Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Betrapt?

Mijn collega’s wisten het destijds meteen toen ik bij een feestelijke borrel geen wijntje bestelde maar om een appelsap vroeg.

Niet dat ik nou de hele dag aan de drank was, maar bij een feestje…

Ze is zwanger! zeiden ze. Het ging meteen als een lopend vuurtje rond. Ik stond erbij en keek ernaar.

Sommige vrouwen vinden het jammer als ze zo snel ‘betrapt’ worden. Ze houden het liever voor zichzelf houden tot de grens van 12 weken is bereikt. Dan is er immers een goede kans dat de zwangerschap goed af zal lopen.

Maar de (bekende) regel dat je niet moet drinken als je zwanger bent, geldt eigenlijk al voordat je zwanger bent. Uit onderzoek is gebleken dat roken en (alcohol) drinken al eerder negatieve invloed kunnen hebben. Het maakt minder vruchtbaar. Vrouwen worden gemiddeld minder snel zwanger als zij roken en/of drinken, maar ook als hun partner dat doet. De kwaliteit van het zaad vermindert door alcohol en nicotine.

En dan is er nog iets. Vrouwen die zwanger willen worden, zijn het vaak al zonder dat ze het weten. Je kunt het in de eerste weken niet weten, omdat je dan nog niet kan testen. Juist dan is het nieuwe leven het meest kwetsbaar. En kan alcohol en nicotine slecht zijn voor de gezondheid van het toekomstige kind. Nog een goede reden dus voor die appelsap. En die kan best lekker zijn!

Als we nou allemaal wat vaker iets niet-alcoholisch bestellen, valt het vast minder op. Dan krijg je straks niet automatisch: oh, wil je een tweede? terwijl je gewoon een keer zin had in een chocomel.

Meer weten over vruchtbaarheid en wat je kunt doen aan een goede start voor je baby?

zwangerstraks.nl

zwangerwijzer.nl

 

Anne-Marie de Ruiter is projectleider en (web)redacteur bij het Erfocentrum

11 jaar geleden

Ook ik wist het pas vanaf week 6 en heb daarvoor ook meerdere feestjes gehad en de bijbehorende wijn gedronken. Uiteraard was ik doodsbenauwd dat de kleine er iets aan zou overhouden. Eerst aan de gynaecoloog gevraagd, daarna de huisarts en ook nog eens aan de VK, pas als het bloed wordt rondgepompt en de schadelijke stoffen bij de kleine kunnen komen is het schadelijk. En hoe je er onderuit kunt komen als men zegt dat je zwanger bent als je non alcoholisch besteld? Of je bent vandaag de bob, of je voelt je niet zo lekker of je neemt stiekem een fles non alcoholische wijn mee en drinkt daar van. Zo hebben wij ook familie en vrienden weten te bedotten tot de kritieke 12 weken voorbij waren :)

12 jaar geleden

Ik denk eerder dat het niet uitmaakt. Er zijn genoeg mensen die veel roken en drinken en alsnog zwanger worden. Natuurlijk moet je ermee stoppen zodra je het weet. En dat gedoe van "dit is niet goed" en "dat is niet goed". Uiteindelijk is het moeder natuur die het bepaalt.

12 jaar geleden

Wat fijn dat hier ook een x wat over geschreven wordt. Ik ben zelf nog niet echt bezig met zwanger worden, maar mijn vriend en ik willen er over een aantal maanden toch wel voor gaan. Zulke tips zijn dan altijd fijn, aangezien we allebei wel van een borrel houden. Het is voor mij iig duidelijk dat ik stop met drinken op het moment dat wij zwanger willen worden!

12 jaar geleden

Ja het is jammer dat je niet gewoon kan drinken wat je wil op een feestje zonder dat iemand er mee bemoeit. Voor een of ander reden wil iedereen kunnen zeggen "Ik zag het gelijk". Het zou fijn zijn als je even die 12 weken er zelf lekker van kan genieten zonder alle advies.