Snap
  • thuisbevalling
  • bevallen
  • zorg

6x verrassende feiten over thuisbevallen

+ tips voor een goed voorbereide en relaxte thuisbevalling

In Nederland hebben we een echte thuisbevallingscultuur: 25 procent van de vrouwen kiest ervoor om in de vertrouwde omgeving van haar eigen huis te bevallen. Dit is een opvallend hoog percentage vergeleken met andere landen. Maar wat maakt thuis bevallen zo'n populaire keuze? Hier zijn enkele verrassende feiten die je misschien nog niet wist over thuisbevallingen!

1. Veiligheid voorop

Thuis bevallen is niet alleen een populaire keuze als er geen medische reden is om naar het ziekenhuis te gaan, maar het is ook net zo veilig, zo niet veiliger. De verloskundige kan verschillende medische handelingen thuis uitvoeren, waardoor een rit naar het ziekenhuis vaak overbodig is en tijd kan kosten.

2. Goed voorbereid

Je verloskundige komt goed voorbereid naar de thuisbevalling. Naast de standaard uitrusting, zoals een doptone en een bloeddrukmeter, heeft ze ook extra zuurstof voor de baby en medicatie voor de moeder, voor het geval dat er complicaties optreden na de bevalling.

3. Keuzevrijheid

Als je tijdens de bevalling toch liever naar het ziekenhuis gaat, is dat altijd mogelijk. Je bent niet verplicht om de thuisbevalling door te zetten als je je daar niet prettig bij voelt of als er toch medische noodzaak blijkt te zijn om naar het ziekenhuis te gaan. Wel is uit onderzoek door Eenvandaag gebleken dat 38 procent van de vrouwen die thuis bevalt de bevalling achteraf niet zo zwaar vond.

4. Volledige vergoeding

Een thuisbevalling wordt volledig vergoed vanuit je basisverzekering. In tegenstelling tot een ziekenhuisbevalling, waarvoor je een eigen bijdrage moet betalen als je niet aanvullend verzekerd bent.

5. Schoon en netjes

Na de bevalling laten je verloskundige en kraamverzorgster alles weer keurig achter. Ze weten precies hoe ze een grote rommel kunnen voorkomen tijdens de bevalling en zorgen ervoor dat alles weer netjes is achtergelaten na afloop.

6. Regie in eigen handen

Thuis bevallen geeft je de controle over verschillende aspecten van de bevalling. Van de muziek die wordt afgespeeld tot wie er aanwezig mag zijn en in welke positie je wilt bevallen. Je hebt veel meer zeggenschap over de omstandigheden van de bevalling dan in het ziekenhuis. 

Tips voor een goed voorbereide en relaxte thuisbevalling

  • Maak de ruimte comfortabel. Bedenk van te voren in welke ruimte je wilt bevallen en zorg dat je daar alles hebt staan wat nodig kan zijn. Wil je graag in bad bevallen? Haal dan het bevalbad op tijd in huis en verdiep je van te voren in het opzetten ervan. Dit geldt ook voor andere hulpmiddelen zoals een baarkruk, tens apparaat etc en natuurlijk je kraampakket.
  • Bespreek wensen met je verloskundige. Communicatie met je verloskundige is essentieel. Bespreek vooraf je wensen en eventuele zorgen met haar, zodat zij hier rekening mee kan houden tijdens de bevalling. Een goede afstemming met je verloskundige draagt bij aan een soepele en veilige bevalling.
  • Alle belangrijke nummers bij de hand. Zorg ervoor dat je alle belangrijke telefoonnummers bij de hand hebt, zoals die van je verloskundige, kraamzorg en eventuele noodnummers. Een geboorteplan kan hierbij helpen om je wensen en contactgegevens overzichtelijk te hebben.
  • Zorg ook voor een plan B. Ook al heb je de wens om thuis te bevallen, soms loopt het toch anders. Zorg dus dat je alsnog een vluchtkoffer met alle essentials klaar hebt staan, de auto volgetankt is en dichtbij staat. Houd met de keuze van in welke ruimte je thuis wilt bevallen ook rekening met het andere scenario. Een kamer helemaal op zolder is zowel voor jou als voor mogelijke hulpverleners niet de handigste optie.
  • Leer ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken. Het van te voren oefenen van ademhalings- en ontspanningstechnieken kan helpen om tijdens de bevalling rustig en ontspannen te blijven. Volg daarom samen met je partner of bevalmaatje een (online) cursus om deze technieken onder de knie te krijgen. 
  • Informeer je kraamzorg dat je thuis wilt bevallen. In veel gevallen komt de kraamverzorgster dan al tijdens de bevalling assisteren. Zo loopt je verloskundige zorg naadloos over in de kraamzorg en dat is wel zo fijn en ontspannen.

Leestip: "Papa tilt Mees de ambulance in en ik ga mee"

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.