Snap
  • Zwanger
  • zwangerschap
  • geboorte
  • zwangerschapscursus
  • #zwanger
  • #geboortecoach

7 manieren hoe je beter in de geboorte bubbel kunt duiken

De onderstaande manieren helpen je om beter in je beval bubbel te duiken. Ze zetten je aan het denken voor de geboorte.

Zorg voor een fijne omgeving, een plek waar jij helemaal jezelf kunt zijn

Dit kan in het ziekenhuis, thuis of in een geboortehuis zijn.

Je kunt de plek eigen maken door je eigen voedingskussen mee te nemen, misschien wil je wel kaarsjes naast het bad of bed neerzetten. Denk aan mooie muziek op je kamer of in je oren.

Door de mooie muziek ben je meer afgeleid en kan je jezelf focussen op de rustgevende geluiden in plaats van de geluiden om je heen, zoals van de verloskundige of gynaecologen.

Wees een hamster op deze plek, zorg ervoor dat alles al binnen hand bereik is, een geboorte bad, geboortebal, baarstoel, een cub, een opblaaskruk of een reboza shawl.

Deze spullen leg je klaar zodat wanneer je er gebruik van wilt maken, je man niet ineens de kamer nog uit moet om alles te gaan halen en je hierdoor niet kan ondersteunen met het opvangen van de weeën.

Probeer de posities alvast uit

Je kunt thuis al heel goed uitproberen of je het prettig zou vinden om op de geboortebal een beetje rondjes te draaien met je heupen, of er lekker overheen te gaan hangen. Om het nog prettiger te maken kun je er een heerlijk kussen op leggen. Ook is de geboortebal heel geschikt om op te zitten onder de douche. Denk er wel aan dat je er een handdoek onder legt zodat je niet ineens medisch gaat worden omdat je in de spagaat in de douche ligt!

Op handen en knieën kan je ook heel goed in het ziekenhuis gaan zitten, of zet je hoofdeinde omhoog zodat je daar lekker tegen aan kan leunen terwijl jij met je knieën op het matras ligt, op deze manier kan de zorgverlener er ook goed bij door je bed in de juiste werkhoogte voor hem/haar te zetten.

Kies je geboorte team zorgvuldig

creëer om je heen jouw liefdesteam, een team waar jij je goed en veilig bij voelt. Denk hierbij aan de verloskundige ,gynaecologen, je man, je vriendin of je moeder. Mensen waarbij je jezelf kunt zijn. Om meer te kunnen ontspannen zou je kunnen kiezen voor een doula bij je geboorte, een doula kan voor de communicatie zorgen, dat je wensen gewaarborgd worden en je man, vriendin of moeder je kan steunen met het opvangen van de weeën.

Als je jezelf op je gemak voelt gaan alle liefdes en natuurlijke pijnbestrijding middeltjes voor jou aan het werk en kan je de geboorte beter aan.

leer alles over de geboorte

Zoek alle informatie die je kan vinden over de geboorte op, denk aan boeken, internet en magazines over een natuurlijke geboorte. Je kunt voor een tour in het ziekenhuis kiezen zodat je weet hoe het eraan toe gaat als je daar komt. Of je kunt jezelf gaan verdiepen in thuisgeboortes in water. Zoek op watergeboortes en ga in gesprek met je verloskundige of zij ervoor open staat.

Een ware aanrader, als je het mij vraagt, in water bevallen, thuis met je eigen verloskundige, en na de geboorte heerlijk gelijk in jouw eigen bed. Kaarsjes erom heen, muziek en lekkere geurtjes. Ik heb op sommige momenten van de geboorte niet eens gedacht dat ik aan het bevallen was, het voelde alsof ik heerlijk in een warm bad lag te ontspannen.


Omarm je angsten

Ben je bang voor de geboorte en maak je jezelf bang voor de pijn die een geboorte gaat doen, of maak je jezelf angstig voor naalden, pijnbestrijding of dat je de controle gaat verliezen?

bespreek dit dan vooral met jouw verloskundige, gynaecoloog, goede vriendin, moeder of je partner. Schrijf dit ook in je geboorteplan wat je wilt maar ook goed wat je niet wilt en waar je jezelf zorgen om maakt. Kijk of je een doula bij de geboorte kan krijgen zodat zij in de geboorte al wat alternatieven kan gaan toepassen, denk hierbij aan massagetechnieken, ademhalingsoefeningen en om een bad te nemen om te ontspannen. Laat iemand anders de vragen stellen waarom ze bijvoorbeeld interventies willen gaan doen, en wat de alternatieven zijn, of dat we misschien nog even kunnen wachten.

Leer de nieuwe manier van persen

Door gerichter te persen leer je te luisteren naar jouw lichaam en voel je precies wanneer je mag gaan persen. Ongecoacht persen noemen we dit, voelen wanneer jouw lichaam het aangeeft. En geloof mij, jouw lichaam gaat dat heel duidelijk aangeven. Deze techniek kan ik niet opschrijven omdat je dit moet voelen. Bij veel natuurlijk bevallen cursussen krijg je dit geleerd.


Neem een warm bad of een douche

Een warm bad is echt een ware aanrader voor elke barende vrouw, de warmte zorgt voor meer ontspanning en je kunt hierdoor de tijd, en de ruimte om je heen, even vergeten. Jij zit helemaal in jouw eigen bevalbubbel. Als je in het ziekenhuis bent en je hebt geen beschikking over een bad, dan kan je ook nog kiezen voor een douche. laat dat water maar lekker naar beneden kletteren, dit zorgt ervoor dat je geen gedachtes hebt en je alleen maar bezig bent met het water wat langs je heen glijdt. Het mooie aan het water is dat baby’s vaak niet door hebben dat ze geboren worden en hierdoor komen zij heel relaxt ter wereld.

En het belangrijkste, geniet van je geboorte voor je het weet heb je je kleintje al in jouw armen.