Snap
  • Zwanger
  • nesteldrang
  • babyuitzet
  • #zwanger
  • Babyopkomst

Babyuitzet: Eindelijk klaar!

Dat voorbereiden blijft toch een dingetje..

Eindelijk klaar!

Nu inmiddels de ruim 36 weken zwangerschap zijn aangetikt, heb ik ook eindelijk het gevoel dat ik er klaar voor ben. Na een extreme vroeggeboorte (21 weken) en het verlies van onze tweeling in 2019, maakte dit meisje het ook even spannend met 30 weken zwangerschap. Een compleet ander termijn en hele andere vooruitzichten, maar net zo goed zenuwslopend en onzeker. Gelukkig sloegen de weeënremmers goed aan. Met bijna 34 weken zwangerschap nog longrijpers gekregen. Ondertussen hebben we de 36 weken gehaald en lijkt het erop dat we zelfs de 37 wel gaan halen!

Toen ik zwanger was van mijn oudste dochter Olivia, was ik met 24 weken al helemaal klaar. Alle spullen waren in huis en alles stond ook al klaar. De laatste 16 weken heb ik dan ook vooral besteed aan het obsessief schoonmaken van keukenkastjes en andere onzinnige huishoudelijke taken. Ook heb ik de inventaris steeds volop aangevuld met spullen waarvan ik dacht ze wel eens nodig te kunnen hebben voor de baby. Met als gevolg dat ik eigenlijk helemaal niet zo goed voorbereid was als dat ik dacht. Onnodig veel geld uitgegeven aan spullen die helemaal niet zo praktisch bleken als de reclames deden beloven.

Ik heb een pedagogische achtergrond van 12 jaar, maar het ouderschap was compleet nieuw. Nu ik mijn werkervaring heb aangevuld met ervaring vanuit het ouderschap, ben ik inmiddels een stuk zekerder in wat ik nodig heb. Maar ook weet ik inmiddels heel goed wat ik wel en niet wil. Dat maakt ik dat ik deze keer het gevoel heb een stuk beter voorbereid te zijn. En dat terwijl ik alles pas veel later heb voorbereid.

Voorop staat dat ik weet dat er eigenlijk maar een paar écht essentiële dingen nodig zijn. Een veilige slaapplek voor de baby, luiers, middelen die nodig zijn voor het voeden van je baby, een paar setjes kleding en een middel om je kind veilig te kunnen vervoeren. Heb je geen auto? Dan volstaat het lenen van een maxicosi voor dat ene ritje vanuit het ziekenhuis ook prima bijvoorbeeld.

Is dat dan het enige dat ik heb voorbereid? Nee, natuurlijk niet. Maar het heeft me wel veel rust en vertrouwen gegeven alles op mijn tempo voor te kunnen bereiden. Focussen op de belangrijkste zaken, geen impulsieve aankopen, weloverwogen keuzes en mist er nog iets? Dan is het zo in huis. Het is tenslotte wel 2020 he?!

Inmiddels is de babykamer af, de ziekenhuistassen staan klaar, de logeertas voor Olivia staat klaar(mocht dat nodig zijn), alle essentiële benodigdheden staan klaar, er is een maxicosi, er is alsnog een overschot aan kleertjes ontstaan, het ontwerp voor de geboortekaartjes staat klaar (dankzij Esther!), de enveloppen zijn al geschreven, de traktaties zijn gemaakt, de kraambezoekbedankjes staan klaar, er is hier en daar wat haakwerk afgerond en ook nu zijn de keukenkastjes gesopt. De man heeft de huishoudinstructies de afgelopen periode al goed kunnen beoefenen, dus ook dat kan ik een beetje loslaten. Ik ga nog even genieten van iedere dag dat ze mijn ribben breekt, organen beschadigd, maar vooral veilig verder groeit in mijn buik!

Lief, klein meisje, we kijken zo uit naar jou!