

Het zit bij mij in de familie, het altijd bezig zijn. Maar hoe doe je nu een stapje terug, als je altijd maar aan het rennen bent?

Werken, huishouden bijhouden, boodschappen doen en hierna nog even langs vrienden. Dit was nooit een probleem. Maar sinds ik zwanger ben wordt ik al moe als ik eraan denk.

Blijf het maar moeilijk vinden om te accepteren dat mijn lichaam nu vaak aangeeft dat het genoeg is geweest. Terwijl in mijn gedachten ik niet eens zoveel heb gedaan. Zo zijn we afgelopen weekend bij vrienden op kraamvisite geweest. Omdat zij ook nog midden in een verbouwing zitten vond ik het fijn om toch wat bij te dragen tijdens mijn bezoek. En dus heb ik de afwas gedaan en doekje door de keuken gehaald...ben in totaal 45 minuten bezig geweest, en ik was totaal afgeserveerd. 

Ik probeer zoveel naar mijn lichaam te luisteren en ook mijn rust te pakken wanneer dit kan. Maar hoeveel makkelijker zou het zijn als ik er gewoon aan toegeef dat ik niet meer zoveel kan als voorheen. Wat nou als ik mezelf lekker in de watten zou laten leggen, en bijvoorbeeld mijn man het huishouden etc. zou laten doen? Dat zou toch veel makkelijker zijn? Absoluut! Maar ondanks dat mijn man/omgeving dit met alle liefde voor mij zou doen. Lukt het me toch niet om alle los te laten en door andere te laten doen.

Wel is het mijn streven om een stapje terug te gaan doen, want heel eerlijk, dat constant 'rennen' wordt steeds moeilijker.
Mijn goede voornemens voor de laatste 8 weken:

  1. Om hulp vragen, mijn man kan ook best zelf boodschappen doen
  2. Iets vaker 'nee' zeggen, met een avondje bankhangen is ook niks mis
  3. De dag minder plannen, vanaf de seconde dat ik wakker wordt start ik al met het uitstippelen van de dag. Dit geeft toch een hoop druk/spanning. Bijvoorbeeld mijn dag vandaag:
    1. werken > welke trein neem ik > ben ik dan niet te laat op kantoor?  > hopelijk heeft niks vertraging...
    2. boodschappen doen (wellicht een goed moment om me aan punt. 1 te gaan houden?!)
    3. koken
    4. yoga 

Ben wel benieuwd, lopen jullie er ook tegenaan dat je maar moeite hebt met stil zitten? En wat zijn jullie tips?

7 jaar geleden

Heel herkenbaar! Mindfullness voor mama heeft me geholpen om wat beter te accepteren dat dingen anders lopen dan je wilt/planned. En ik heb 1x in de week een schoonmaakster voor 2 uurtjes (als ik aan het werk ben). daarnaast plan ik 1x in de twee maanden een dagje voor mezelf. Kids op de opvang, man aan het werk en dan doe ik iets echt alleen voor mezelf om even op te laden. En dan kan ik voor de rest alles weer lekker plannen en regelen en doen :-)