Blog header image

De vijfde ziekte tijdens je zwangerschap

De vijfde ziekte is super onschuldig voor kinderen, maar niet voor je ongeboren baby.

Op een avond haal ik Mia uit bad. Van top tot teen onder de rode vlekjes, op zich niets ergs natuurlijk. S’avonds met mijn vriend op de bank gaan we even kijken welke ‘vlekjesziektes’ er allemaal bestaan. Voor de meeste is ze ingeënt. Maar dan komen we de vijfde ziekte tegen, ook wel de slapped cheeks disease genoemd. Hey, dat had Mia twee weken geleden ook! Daar hebben we nog zo om gelachen, want normaal heeft ze niet van die vuurrode wangetjes. Onze gedachte was een tandje of heel diep geslapen. Ik lees verder en alle symptomen komen overeen. Nauwelijks koorts, wel hangerig en huilerig, rode wangen en nu die vlekjes. Dan stuit ik op de titel ‘De vijfde ziekte en zwangerschap’. Tot 20 weken blijkt dit niet al te best te zijn voor de ongeboren baby. Deze kan vocht vast gaan houden en in het ernstigste geval het niet overleven. HELP, dit was rond de 20 weken en Mia had dan al minimaal 5 dagen het virus bij zich.

Na het weekend heb ik de verloskundige gebeld en werd ik doorverwezen naar de arts. Deze raadde me aan direct bloed te laten prikken om te kijken of er directe antistoffen of al oude antistoffen waren. De uitslag zou binnen 24 uur bekend zijn. Toch spannend! Ik mijn hele werkschema omgegooid en bloed laten prikken. De uitslag bleef alleen uit. Elke dag kreeg ik te horen, we bellen morgen, waarna er niet gebeld werd en ik rond 17.00 uur zelf weer aan de telefoon hing. Vrijdag kreeg ik te horen dat deze test alleen op maandag op bloed wordt uitgevoerd en dat ik moest wachten tot na het weekend. Daarna kreeg ik een rits vragen over hoe ik me voelde, of ik de baby voelde en of het anders was dan eerst. Ik begon me steeds meer zorgen te maken.

Gelukkig kwam dan eindelijk de uitslag dat ik al oude antistoffen had en dat er dus niets aan de hand is voor de baby. Het voelt bijna zoals na de 20 weken echo waarop je te horen krijgt dat alles er goed uit ziet. Het grote genieten kan weer vervolgd worden.

6 jaar geleden

Ik heb het ook meegemaakt. Mijn 2 oudste kinderen kregen vlak na elkaar de 5e ziekte net toen ik 19 a 20 weken zwanger was van nummer 3. We hadden het niet eens in de gaten, maar het kwam eruit bij een bezoekje voor iets anders bij de huisarts. (ik weet niet eens meer voor wat, maar het had onder andere wel met de vlekjes te maken denk ik...) Thuis opgezocht op internet en toen kwam ik dus hetzelfde tegen. Ook naar de ha gegaan, die vond het een beetje gek dat ik bloed wilde prikken, hij wist het niet eens. Maar na wat onderzoek op internet kwam hij hetzelfde tegen en heb ik bloed laten prikken. Gelukkig kwam daar hetzelfde uit als bij jou. Mijn manneke is nu een gezonde peuter van net 2, helemaal goed gekomen dus :) Ik was het alweer vergeten tot ik jouw blog tegenkwam... Succes nog met de rest van je zwangerschap, lekker nog even genieten van je kindje in je buik. (en daarna ook natuurlijk)

6 jaar geleden

Oef! Ja dat weet ik ook nog. Ik werkte op een kinderdagverblijf en was net zwanger toen er een kind was met vlekjes. Mijn collega zei dat het misschien de vijfde ziekte was en ik schrok me wild. Toen heb ik het haar toch maar verteld. En zo zijn er nog meer situaties geweest in de kinderopvang van collega's die zo snel mogelijk de deur uit moesten omdat de vijfde ziekte heerste. Wat een gedoe. Haha. Gelukkig gaat het meestal goed en is de kans niet heel groot dat het misgaat. Maar het is wel altijd enorm schrikken.

6 jaar geleden

jeetje zeg dan srhik je toch wel even! Eigenlijk schandalig dat ze een zwangere vrouw zo lang in spannen laten zitten hiermee... Gelukkig was alles goed! Lekker blijven genieten!