
De lotusbevalling: wat is het?
Het moment dat papa de navelstreng mag doorknippen, is er een voor in de plakboeken. Maar tegenwoordig wordt lang niet iedere navelstreng doorgeknipt. Meer en meer ouders kiezen namelijk voor een lotusbevalling. Hierbij blijft de baby verbonden aan de placenta.
In Nederland komt de lotusgeboorte (of lotusbevalling) nog niet zo vaak voor. In landen als Australië en Nieuw-Zeeland is helemaal niet vreemd. Door de navelstreng niet door te knippen blijft de baby zo lang mogelijk verbonden blijft aan de navelstreng, totdat deze vanzelf opdroogt en loslaat. Dit kan tot wel tien dagen duren.
Reden om voor een lotusbevalling te kiezen
Moeders, of ouders, die voor een lotusbevalling kiezen doen dit omdat er gedacht wordt dat het doorknippen van de navelstreng meteen na de bevalling traumatisch en pijnlijk is voor de baby. Met een lotusbevalling komt er geen abrupt einde aan de verbintenis tussen baby en placenta. De baby is immers negen maanden lang afhankelijk is geweest van de placenta en op deze manier wordt dit natuurlijk verbroken. Ook schijnt de baby na de geboorte nog voedingsstoffen kunnen krijgen via de navelstreng.
Een ander voordeel van de lotusbevalling is dat baby’s door het natuurlijk laten afsterven van de navelstreng een betere weerstand zouden hebben en dus later minder snel ziek zijn. Ook zou de fysieke ontwikkeling sneller gaan en zijn de kinderen alerter.
Daar zit een luchtje aan
Naast voordelen zijn er ook nadelen. Een daarvan is de geur die na een paar dagen van de placenta afkomt. De placenta is aan het afsterven, en dat ruikt natuurlijk niet erg lekker. Doormiddel van kruiden, bloemen en zout zou de geur kunnen worden gemaskeerd. Naast de geur is, ziet de placenta er ook niet heel aantrekkelijk uit, daarom wordt hij vaak in een stuk katoen/stof verpakt.
Mogelijkheden
Nadat de navelstreng op een natuurlijke manier is afgestorven van de baby, zijn er nog een heleboel mogelijkheden en gooi je de placenta niet direct in de vuilnisbak. Zo kun je 'm in de vriezer stoppen totdat je zeker weet wat je ermee wilt. Je kunt hem natuurlijk ook begraven en er iets boven op planten.
Wij zijn benieuwd. Heb jij ook gekozen voor een lotusbevalling?
Bron: goedgevoel.be / lotusbevalling.nl / Foto's: Twitter
Anoniem
Ik heb ook gekozen voor een lotusbevalling. Overigens niet uit angst voor een navelstreng-doorknip-trauma maar vooral vanuit de gedachte 'baat het niet dan schaadt het niet' en de overtuiging dat elke laatste voedingsstof en stamcel die de baby na de geboorte nog terug kan krijgen goed voor hem/haar is. Door het niet knippen is er ook een kleiner infectie risico en doordat de placenta nog vast zit geef je de baby de eerste dagen ook automatisch minder uit handen wat volgens mij ook goed is voor de hechting. Het is ook niet zo heel lastig en duurde bij ons 2x minder dan 5 dagen die zijn zo om. Ik ben bij een reguliere verloskundige (eerste keer zelfs nog in het ziekenhuis) geweest en ook voor de kraamzorg was het geen probleem. Ik heb overigens 2x zeer ontspannen en alerte kindjes gekregen die snel ontwikkelen en weinig huilen. Ik kan niet bewijzen dat het door de lotusbevalling komt maar ik ben daar natuurlijk wel super blij mee.
Anoniem
De placenta van onze zoon is "in lotus" geboren en we hebben de navelstreng pas doorgeknipt na een dik uur toen hij al aan de borst had gedronken. Ik was gelijk weer op de been en na een paar dagen al buiten met hem toen hij op geboortegewicht was. Ik ben wel blij met deze beslissing, had anders het hele gebeuren mee moeten nemen in de draagdoek..
Anoniem
Dit gaat mij wat ver. Ik heb er wel bewust voor gekozen om de navelstreng eerst uit te laten kloppen voordat mijn vriend deze doorknipte. Lijkt mij dat als hij niet meer klopt, er ook geen voedingsstoffen meer afgegeven worden. Daarbij zou ik veel te bang zijn dat de kleine een infectie krijgt door dat afstervende stuk vlees.. ik zou bij een volgend kindje ook wel weer eerst de navelstreng laten uitkloppen, dat maakt het inderdaad wat natuurlijker voor mijn gevoel.. maar de hele placenta laten hangen, nee bedankt.
Anoniem
Bij mijn 1ste zwangerschap wel wat over gelezen, het leek mij iets heel moois. Toch niet gedaan. Bij mijn 2de zwangerschap meer over ingelezen. Manlief vond het alleen niet zo mooi als ik. Na heel lang wikken en wegen toch niet gedaan. Achteraf toch wel spijt van gehad. Mocht ik gezegend worden met zwangerschap nummer 3 dan ga ik het zeker weten doen!