Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Betekenis van een Peter en Meter

Als je niet doopt wat houdt Peter en Meter dan in?

Op wikipedia staat;

Het woord 'peter' is afgeleid van het Latijnse Pater (vader), zoals 'meter' afgeleid is van Mater (moeder). Bij de doopplechtigheid wordt vanouds over een nieuwe geboorte gesproken met een vader en moeder in het geloof. Grootouders, ooms (in Vlaanderen: nonkels) en tantes wordt meestal gevraagd peter of meter te zijn. Bij een rooms-katholieke doop worden doorgaans twee getuigen gevraagd: een (mannelijke) peter of peetoom en een (vrouwelijke) meter of peettante. Deze peetouders zijn samen de doopborgen. Behalve hun functie als getuigen, wordt hun ook gevraagd "een bijzondere zorg en aandacht" te besteden aan de christelijke opvoeding van het kind, in het bijzonder wanneer het kind zijn beide ouders zou verliezen.

Ik heb geen flauw idee wat de hedendaagse betekenis is van meter en peter, kan iemand me helpen??

Mijn vriend en ik geloven wel, maar geloven niet zo in de kerk. We hebben er dus ook voor gekozen om ons kindje niet te laten dopen. Maar vraag je dan wel een Peter en Meter? En zo ja wat houd dat dan in??

Want juridisch wordt er geen gevolg gegeven aan het peter en meterschap. Je kan wel bij een notaris laten vastleggen wie je wil aanduiden als voogd moest er iets gebeuren.

8 jaar geleden

hoe kom ik achter mij peter en meter mvg E.ibink

10 jaar geleden

Hier wel een gedoopt kindje. Maar niet rk gedoopt dus geen peter en meter. maar wel hebben wel twee ooms als voogd vastgelegd bij de notaris. De oudste van de ooms heeft nu de voorkeur omdat dit momenteel beter in zijn leven past. De jongste staat als tweede, want het past nu nog niet, later wel. Ze schelen nl 15 jaar.

10 jaar geleden

Wij hebben gewoon een peettante leukere naam dan voogd wat zij ook is :) ook hier staat dat los van een doop of geloven. Wij hebben gewoon een tante gepromoveerd tot peettante (lekker tegen de doopregels in) :)

10 jaar geleden

Wij noemen het peetoom / peettante. Onze kinderen zijn niet gedoopt, dus hebben ook geen peetoom / peettante. Voor mij is dat namelijk nauw verbonden aan het dopen. De kinderen van mijn zusje zijn wel gedoopt en ik ben dan ook peettante van de oudste. Ik mocht de kleine vasthouden in de kerk en kreeg een mooi ringetje etc, maar verder zegt het mij persoonlijk heel weinig. (Peet) tante maakt voor mij geen verschil.