Snap
  • spoedkeizersnede
  • antistolling
  • zwangermeteenhartafwijking
  • hartpatiënt
  • weeen

De Spoed Keizersnede 1/2

Deel 24: Bevallen met een hartafwijking

De gynaecoloog heeft me zojuist getoucheerd omdat de CTG toch weeën activiteit liet zien.
Ik blijk 4-5 cm. opening te hebben en mag absoluut niet vaginaal bevallen door anitstolling. Dat wordt een spoed keizersnede onder algehele anesthesie.

Dat zal ik even kort uitleggen:
Ik heb een mechanische aortaklep. Deze slaat bloedplaatjes kapot en om klonteren te voorkomen gebruik ik orale antistolling. In het eerste trimester wordt deze antistolling afgeraden en ging ik over op antistolling via injecties. Deze hebben niet het gewenste effect gehad en ik kreeg een trombose op mijn hartklep. In eerdere blogs is hierover te lezen.
Afijn, hierdoor is besloten mij een geplande keizersnede te geven en was het plan me in het ziekenhuis om te zetten van orale antistolling naar intraveneuze antistolling. Met intraveneuze antistolling kon het zo ingesteld worden dat ik een ruggenprik zou mogen bij de keizersnede.
Intraveneuze antistolling komt niet bij de baby. Mijn orale antistolling wel. Het omzetten duurt ongeveer een week en ik ben amper 24 uur verder.
De weg via het geboortekanaal geeft de baby teveel kans op inwendige bloedingen en is hierdoor erg gevaarlijk.

Dat houdt in dat ik nu zo snel mogelijk een spoed keizersnede ga krijgen onder algehele anesthesie. Mijn nachtmerrie wordt werkelijkheid; Ik ga de geboorte van ons kindje missen.

Als voorbereiding krijg ik alvast een katheter. Ik heb inmiddels diverse keren een katheter gekregen en vind dit geen probleem. Ik heb eigenlijk nooit last van het plaatsen.

Van het plaatsen heb ik inderdaad geen last, maar het gevolg daarna zag ik niet aankomen. 

Ik zal echt nooit meer bij weeën een katheter laten plaatsen en raadt het iedereen af.

Mijn weeën kwamen ineens zoveel sneller en krachtiger achter elkaar! Van weeën die prima te doen waren naar een weeënstorm. En dan ook nog eens met de wetenschap dat ik bijna op de helft ben en mijn kindje echt niet verder het geboortekanaal in moet gaan.

Het is me teveel en raak toch in paniek. Mijn kindje moet NU gehaald worden.
Elke wee brengt mijn kindje dieper in het geboortekanaal. Normaal iets goeds, nu absoluut niet! Dit moet niet. Waar ik eerst mee kon ademen met de wee, wil ik ze nu stoppen en tegenhouden. Met nog meer pijn als gevolg.

In mijn paniek kan ik ook niet meer anders.

Ik schreeuw dat we naar de operatiekamer moeten gaan, dit gaat niet goed zo.
Ik ben zo bang om ons kindje te verliezen, ons kindje moet NU geboren worden.
Sneller, sneller, maak haast.

De verpleegkundige ziet ook in dat het ineens snel gaat. Ik hoor haar roepen naar haar collega: 'We gaan nu rijden, of ze er klaar zijn of niet, anders hebben we een groter probleem'.

Nog meer paniek bij mij! Het is inderdaad niet goed, er is grote haast.

Op de holding moeten de formaliteiten worden afgehandeld. Ik moet mijn allergieën opnoemen. Jeetje, in een weeënstorm mijn allergieën opnoemen die niet van toepassing zijn in de operatiekamer. Tip aan iedereen: Schrijf je allergieën op een briefje of stamp ze goed in je hoofd.

Met veel moeite lukt het me ze op te noemen, ik vind het verspilde tijd.

En jeetje wat doen die weeën pijn.

Eerst krijg ik nog een vies goedje te drinken wat mijn maag zal legen. Ik was natuurlijk niet nuchter. Volgens de verpleging had ik geen weeën en mocht gewoon eten tot half 4 in de ochtend........
Later hoorden we dat ik te rustig werd bevonden om weeën te hebben. Waar de hypnobirthing ademhaling me goed kan helpen, was het nu ook een beetje mijn vijand geworden.
Daarnaast zal ik een hoge pijngrens hebben, bij de bloedingspijn die ik eerder heb gehad was dit nog peulenschil.

Eindelijk gaan we naar de operatiekamer.

Ook daar weer het formaliteiten riedeltje van naam en ingreep.

Ik wil gewoon dat de weeën stoppen, mijn kindje moet het geboortekanaal niet in. Mijn paniek blijft overheersen en ik worstel me door de verplichtingen heen.

Ondertussen vraag ik ook nog aan Jelle of hij niet even wat moet eten, of wat dextro uit de kamer moet halen. In de operatiekamer is het snik heet (geboorte van een baby), hij heeft amper kunnen slapen en heeft al lang niks gegeten. Volgens hem is dat niet nodig. Ik hoop maar dat hij het trekt. Hij moet er zijn voor ons kindje.

Jelle mag overal bij zijn, behalve als ik onder narcose gebracht wordt. Hij verlaat even de ruimte en ik word onder narcose gebracht......

Panne's avatar
3 weken geleden

Waarom altijd die halve verhalen hier op MP? Zo irritant. T lijkt wel een kleutergroepje: volgende keer verder! Welterusten !

De_Mama_die_tikt's avatar
3 weken geleden

Dan lees je toch geen blogs.

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij De_Mama_die_tikt?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.