Snap
  • Zwanger
  • echo
  • Pretecho
  • genderreveal
  • geslachtsbepaling
  • vroegegeslachtsbepaling

De vroege geslachtsbepaling

Wat als ze het verkeerd zien?

Een vroege geslachtsbepaling

Het geslacht van je kindje is al op het moment van de bevruchting bepaald. Het is afhankelijk van de aanwezigheid van een X- of een Y-chromosoom in de spermacel.

In de 9e week heeft zich bij je kindje een uitwendig geslachtsdeel ontwikkeld dat er bij jongens en meisjes nog hetzelfde uitziet. Vanaf de 9e tot de 14e week ontwikkelt het uitwendige geslachtsdeel zich onder invloed van hormonen verder in mannelijke of vrouwelijke richting.

Bij een meisje zijn al vanaf een zwangerschapsduur van ca. 13 weken de beide schaamlippen te herkennen. Penis en scrotum zijn bij een jongetje eveneens vroeg in de zwangerschap te onderscheiden. Het geslacht is door een ervaren echoscopist nu al heel vaak te zien! Als je erg benieuwd bent ben ik bereid om vanaf 13 weken te kijken.

Een aantal weken geleden hebben wij voor de derde keer de geslachtsbepaling gedaan. Ook voor de derde keer in de dertiende week (bij Mees en bij Vive ook zo 'vroeg')! En elke keer krijg ik hier weer veel vragen over.. dus daarom een keer een blogje over waarom en of ik ‘’bang’’ ben dat ze het niet goed ziet.

Waarom al ‘’zo vroeg’’?

Voor iedereen die mij niet kent; ik ben gewoon mega nieuwsgierig en ook nog eens mega ongeduldig. Het geslacht wil ik sowieso weten, hou wel van die zekerheid en lekkere roze of blauwe voorpret! Dus waarom zou ik wachten tot een twintig-weken-echo als ze het al veel eerder kunnen zien?

—> omdat ze het fout hebben;

Hier gelukkig nog nooit gebeurd! De praktijk waar ik ga beschik ook over goede apparatuur en kan daarom meer zien dan een gemiddelde andere praktijk. Mocht je dus net zo nieuwsgierig zijn als ik, er zijn meer praktijken die dit zo vroeg aanbieden.

En… met de twintig-weken-echo kunnen ze het bevestigen hopelijk ;-)! Of je hoort dan of ze het verkeerd hebben gezien haha. Denk dat dat nog altijd fijner is dan er met de geboorte pas achterkomen.

Moet ook zeggen dat ik vind dat je in Nederland (of hier in Gouda) bizar weinig standaard echo’s krijgt. Namelijk aan de termijnecho tussen de 10e en de 11e week en dan de 20-weken-echo tussen de 19e en 21ste week. Welgeteld twee keer naar je mini spieken. Heerlijk toch om daar een echo tussendoor te gooien?

Ben wel benieuwd, meer van jullie die ook zo nieuwsgierig zijn? Of hebben jullie ervaring met een verkeerde geslachtsbepaling? Kwamen ze daar nog op tijd achter haha?

p.s. tuurlijk, gezondheid is het aller-aller-aller belangrijkste! Maar met nieuwsgierig zijn is precies niets mis!

3 jaar geleden

Hier wisten we het de 1e keer met 16 weken.. We konden er niet omheen zeg maar.. Bij de 2e konden ze het met 16 weken niet zien.. Bij 20 weken zagen ze pas dat het weer een jongen was.. Ik dacht zelf meisje haha.. 3e hebben we wel geslachts bepaling gedaan met 13 weken.. Hij werkte niet echt mee maar was toch ook duidelijk een jongen.. Was best schrikken toen de verloskundige ons 3 weken later feliciteerde met een dochter.. Zij bleek het verkeerd te hebben 😂 want toen we zeiden dat de eerdere echo iets anders liet zien ging ze nog een keer kijken en zag ook zij een piemeltje.

3 jaar geleden

Hier in Nederland mogen ze dat niet bekijken bij de NIPT test 🙈 vind ik best gek aangezien je er niks aan kan "doen" en je bij de echo dus wel kan vragen of ze het willen opzoeken.. Die nipt is dan toch betrouwbaarder volgens mij 🤷🏽‍♀️

3 jaar geleden

Ik wist het telkens door de NIP-test te laten doen op 12 weken. Op 20 weken wordt dit dan door de gynaecoloog ook nog eens bevestigd met de echo. In België loopt de opvolging ook iets anders als in Nederland. 😁

3 jaar geleden

De echoscopiste die het wel goed had gezien vertelde toen ook dat ik blij moest zijn dat zij het nu kon corriseren. Want anders was de shock nog groter geweest bij geboorte. Ja ik was ook wel ergens blij maar op dat moment was ik heel verdrietig. Had namelijk een hele zware zwangerschap en kon het gewoon niet goed bevatten. Ook zei ze dat ze een keer meemaakte dat een vrouw 2 weken voor bevalling te horen kreeg van haar verloskundige:"je zei dat je de baby kamer roze hebt geschilderd. Welke kleur zullen we gaan kopen want het is een jongen. Ik help mee met het oplossen want ik heb deze fout gemaakt." En toen hebben ze in een week tijd alles opgelost zodat de baby toch in een kamer kwam met kleding enzo voor jongen. Dus eigenlijk was 4 weken niets en moest ik me maar snel vermannen.