Snap
  • Zwanger

Belang van foliumzuur!

Nog maar 7 maanden voor we er voor gaan. Ik ben er toch wel al mee bezig en tref al de nodige voorbereidingen.

Zo weer een maand verder, wat gaat de tijd langzaam, maar ook weer snel. Nog maar 7 maanden en dan mogen we er voor gaan. Zal het snel gaan of dit keer langer moeten wachten? Hoe is het om elke maand te weten wanneer je kan testen en toe te leven naar een datum om te testen? Ik ben er al zo mee bezig, maar vindt het ook heerlijk om te weten dat ik nog even mag aftellen. Net als met een vakantie, de voorpret telt net zo mee. Het is natuurlijk de laatste keer dus weten dat en wanneer we starten maakt het net je verjaardag, kerst, sint en nieuw jaar tegelijk. 

Doordat ik er mee bezig ben vind ik het wel fijn dat ik me kan 'voorbereiden.' En hiermee bedoel ik meer dan alleen dagelijks dagdromen over dit nieuwe avontuur. Iedereen weet wel de dagelijkse dingen zoals op tijd foliumzuur slikken. Maar ik vroeg me af of de mama's hier weten van de dubbele dosis foliumzuur? Foliumzuur wordt aangeraden voordat je zwanger wordt. Dit moet namelijk een beetje 'opbouwen' voor het effect heeft. (even heel simpel uitgelegd). Door dit van te voren te slikken, heb je genoeg in je systeem voor de eerste fase van de ontwikkeling van je baby. Dit is heel erg belangrijk voor het centrale zenuwstelsel. Het helpt de kans op een open ruggetje en een schisis te verkleinen. Dit is algemeen bekend. Maar de dosis hiervoor is 400 microgram. In mijn familie komt Autisme regelmatig voor dus toen ik een aantal jaar geleden een onderzoek las over hoe een dubbele inname van foliumzuur de kans op autisme 27-40% kon verkleinen heb ik dat mentaal opgeslagen. Google het zelf maar eens en je zult zien dat 600-800 microgram foliumzuur de kans op autisme verkleint. Al mijn vriendinnen wisten dit niet en werden bij de verloskundige alleen gewezen op het slikken van zwangerschapsvitaminen. Maar daar zit standaard maar 400 microgram in. Zelfs in de losse tabletjes zit 400microgram. Ik heb deze twee dus gecombineerd. Je moet natuurlijk niet teveel gaan slikken, het zal niet helpen om 3 of 4 tabletten te slikken, maar tot 1000 microgram is veilig. Dus het kan sowieso geen kwaad, dus als het de kans verkleint... Baadt het niet dan schaadt het niet? 

Daarnaast dus mijn gewone vitamines in huis gehaald en de visolie tabletten. De vitamines ga ik vanaf april slikken en de visolie zodra ik zwanger test. En verder bezig met de laatste zwangerschapskilo's kwijt te raken van de vorige zwangerschap. Zo hoop ik lichamelijk zo gezond mogelijk te zijn als we er in mei voor mogen gaan :)

Wisten jullie dit van de foliumzuur? Of hoor je dit nu voor het eerst?

7 jaar geleden

Zo ook heftig dan. Mijn broer had vroeger ook bloedarmoede. Weet dat mensen er beetje makkelijk over deden maar zag bij hem wat t deed.

7 jaar geleden

Dat van et autisme niet, maar ik gebruik ook 1000mg foliumzuur per dag om bloedarmoede te voorkomen. Ik heb namelijk Alpha Thalasemie. Een genetische afwijking van het bloed waardoor ik altijd een lichte bloedarmoede heb. Hier heb ik normaal geen last van, maar tijdens mijn eerste zwangerschap kwam ik er heel naar achter dat mij lichaam het niet kan bijbenen voor de kleine met als gevolg ernstige bloedarmoede en vanaf 20 weken niet meer kunnen werken. Door de genetische afwijking is ijzer "giftig" voor me, mijn rode bloedcellen kunnen grote hoeveelheden niet aan en slaan het dan op in mijn spieren met alle gevolgen van dien. Mijn verloskundige adviseerde mij toen de dubbele dosis foliumzuur en langzaam ging het steeds beter en tegen de tijd van mijn bevalling had ik geen bloedarmoede meer. Na mijn bevalling waren mijn bloedwaarden zelfs beter als ooit te voren. Na mijn zwangerschap ben ik 0,5mg door blijven slikken om het zo goed te houden, en na ontdekking van mijn huidige zwangerschap (nu pas week 7 hoor)ben ik direct weer naar 1000mg per dag gegaan . Ik hoop dat het nu goed blijft gaan en ik iets soepeler door de zwangerschap ga...Maar dat van het autisme is inderdaad ook erg interessant!