Snap
  • Zwanger

De bevalling de mooiste dag van je leven? Niet altijd...

De mooiste dag van je leven? Veel vrouwen met een kindje zullen antwoorden 'de dag waarop mijn kind werd geboren'. Heel cliché, en voor veel vrouwen ook zeker waar, maar er zijn ook relatief veel vrouwen bij wie - als ze echt heel eerlijk zijn - de bevallingsdag niet eens in de top vijf 'mooiste dagen van mijn leven' voorkomt.

Bijna een kwart van de vrouwen kijkt zelfs drie jaar na haar eerste bevalling met een negatief gevoel terug op de bevalling. Bij de tweede of derde bevalling kijkt één op de acht vrouwen er na enkele jaren nog steeds meer een negatief gevoel op terug. Het wordt tijd dat hun ervaringen en gevoelens uit de taboe-sfeer worden gehaald.

Niet zoals verwacht

Deze negatieve gevoelens komen vooral doordat in veel gevallen de bevalling anders loopt dan verwacht. Bijvoorbeeld een thuisbevalling die uiteindelijk een spoedkeizersnede wordt. Een badbevalling in huiselijke sferen die niet doorgaat, omdat het kindje zich al met 35 weken zwangerschap aandient. Maar ook een gebrek aan controle tijdens de bevalling, het idee dat de verloskundige of gynaecoloog niet luistert en een gevoel van totale hulpeloosheid. Door deze ervaringen kunnen vrouwen zelfs jaren na de bevalling nog een negatief of zelfs licht traumatisch gevoel hebben.

Taboe

Veel vrouwen kampen zelfs jaren na de bevalling nog met dit negatieve gevoel, maar je hoort er amper iets over. "Het is een taboe," bevestigt verloskundige en vrouwencoach Diana Koster in gesprek met Scientias.nl. Vrouwen die aangeven dat ze de bevalling toch wel heel heftig vonden, wordt vaak de mond gesnoerd. Immers, het kindje is er toch en het is gezond? En ja, een bevalling doet nu eenmaal pijn en loopt nu eenmaal niet altijd zoals gepland. Kortom: ze moeten er vooral niet zo'n punt van maken. Het gaat Koster aan het hart. In haar praktijk heeft ze regelmatig te maken met vrouwen (en soms ook mannen) die worstelen met de manier waarop de bevalling is gegaan. "Een traumatische bevalling kan een impact hebben op je leven, op je werk, op je relatie met je partner, maar ook op je relatie met het kind, omdat je het je kind stiekem kwalijk neemt of omdat het je continu herinnert aan je trauma. Als je als bankbediende met een overval te maken krijgt, kun je een andere baan zoeken, maar als moeder moet je voor je kind zorgen.” En die zorg valt veel vrouwen – in combinatie met die maar lastig te verwerken bevalling – zwaar: ze raken uit balans. “En dat raakt me."

Luisteren, luisteren en nog eens luisteren

Veel vrouwen die een heftige bevalling hebben gehad, hebben geen herkenning of erkenning gekregen. En daar moet verandering in komen, aldus Koster. Ken je iemand die een traumatische bevalling achter de rug heeft? "Luisteren, luisteren en nog eens luisteren," is het advies. "Kom niet met oplossingen of een advies of nog erger met je eigen bevallingsverhaal, maar luister.” En als de kraamvrouw terloops opmerkt dat ze gefaald heeft, ga daar dan niet aan voorbij. “Vraag haar: wat heb je dan precies fout gedaan?” Een luisterend oor, iemand die je serieus neemt: het kan een wereld van verschil maken, stelt Koster. Naast de omgeving, moeten ook verloskundigen en gynaecologen beter luisteren naar de ervaringen van de kraamvrouw. Koster: "Elke verloskundige en gynaecoloog gaat voor een goede bevalervaring, maar soms gebeuren er onvoorziene dingen en is de ervaring anders.” Wanneer vrouwen dat tijdens een nacontrole aangeven, wordt er kort over gesproken en daarmee is het voor de professional klaar, terwijl het voor heel veel vrouwen nog niet klaar is.

Helpende hand

En hoe ga je dan verder? Koster schreef een boek met de veelzeggende titel 'Perfecte bevallingen bestaan niet'. In het boek komen tientallen moeders, en ook een aantal vaders, aan het woord die een heftige bevalling hebben meegemaakt. Naast deze ervaringsverhalen komt Koster in haar boek met praktische handvatten om zo'n heftige bevalling een plek te geven. Echter, zo benadrukt ze, hebben sommige vrouwen nog wat extra hulp nodig van bijvoorbeeld een coach of psycholoog. "Vrouwen moeten er vooral niet te lang mee blijven lopen," waarschuwt Koster. Ze wijst erop dat een traumatische ervaring de kans op een depressie of burn-out verhoogt. Ook kan deze relatieproblemen met zich meebrengen. "Bijvoorbeeld omdat de vrouw zo bang is dat ze geen tweede meer wil, maar de partner nog wel graag een kindje wil."

Bron: Scientias.nl

Bekijk ook: Help! Ik durf niet te bevallen