Snap
  • chd
  • babyopkomstmetCHD
  • Diagnose
  • Medischemolen
  • 13wekenecho

Diagnose CHD; onze roze wolk in één klap verdwenen

Yay - ZWANGER! 8 & 12 weken echo en die vreselijke 13 weken echo...

Op vrijdag 16 juni was de dag dat ik een positieve zwangerschapstest in mijn handen had (op moment van schrijven inmiddels 19 weken zwanger). Ik had me voorgenomen om samen met mijn vriend te testen, maar had zo sterk het gevoel dat het raak was, dat ik echt niet kon wachten. Hij was dat weekend naar een festival en zou zondagavond pas (dan duren een paar dagen ineens heel lang) terugkomen. Voor mijn gevoel duurde het eeuwen, daarom heb ik zaterdag gevraagd of we konden videobellen, zodat ik hem het goede nieuws kon vertellen. Dat had ik, helemaal bij ons eerste kindje, liever op een andere manier willen doen, maar ik kon ook hiermee gewoon echt niet wachten. Helemaal enthousiast en blij was hij met dit prachtige nieuws! 

Wat betreft het thema zwangerschap blijkt wel dat wachten continu een eeuwigheid lijkt te duren. Zo blij en opgelucht toen we bij de 8 weken echo een kloppend hartje hadden. Zo ook bij de 12 weken echo, waarop echt al een babytje te zien was en ook nu met een mooi kloppend hartje! Zo fijn, nu konden we ons kleine geheimpje, ons grote nieuws, eindelijk met meerdere mensen gaan delen. 

Vol positiviteit gingen wij naar de 13 weken echo, deze hadden wij redelijk laat; met 14+3 en ook nog eens om 21:15 's avonds, wat uiteindelijk 21:35 werd. Bij alles wat gecontroleerd werd kwam een positieve reactie, hiervan werden wij steeds enthousiaster, want hoe fijn is het als alles goed is met je babytje! Totdat bij het allerlaatste wat gecontroleerd moest worden de omslag kwam, wij een hele grote klap kregen en onze roze wolk direct verdween. Wat wij tijdens deze afspraak continu hoorden; mooi, dat ziet er goed uit, perfect.. veranderde plots in; ik heb slecht nieuws, dit is niet goed. Dan weet je gewoon echt niet wat je overkomt, die zagen we niet aankomen. Dat bericht klonk voor mij zo raar, dat er nog even door mijn hoofd ging; is dit nou een mega slechte misplaatste grap? Natuurlijk niet, maar het was gewoon zo ongeloofwaardig en niet realistisch. Het maagje ligt naast het hartje en dus niet in de buikholte; CHD - congenitale hernia diafragmatica (dit is te zien op de foto, als je weet waar je naar moet kijken). Ik had nog nooit van CHD gehoord, maar wist wel dat de maag niet naast het hartje hoort te liggen. CHD is een defect/breuk in het middenrif, waardoor meestal één of meerdere organen niet naar de buikholte zakken, maar in de borstholte blijven. Mijn vriend stelde allerlei vragen en ik schoot in een soort zakelijke modus; ja het is voor jou ook erg als je zulk nieuws moet brengen, we bellen straks de verloskundige wel etc. Totdat we naar de auto liepen en in de auto de tranen kwamen, maar nog steeds niet het besef, wel heel veel vragen. En het begin van onzekerheid, machteloosheid en een medische rollercoaster...

's avatar
10 maanden geleden

Heel veel sterkte en kracht toegewenst. Ik weet wat je doormaakt. Ik ben moeder van een meisje met CHD. 🍀

's avatar
10 maanden geleden

Heftig om te lezen.

's avatar
11 maanden geleden

Heel veel sterkte. Mijn nichtje is ook geboren met hernia diagframatica. Hele spannende, en onzekere tijd geweer. Heeeeeeel veel opnames en operatie volgden, maar alls is helemaal goed gekomen. Ze was het enige kindje in Nederland met ie afwijking, die zonder medicatie, of sondes of wat dan ook kan leven. Je merkt helemaal niets meer aan haar. Een gezond kind, wat fanatiek voebalt, en het leven leidt, als elk gezond kind. Alleen zullen de littekens wel altijd haar verhaal vertellen. Ik hoop dat het bij jullie ook goed komt ❤️

AngelaMidd's avatar
11 maanden geleden

Heel veel sterkte de komende tijd. Als je behoefte hebt aan een ervaringsdeskundige stuur gerust een berichtje. 5 jaar gelden bevallen van een jongetje met CHD.

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij OnsverhaalmetCHD?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.