Snap
  • Zwanger
  • baarmoeder
  • gezichtsuitdrukkingen
  • foetus

De foetus lacht en huilt ook!

Ouders vinden het geweldig om hun pasgeboren baby voor het eerst te zien lachen of huilen. Maar nu blijft dat deze gezichtsuitdrukkingen zich in de baarmoeder al ontwikkelen. Een groep wetenschappers heeft aangetoond dat er na 24 tot 36 weken zwangerschap al complexe gezichtsbewegingen waar te nemen zijn bij een foetus.

Echo Het Britse onderzoeksteam ging aan de slag met videomateriaal dat gemaakt werd met 4D echografie-apparatuur. Ze gingen aan de slag met verschillende opnames, die gemaakt werden tussen 24 en 36 weken zwangerschap.

Combineren Na 24 weken konden de foetussen slechts één spier per keer te bewegen. Zo konden ze bijvoorbeeld hun mond openen of hun lippen bewegen. Na 35 weken waren de ongeboren baby's echter in staat om die verschillende bewegingen te combineren.

Adem Volgens de wetenschappers toont dit aan dat baby's al in staat zijn om de motorische beweging te maken voor ze de bijpassende emotie voelen. Dat is vergelijkbaar met de ademhalingsoefeningen van een baby in de baarmoeder, voor hij in aanraking komt met lucht.

Fascinerend Dit is een nieuwe en fascinerende ontdekking in de studie van de foetale ontwikkeling. Dit onderzoek toont voor de eerste keer aan dat de gezichtsbewegingen zich geleidelijk aan ontwikkelen. Zo bereidt de foetus zich voor op het leven na de geboorte.

Aangezien er een link is tussen het gedrag van een foetus en de ontwikkeling van zijn hersenen, kan deze ontdekking bijdragen tot het vaststellen van eventuele gezondheidsproblemen bij een foetus.