Snap
  • Zwanger
  • zwangerschap
  • meningen
  • grappig
  • Keuzes
  • chaos

De overweldigende wereld van de zwangere vrouw

Wie wist dat er zoveel was waar je over kon nadenken?! 😆

Week 17 is bijna aangebroken en daarmee ook het plezier in de zwangerschap!

Ik heb gelukkig sinds vlak voor de 12 weken geen bloedingen meer gehad, en ik word steeds ietsje minder bang dat het misloopt. Natuurlijk weet ik dat kansen klein zijn maar altijd aanwezig, maar ik durf nu iets meer te vertrouwen dat we misschien wel aan de fijne kant van de percentages zitten.

Maar nu ben ik helemaal in een nieuwe fase beland! De fase van het wonderlijke aanstaande moederschap met véél meer dingen om aan te denken dan ik eerst kon bedenken. En ik denk vaak veel te veel na, dus dat zegt wat 😆. Niet alleen ben ik vaak in mijn hoofd de babykamer op verschillende manieren aan het inrichten (behang of muurverf? Welke kleur gordijnen? Clean of gezellig? Ik vind die lamp leuk, maar die ook.. Welke kies ik?!) maar er zijn ook nog honderd andere dingen die bedacht moeten worden, blijkbaar.

Waar ik van mijn moeder, moeder van vijf in tien jaar, altijd begreep dat je je vooral niet te druk moet maken en absoluut niet moeilijk hoeft te doen, lijkt een deel van de moderne mamma Community (en vooral het commerciële deel) een andere boodschap te verkondigen. Je hebt alles nodig! Je moet bij alles opletten! Alles is duur! En voor alles bestaan 157381 verschillende modellen, die uiteindelijk allemaal hetzelfde roepen ('educatief'! 'ergonomisch'! 'Beschermt uw kindje!' 'biologisch!' 'volgt de natuur').

Gelukkig ben ik nog maar bijna in week 17 en hadden we besloten dat we absoluut geen haast hebben om spulletjes te kopen. We zouden door de zwangerschap heen zo nu en dan de grotere aankopen gaan doen, dan hebben we daar lekker de aandacht voor. Maar nu word ik al moe van de miljoen keuzes in kinderwagens: wat vind ik belangrijk? En waarom? En wat kan er allemaal? De babywereld is overweldigend en na vele uren googelen en 30 openstaande tabbladen met nagenoeg dezelfde voorwerpen eindigt dit vaak in het simpelweg onvoltooid afsluiten van mijn computer. Te veel om uit te kiezen. 🤦🏼‍♀️

Naast deze materiële dingen waar je allemaal op moet letten zijn er natuurlijk ook andere zaken. Zo attenteerde iemand mij op de mogelijkheid om navelstrengbloed te doneren. Dit resulteerde in een uur online research over de voor- en nadelen van doneren en meer kennis over navelstrengbloed en stamcellen dan ik ooit dacht te hebben. (overigens wel nuttige informatie!) Ook moet je opeens echt gaan nadenken over hoe je je leven gaat plannen: welke kinderopvang en vanaf wanneer? Hoe gaat je partner het verlof indelen? Gelukkig zijn dit tot nu toe bij ons nog redelijk overzichtelijke zaken.

Ten slotte heb je nog steeds de lichamelijke vragen: oh nee, ik had gisteravond toen ik bij het konijnen voeren bijna omviel terwijl ik mijn laarzen maar half aan had en op mijn tenen balanceerde, pijn in mijn bekken! En dat in dit stadium al, krijg ik nu een vreselijke zwangerschap met bekkeninstabiliteit? 🤪. Groeit mijn buik wel hard genoeg? Waarom zijn mijn borsten eigenlijk niet groter geworden?

Het leven verandert in een zwangerschap. Het is anders, en gek. Maar ik prijs me gelukkig dat dit de dingen zijn waar ik me druk om kan te maken, dat ik daar de tijd en gezondheid voor heb. Ik wens jullie allemaal een gezonde zwangerschap met alleen onzinnige, en geen zinnige zorgen!  💕