Snap
  • #laatsteloodjes
  • zwangerschap
  • grootgezin
  • vijfdekindje
  • tips

Die laatste loodjes wegen het zwaarst.

Net als ik in het laatste stukje van je zwangerschap? Lees mijn tips!

Het is inmiddels ruim 38 weken dat wij samen aan het groeien zijn. Hiermee zijn de laatste loodjes van mijn vijfde zwangerschap officieel ingegaan. Een bijzondere periode met gemengde gevoelens. Enerzijds kan ik niet wachten om je te mogen ontmoeten. Anderzijds geniet ik van de tijd waarin alles nog zo normaal is als het binnen een gezin van zes kan zijn.

Het is me niet ontgaan dat iedereen in mijn omgeving de toenemende spanning begint te voelen. Vrijwel dagelijks ontvang ik berichten op mijn telefoon met de vraag hoe het gaat en of er al enig teken is dat de kleine zich gaat aandienen. En ook de kinderen sluipen vrijwel iedere ochtend onze slaapkamer in om te zien of die bolle buik inmiddels is omgetoverd tot een hoopje mens.

Ikzelf daarentegen jojo dus een beetje op en neer in mijn gedachten. In tegenstelling tot mijn eerste zwangerschap, waarin ik alle tijd had om me te focussen op de aankomende geboorte van ons kindje, ben nu nog dagelijks bezig met het draaiende houden van ons reeds bestaande gezin. Er worden spreekbeurten voorbereid, komen klasgenootjes spelen, zwem- en danslessen gevolgd, kapotte schoenen vervangen en ga zo maar door. Het is deze zwangerschap dan ook zelden dat ik me 100% klaar voel om mijn aandacht te verleggen naar die toch aankomende, rommelige kraamperiode. Control freak als ik ben wil ik namelijk evenzo als die eerste keer dit kleintje ontvangen in een schoon huis met lege wasmanden en voldoende boodschappen op de plank. Die zeldzame keren dat dit de afgelopen week gebeurd is heb ik ons mannetje dan ook toegefluisterd dat dit een prima moment zou zijn geweest om te komen. Helaas passeerde hierna weer een dag en voor ik het wist bleef die buik én ook die wasmand wederom gevuld.

De komende uren, dagen of weken wil ik mijzelf dan ook als doel stellen om het los te laten. Als ik ergens geen controle over heb is het jouw geboortedatum. Bijkomend voordeel van dat reeds bestaande gezin en die toestroom aan taken op mijn to do lijst is dan ook dat ze me afleiden. Voor ik het weet is er opnieuw een dag voorbij en komen wij weer een stapje dichter bij elkaar.

Zit jij ook in het laatste trimester van je zwangerschap en kun jij nog wel wat tips gebruiken om die laatste loodjes door te komen? Bij deze geef ik je mijn vijf beste adviezen:

1. Zorg dat er enkel nog activiteiten in je agenda staan waar je écht zin in hebt. Niks moet, alles mag!

2. Probeer wat structuur in je dagen aan te brengen als je hier nog fut voor hebt. Dit maakt het gevoel van ‘wachten’ minder groots.

3. Control freak net als ik? Regel dat de voor jou belangrijkste taken van je to do lijst zijn afgevinkt. Schakel desnoods hulp in van anderen als het gaat om grotere klussen.

4. Neem rust wanneer jouw lichaam hierom vraagt. Op deze termijn is het alles behalve vreemd als jij af en toe een middagdutje doet of ’s avonds vroeg onder de wol kruipt. Jouw lichaam is al maanden kei hard aan het werk!

5. Raak niet in paniek als de situatie je plots overvalt. Ja, jij zult binnenkort een kindje op de wereld moeten zetten én ja, jij kunt dit!

Liefs Sanne

Instagram @sannevdnboer

Pipootje's avatar
1 jaar geleden

Ik ben nu 12 weken zwanger van ons vijfde kindje 🥰

Sannevdnboer's avatar
1 jaar geleden

Wat leuk om te horen! Gefeliciteerd! 😀

's avatar
1 jaar geleden

Zo herkenbaar. Hier ook bijna 39 weken zwanger van ons vijfde kindje. Met twee rondrennende peuters begint het mij ook wat zwaarder te vallen maar de tijd vliegt. Lang zal het niet meer duren. Ik hoop dat je een mooie geboorte tegemoet gaat. Ik grap hier dat daar helemaal geen tijd voor is dus de kleine maar op een avond moet komen 😅 anders weet ik het ook niet 🙃

Sannevdnboer's avatar
1 jaar geleden

Haha zo grappig! Ik zeg steeds.. doe maar doordeweeks. In het weekend is het hier helemaal chaos. Maarja loslaten hé! Die kleintjes komen vanzelf! Succes met de laatste loodjes! 😀

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Sannevdnboer?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.