Snap
  • Zwanger
  • zwangerschap
  • taboe
  • Rozewolk
  • taboedoorbreken

Als je geen roze wolk ervaart

Zwanger zijn wordt in mijn ogen vaak wel een beetje geromantiseerd. Je weet wel, van die stralende vrouwen die er goed uitzien, zich goed voelen en alles is leuk en geweldig. Maar, wat als je helemaal geen roze wolk ervaart?

VOORDAT IK ZWANGER WAS

Al lang voordat ik zwanger was droomde ik van het moment wanneer ik zwanger zou zijn. Ik zag al helemaal voor me dat ik ooit met een mooie bolle buik zou rondlopen en genoot van het idee. Althans, dat hoopte ik heel erg, want ik ben me er zeker wel bewust van dat dit helaas niet iedereen gegund is.

Des te blijer was ik dat het ons al heel snel is gelukt om zwanger te raken. Ergens geeft dat toch ook geruststelling, zodat je weet dat het allemaal goed ‘werkt’ of zo. Ik vond het super spannend en heb me heel goed ingelezen over alles rondom de zwangerschap. Ik was me dus zeker bewust van het feit dat het echt niet allemaal rozengeur en maneschijn zou zijn.

GEEN ROZE WOLK

Na de positieve test volgde een tijdje van ongeloof en wennen aan het idee dat we in verwachting zijn van een kind. Natuurlijk waren we allebei heel blij met dit nieuws, het was immers een weloverwogen keuze. Toch volgde al snel vervelend nieuws. Ik verloor mijn baan door faillissement en was dus officieel werkloos. Een ontzettende domper, helemaal in combinatie met een verhuizing..

De start in ons nieuwe huis met een baby op komst voelde alleen niet zoals ik had gehoopt. Het verliezen van mijn werk zorgde voor een hele donkere wolk boven mijn hoofd. Ik was aan het piekeren, voelde me vaak down en kon minder genieten van deze periode. Soms voelde ik me mentaal zo rot en ‘anders’, alsof ik niet meer mezelf was. Heel moeilijk uit te leggen, maar wellicht dat andere vrouwen begrijpen wat ik bedoel. Zo zijn er dagen dat ik niet weet wat ik met mezelf aan moet en me mentaal gewoon heel erg slecht voel. Gelukkig gaat dat inmiddels weer een beetje beter, maar alsnog zijn er dagen dat ik me gewoon niet goed voel.

KWAALTJES

In mijn eerste trimester heb ik gelukkig helemaal geen last gehad van overgeven. Wat dat betreft had ik heel erg geluk! Wel waren er andere kwaaltjes waar ik mee te maken heb gehad. Denk hierbij aan vermoeidheid, maar ook buik- en darmklachten. Geregeld lag ik met een kruik op de bank. Ook begonnen vroeg al klachten als rug- en bekkenpijn. Al met al niet echt dingen waar je op zit te wachten.. Maar, ik wist dat het erbij zou horen!

TABOE

Ondanks alle grote veranderingen in ons leven vond ik het lastig om bespreekbaar te maken hoe ik me écht voel(de). Ik denk namelijk dat er toch een taboe op ligt wanneer je zegt dat je geen roze wolk ervaart. Zo heb ik dit ook ervaren na een artikel over zwanger zijn tijdens de corona crisis. Dit artikel heb ik ook geplaatst op Mamaplaats, welke vervolgens is gedeeld op Facebook. Hierop kwamen een heleboel reacties, maar 90% was positief en begripvol. Echter waren er ook mensen die van mening waren dat het altijd erger kan. Dat je maar blij moet zijn dat je überhaupt zwanger mag zijn. Ik kon me hier echt boos over maken. Ik bedoel, blij zijn met de zwangerschap en het tóch zwaar of soms kut vinden kan toch gewoon naast elkaar bestaan? Het één sluit het ander toch niet uit?! Ik vind het echt de grootste onzin om voor een ander te bepalen hoe hij/zij zich moet voelen. Een gevoel is immers een gevoel, en dat mag er ook gewoon zijn. Zelfs als jij je hier als buitenstaander niet in kunt vinden.

Stiekem vind ik het ook best lastig om dit onderwerp aan te snijden. Ik wil niet overkomen als iemand die negatief is en alleen maar kan zeuren. Maar ik vind het wel belangrijk om eerlijk te zijn en ook de niet-leuke dingen in het leven te delen. Ook al worden op Instagram vaak alleen de mooiste kiekjes gedeeld, hecht ik ook veel waarde aan het ‘echte’ leven delen. En soms is dat gewoon stom en verdrietig. Natuurlijk maakt iedereen zelf een keuze hierin, maar ik heb het in deze ook over mijn eigen gevoel en gedachte hierbij.

HET IS NIET ALLEEN MAAR LEUK

Don’t get me wrong. Ik ben echt hartstikke blij met de zwangerschap. Dat staat buiten kijf. Maar ik ben ook eerlijk als ik zeg dat het echt niet altijd zo leuk is als het soms lijkt. Sommige mensen ervaren nou eenmaal geen roze wolk…

Als ik voor de 4e keer in de nacht uit bed moet om te plassen of al dagenlang hoofdpijn heb, dan is mijn wolk echt niet meer zo roze hoor 😉 Of wat dacht je van de zoveelste huilbui? Om een mislukte pannenkoek notabene! Steeds lichamelijke klachten hebben en je emotioneel onstabiel voelen is ook gewoon niet leuk! Kan me niet voorstellen dat er iemand is hier van geniet.

Desondanks ben ik enorm dankbaar dat het ons is gegund om zwanger te worden. Dat ik mag ervaren hoe het voelt als de baby beweegt in mijn buik. En van het feit dat mijn vriend en ik een nieuwe rol gaan krijgen waar we ons ontzettend op verheugen.

Voor alle moeders: hoe heb jij je zwangerschap ervaren? Ervaar(de) jij ook geen roze wolk?

Liefs Nina

3 jaar geleden

Dankjewel voor je lieve reactie! Ik vind het fijn om ook dit soort dingen bespreekbaar te maken, al vind ik het soms lastig. Het is gewoon niet alleen maar leuk en mooi, en het zou ook gewoon wat vaker besproken moeten worden. En idd herkenbaar, mensen denken altijd maar te moeten weten hoe iemand iets moet ervaren. Ik vind dat er wat meer ruimte mag zijn voor je gevoelens, daar heeft een anders niks over te zeggen 😄

3 jaar geleden

Hoi Jeeltje, zie je reactie nu pas maar wil er toch nog even op reageren. Dankjewel voor je reactie :) Dat iedereen om je heen maar zegt dat je moet genieten helpt niet altijd mee he.. Dan ga je je bijna schuldig voelen als dat niet het geval is. Maar goed, het is vast goed bedoeld. De zwangerschap vliegt inderdaad voorbij en ik merk dat het met de tijd ook makkelijker wordt om te accepteren ofzo.

Ik ben zelf een twijfel moeder en ik vind oprechtheid heel belangrijk. Dankje voor je eerlijkheid. Voor mij maakt het de keus of ik wel of geen kinderen wil elke keer makkelijker als mensen stoppen met al die taboes. Daarnaast heb ik een enorme hekel aan de trend “niet zeuren het kan altijd erger, wees dankbaar” zo zo ontzettend naïf om zulke dingen te zeggen. Dus dank 🙏 voor je openheid

3 jaar geleden

Hoi Nina, ik herken je verhaal helemaal, ik zat precies in hetzelfde schuitje. Iedereen vertelde me steeds dat ik moest genieten van mijn zwangerschap, maar dat lukte niet dankzij de kwaaltjes en zorgen over de zwangerschap. Als ik dan vertelde dat ik daardoor geen gelukkige vrolijke zwangere vrouw was, werd ik altijd raar aangekeken en werd me wederom verteld dat ik dan toch maar moest proberen te genieten van de zwangerschap. Ik had zelf echter allang geaccepteerd dat ik vooral blij was als het kindje er was en ik vond het hele zwanger zijn op dat moment ook niet altijd leuk. Achteraf lijkt het alsof de zwangerschap er helemaal niet geweest is, waarschijnlijk omdat ik er ook niet van kon genieten. Dat vind ik achteraf jammer, maar we hebben er nu wel een prachtige dochter in onze armen voor terug gekregen. Leef vooral in het moment, accepteer de leuke en minder leuke kanten van de zwangerschap, want voor je het weet is de zwangerschap voorbij gevlogen. Veel succes en geluk toegewenst!