Snap
  • Zwanger
  • compleet
  • Mamavantwee
  • Gezinvanvier
  • Grotezus
  • kleinebroer

Brief Aan Mijn Dochter, Voor Je Een Grote Zus Wordt

Nou, het gaat bijna gebeuren. Met een geplande datum op de kalender, ingepakte tassen en een babykamer klaar voor gebruik, is het duidelijker dan ooit dat onze dagen als gezin van drie zijn geteld. Elke avond als we Noof naar bed brengen, denk ik aan de laatste keer dat we haar als enig kind naar bed brengen. De laatste keer dat ze al onze aandacht krijgt en niet hoeft te delen. Het is spannend en hartverscheurend tegelijk - de definitie van bitterzoet.

Al twee jaar is Noof het centrum van ons gezin. Als ik aan mijn gezin denk, denk ik aan haar lach wanneer we haar kietelen, haar kleine manieren en gezegden, de glimlach die ze van haar vader heeft geërfd. Over een maand denk ik aan twee kleine mensjes - degene die al zo lang onze wereld is, en degene die we nog moeten ontmoeten. Dus, voor mijn kleine meisje, degene die van mij een moeder maakte...

Snap

Lieve Nova,

In slechts een aantal weken zal je wereld veranderen op een manier die je je niet kunt voorstellen, en op een manier die ik je niet kan uitleggen. Waarschijnlijk zal jij je leven zonder je kleine broertje nooit herinneren, maar ik wel. Ik zal me altijd herinneren dat ik je voor de eerste keer vasthield en hoe klein je voelde in mijn armen. Ik herinner me je geur, de eerste keer dat je naar me glimlachte, dat je begon te kruipen, je eerste stappen, toen je voor de eerste keer “mama” zei... Ik koester elk moment. Als oudste kind weet ik hoe anders alles voor je zal zijn. Ik was wat jonger dan jij nu bent toen ik een grote zus werd, dus ik kan je zonder twijfel zeggen - je staat op het punt het grootste geschenk te ontvangen dat je vader en ik je ooit kunnen geven.

Ken je die tantes waar je zo dol op bent? Nou, zij zijn ooit net zo begonnen als je kleine broertje - als mijn kleine zusjes. Wat er in de loop der jaren ook gebeurd is, mijn leven is oneindig beter geweest met die twee in mijn leven.

Nu sta ik op het punt hetzelfde geschenk aan jou te geven - je staat op het punt een grote zus te worden. Weet dat het niet altijd makkelijk zal zijn. Als je broer hier voor het eerst komt, zullen er veel compromissen worden gesloten - minder speeltijd, meer rust, en je groeit wat sneller op dan je anders zou doen. Er zullen ook makkelijke, gelukkige tijden zijn - de eerste keer dat je hem vast kan houden, dat je hem ziet glimlachen naar je, en het moment dat hij eindelijk groot genoeg is om met je te spelen. Ik weet zonder twijfel dat al die mooie momenten de compromissen ruimschoots zullen overstijgen. Ik ken jou ook, en ik weet dat je het zal aanpakken als het grote, onafhankelijke meisje dat ik weet dat je bent.

Ik weet ook, door het hebben van zussen, dat je elkaar niet altijd leuk zal vinden. Jullie gaan vechten en jullie gaan elkaars spullen afpakken. Misschien wedijveren jullie wel met elkaar. Je kan denken dat de ander saai is. Je kan dezelfde interesses hebben of totaal verschillende interesses - alleen de tijd zal het leren. Ik weet dat jullie naast alle meningsverschillen ten alle tijden broer en zus zullen zijn. Het is mijn hoop dat jullie allebei inzien hoe belangrijk de ander is en hoeveel diegene voor je betekent. Het is mijn hoop dat jullie dat nooit vergeten.

Dus heb geduld met papa en mama de komende maanden, mijn grote meid. Dit "ouders van twee" ding zal nieuw voor ons zijn. Misschien doen we het niet altijd goed. We geven je misschien niet de aandacht die je verdient - je kleine broertje heeft ons een tijdje gewoon wat meer nodig. We zullen je hulp nodig hebben bij alles, van het oppakken van je speelgoed tot het laten lachen van je broertje. Weet alsjeblieft dat we zo ontzettend veel van je houden, en je kleine broertje zal dat niet veranderen – we zullen juist meer van je gaan houden. We zijn zo ontzettend enthousiast om jullie tweeën samen te zien en jullie band met elkaar te zien groeien.

En ik? Nou, wetende wat je krijgt, ben ik ontzettend blij dat ik je een broertje kan geven.

Al mijn liefde,

Mama