Snap
  • Zwanger

Is de Efteling racistisch?

De actiegroep Stop Oppressive Stereotypes vindt een aantal Efteling attracties rasistisch. De Efteling heeft besloten om in gesprek te gaan met de actiegroep: "We willen graag horen wat de pijnpunten zijn", zegt een woordvoerder van de Efteling.

Zwarte kannibaal en bosjesmannen

Volgens de actiegroep gaat het om de attracties Monsieur Cannibale en Carnaval Festival. Dit schreven zijn in een open brief aan de Efteling. Die zijn "uiterst kwetsend en racistisch", zeggen de schrijvers. "Als de onderdrukkende stereotyperingen niet verdwijnen, komen er acties in het park." Bij Monsieur Cannibale is een zwarte kannibaal, midden in een carrousel met 'kookpotten' te zien. Bij Carnaval Festival gaat het om vijf bosjesmannen, die volgens de actiegroep van racistische clichés zijn voorzien.

Gesprek

De woordvoerder van de Efteling nodigt de actiegroep uit voor een gesprek."We willen graag een dagje uit bieden aan iedereen, ongeacht geslacht, ras, politieke of seksuele voorkeur. Daarom is het jammer dat sommigen zich ergens aan storen." De actiegroep heeft hier nog niet op gereageerd.

Wat vind jij van deze discussie?

 

Bron: NOS.nl
Bron foto: Efteling

11 maanden geleden

black lives matter✊🏿✊🏾✊🏽

7 jaar geleden

Net zo belachelijk als de zwarte pieten discussie! Mensen roepen te pas en te onpas racisme. Hoe kunnen fictieve personages racistisch zijn, ook al zitten er verwijzingen in naar bestaande culturen? Dan zijn klompen, tulpen en molens ook racistisch, dat is toch onzin? ALS er al een misverstand zou ontstaan bij kinderen, waar het dus allemaal voor is bedoeld, dan kun je ze altijd nog dingen uitleggen. Opvoeden heet dat. Maar nee, nu gaan ze na de intocht van Sinterklaas weer relschoppen bij een attractie voor KINDJES. Wie moet zich hier nu schamen??

7 jaar geleden

Het moet toch niet gekker worden. Alles waar zwart voor staat of wat zwart is, is racistisch.. straks mogen blanke mensen geen zwarte kleding meer dragen tijdens het uitvoeren van hun werk wat dat is te linken aan slavernij.. alsjeblieft zeg, laat die mensen iets nuttigs gaan doen voor de maatschappij in plaats van ons kleine kikkerlandje naar de klote te helpen door overal wat van te vinden. Je zou toch bijna massaal verhuizen naar Afrika (om maar een voorbeeld te geven!) en daar alle culturele dingen aan de tand gaan stellen en alles de kop in drukken omdat het racistisch is! Die mensen zijn niet goed in hun hoofd om zich druk te maken over zulke domme dingen. Dit is gewoon slakken zoeken om zout op te gooien, please! Ik word er inmiddels ook behoorlijk flauw van al dat gezeur. Dit is niet goed, dat is niet goed.. Ga anders lekker gewoon weg hier als het hier toch niet goed genoeg is. Sorry als het hard overkomt hoor. Maar ook vind ik dat Nederland het allemaal wel makkelijk toe staat om mensen over niets te laten zeiken. Hallo, het is NEDERLAND met onze tradities, onze cultuur en onze normen en waarden. Wanneer gaan mensen daar eens voor staan. Als dit ergens anders zou gebeuren staan de straten vol en wordt er overal gedemonstreerd! Maar hier moppert iedereen op de bank over vanalles maar ergens echt voor gaan staan, dat kennen we hier niet.... En wat betreft die zeikerds: hou je mond, stop met slakken zoeken en get a life!!

7 jaar geleden

Belachelijk, straks is zwart werk, zwart maken enz allemaal rasictisch. Het gaat echt te ver allemaal.