Snap
  • Zwanger
  • Gezond

34 weken zwanger en opname vanwege te hoge bloeddruk

34 weken zwanger en opname vanwege te hoge bloeddruk en eiwitten in de urine, dat is wel even schrikken...

Afgelopen vrijdag was de laatste werkdag tot mijn zwangerschapsverlof. In mijn eerste zwangerschap heb ik pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging) gehad, dus ik moet erg alert zijn op symptomen als sterretjes zien en hoofdpijn. Vrijdagochtend zag ik sterretjes. Maar ik was net snel opgestaan, dus dacht dat het daar wel door zou komen. Toch de verloskundige maar even bellen, dat was tenslotte mijn 'opdracht' bij dergelijke klachten.

De verloskundige wilde me zien, maar moest met spoed naar een bevalling toe. Ik vond het op mijn laatste werkdag niet zo'n probleem dat ze niet gelijk kon. Dan had ik weg gemoeten van kantoor, en ik verwachtte er toch niet veel van. Het weer vrijdag was een ramp. Samen met een laatste drukke werkdag en heen en weer fietsen door de sneeuw, was ik helemaal kapot 's avonds. De verloskundige belde dat ze de volgende ochtend langs zou komen.

Om 10.00 uur stond ze voor de deur. En het bleek helaas niet goed te zijn: te hoge bloeddruk (140/94) en lichte eiwitten in de urine. Moest binnen een uur in het ziekenhuis zijn. Dus snel mijn moeder gebeld om op mijn zoontje van 2 te komen passen. Die was er snel, mijn vriend en ik op naar het ziekenhuis. 

Na een CTG scan en een echo bleek onze kleine man nergens last van te hebben, Hij heeft een mooie hartslag en is goed op groei. Gelukkig konden ze geen afwijkende waarden in mijn bloed en urine vinden, maar de arts wilde toch dat ik een nachtje bleef zodat ze mijn bloeddruk 24 uur konden monitoren. Lekker begin van mijn verlof! Mijn vriend is mijn spullen gaan halen, ik mocht niet meer langs huis. Gelukkig wel een mooie eigen kamer, en hele aardige artsen.

Mijn bloeddruk bleef bij elke meting rond de 140/90, met een uitschieter van 150/100. Dit was na het lezen van een artikel over borstvoeding geven. Iets waar ik gezien mijn eerdere ervaring vreselijk tegenop zie, dus misschien wel een duidelijk teken dat ik er helemaal niet aan moet beginnen dit keer.

De volgende ochtend kwam de arts langs. Ik mocht weer naar huis! Er zijn geen bloeddrukverlagers nodig en de baby doet het nog steeds goed. Ik ben wel medisch verklaard en overgedragen aan de gyneacoloog. Nu vaak terug voor controles. Hopelijk blijft mijn bloeddruk de komende weken stabiel, en ontwikkel ik geen vergiftiging dit keer. Nog twee weken 'volhouden', en dan wordt het een optie om de baby eerder te halen als dat nodig blijkt. 

Mijn verlof ziet er heel anders uit dan 'gepland'. Waar ik een volle to-do lijst had en allerlei leuke plannen, moet ik nu verplicht rusten. Dus de laatste spulletjes online besteld in plaats van in de winkel, en het schoonmaken (lees: nestdrang) toch maar even uitbesteden. Morgen ben ik 35 weken zwanger en de kans zit erin dat onze kleine man over 2 weken al geboren gaat worden. Nog maar even genieten van het getrappel in mijn buik, en uitrusten voordat de hectiek met twee kindjes begint! Helaas zijn de buren aan het verbouwen, niet echt ontspannend dat geboor de hele dag naast je...

9 jaar geleden

Dank voor je reactie! Bedrust is zo erg nog niet als je genoeg films en boekjes om je heen hebt liggen. Morgenochtend controle, dat is dan wel weer even spannend. Maar het komt vast goed :-)

9 jaar geleden

Wat een vervelend begin van je verlof. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je kleine man het goed doet, gelukkig! maar ik begrijp dat je je deze periode wel wat anders had voorgesteld. hopelijk kun je op een iets andere manier toch nog even rustig genieten van je verlof en blijft alles goed gaan met de kleine man en jou