Snap
  • Zwanger
  • #20wekenecho
  • #hyperemesisgravidarum
  • echodensedarmen
  • wittedarmen
  • darmafwijking

Begin van de zwangerschap & 20 weken echo

van een onbezorgde zwangerschap was geen sprake..

Eind april 2019 hadden we een positieve zwangerschapstest, jeej! Ik voelde mij goed tot 4/5 weken, toen begon de misselijkheid. De misselijkheid werd steeds erger dat ik niets meer kon dan alleen maar in bed liggen, slapen en overgeven. Allerlei medicijnen geprobeerd, twee keer aan het infuus gelegen in het ziekenhuis en uiteindelijk stopte het rond 12 weken. Tijd om eindelijk te genieten van de zwangerschap, althans dat dachten we ...

Met goede moed en een positief gevoel gingen wij naar de 20 weken echo, we dachten: 'als hij de eerste weken zo goed heeft doorstaan, terwijl ik zo ziek was en niets at moest het toch wel goed zijn'. Alles was nagekeken en goedgekeurd, totdat we bij zijn darmen aankwamen. De echiopist zag echoden darmen, te witte darmen voor de duur van de zwangerschap. We werden doorgestuurd naar het WKZ voor een uitgebreide GEO, het begin van de onderzoeken. 

Bij het WKZ zagen ze helaas ook wat ze bij de verloskundige zagen. Ze gaven aan dat het meerdere dingen konden zijn: een infectie, Syndroom van Down, taaislijmziekte, vernauwing in de darm of afsluiting van de darm. We hadden de keuze om bloedonderzoek te doen om te kijken of ik een infectie heb en onderzoek te doen naar het gen taaislijmziekte en we konden een vruchtwaterpunctie doen, zodat de uitslag er sneller was en we dan een keuze konden maken of wij de zwangerschap wilde voortzetten of wilde afbreken. We hadden de NIPT al gedaan, hier was niets uitgekomen ook niet uit de nevenbevindingen dus het Syndroom van Down was vrijwel uitgesloten. Na bloedonderzoek kwam eruit dat ik geen infectie had, maar ik wel drager ben van het gen voor taaislijmziekte (CF) mijn vriend niet dus werd dit ook uitgesloten. Beide ouders moeten drager zijn, dan bestaat er een kans van 1/4 dat je kindje het kan krijgen. Een vruchtwaterpunctie wilde wij niet, gezien hoe klein de kans ook was er een kans was op een miskraam. Er bleven nog twee opties over of een vernauwing of afsluiting van de darmen. Het begin van extra echo's om alles goed in te gaten te houden.