Snap
  • Zwanger
  • zwangerschap
  • moederliefde
  • emoties
  • allesvoorjekind
  • hechtingsproblemen

De beste start voor jouw baby

Welke invloed heeft stress tijdens de zwangerschap?

Ga jij als ouder voor de beste start voor jouw kind?

Give me een hell yeah!

Ieder ouder wilt dat zijn kind een gelukkig, liefdevol en een gezond leven kan leiden zoals hij/zij dat wilt.

Want ieder kind verdient dit. Maar hoe werkt dit dan? En wat is dan zo belangrijk?

Als je als stel besluit om je gezin te willen uitbreiden ben je vaak in een jubelende stemming. Waarschijnlijk zijn er veel vrienden om je heen al voor gegaan of je bent juist de eerste in je vriendenkring die hier mee bezig is. 

Sommige stellen verdiepen zich in de wereld van kinderen en typen het woord ‘baby krijgen’ in google.

Wat je dan op je beeldscherm krijgt is schrikbarend. Zoveel informatie , weetjes, do`s en don`ts , lijstjes van dit , lijstjes van dat en wat je wel allemaal niet mag eten.

Waar moet je beginnen en wat is nu daadwerkelijk belangrijk?

Als ouder-to- be en ook als je al kinderen hebt is het hele internet een jungle aan informatie.

En toch is er over een heel belangrijk onderdeel ( nog) niet zoveel bekendheid waardoor je dit direct als ouder weet. Namelijk het onderwerp ‘hechting’ en wat voor impact dit op jouw kind heeft.

De eerste 1000 dagen zijn DE belangrijkste dagen uit het leven van een kind. Dit is ongeveer de eerste twee levensjaren.

Dit geldt voor elk kind en dit geeft direct een belangrijke taak als opvoeder weer. 

Snap

Kinderen maken de beste start in hun leven als de hersenen in de eerste 1000 dagen optimaal kunnen ontwikkelen. Uiteraard groeien de hersen door tot ze midden twintiger zijn maar in deze fase wordt de basis ontwikkeld.

Je kan je voorstellen dat wanneer je in de zwangerschap ervaringen ( zowel leuke als minder leuke) meemaakt dat dit ook direct invloed heeft op de baby.

Alle emoties waarbij hormonen vrij komen komen via de navelstreng direct bij de baby terecht.

Door dat moeders verschillende emoties ervaren wisselt de hormoonhuishouding hierin. En deze wisseling komt direct terecht bij de baby. 

Snap

Wanneer de moeder stress ervaart gaat de cortisol level omhoog. Je krijgt dan een versnelde hartslag en een verhoogde bloeddruk. Jouw lijf komt in ‘actie-stand’. Dit is fijn als we in actie moeten komen maar wanneer dit niet hoeft of langere tijd aanhoudt , kan dit nadelige gevolgen hebben zowel voor jou als de baby.

De baby kan hierdoor een gevoeligheid ontwikkelen; het kind kan dan eerder overprikkeld worden dan andere kinderen.

Wanneer de baby stelselmatig bloot wordt gesteld aan stress dan kan voor stress-gerelateerde klachten optreden zowel lichamelijk maar ook sociaal-emotioneel.

Dit kan invloed hebben op de band die jij op wilt bouwen met jouw baby.

De emotionele band tussen jou en jouw baby noemen wij hechting. Over hechting is er zoveel meer over te vertellen maar belangrijk is dat de sociaal emotionele ontwikkeling de kwaliteit van de hechting beïnvloedt , dus stress kan hier een belangrijk element in zijn.

Kunnen we stress voorkomen tijdens de zwangerschap? Nee niet helemaal want er zullen altijd gebeurtenissen langs komen waardoor we dit kunnen ervaren. Kan je er dan anders mee om gaan ? Ja, vooral als je bewust bent van wat dit doet met jou en je baby. Dan krijg je een keuze om anders met stress situaties om te gaan. 

Snap

Is stress compleet slecht voor de baby? Nee want te weinig stress zorgt ervoor dat de baby, op een latere leeftijd, niet goed met stress om kan gaan.

Maar langdurige stress of zwangerschapsgerelateerde stress is belangrijk om aan te pakken en andere keuzes voor jezelf te gaan maken.

Zwangerschapsgerelateerde stress zijn;

Angst voor bevallingen

Angst voor de gezondheid van de baby

Angst voor ouderschap

Angst voor de toekomst ( hoe moet het nu allemaal?)

Last van zwangerschapsklachten waardoor je beperkt wordt je leven op dat moment.

Maar doordat jij dit nu weet , kan jij andere keuzes maken voor jouw baby.

Iedere ouder wilt het beste voor zijn kind.