Snap
  • Zwanger

30 weken zwanger en feesten, verstandig of niet?

​Hier lig ik dan als 30 weken zwangere vrouw tussen de zware bastonen van top 40-muziek tot harde hardcore. Mijn buik is hard en de baby ...

Het is 3:30 uur en ik lig nu ruim een uur op bed. Van slapen is absoluut geen sprake, want ik lig namelijk letterlijk in een kamer naast de bar en dansvloer. Mijn man is solidair 'vroeg' meegegaan, maar hangt inmiddels ruim 20 minuten boven de plee... z u c h t 

FEEST

Een van mijn allerbeste vriendinnen is zojuist getrouwd. Jeej, dat is een feestje waard! Het leek mij niet verstandig om met 29 weken zwangerschap vier dagen naar Ibiza te gaan om te feesten. Daarom wilde ik er vandaag echt helemaal bij zijn. De bruiloft is echt tot in de puntjes verzorgd! Alles is op één locatie en wij hebben een eigen luxe kamer tot onze beschikking om te overnachten. Handig, want zo kan ik mij terugtrekken, omkleden en naar een eigen wc gaan zo vaak als ik wil.

AANPASSEN

Op je voeding letten, voorzichtiger tillen en een wat rustigere leefstijl. Het zijn allemaal dingen waar je wel op let als je zwanger bent. Zo ook vandaag. Door voor de vegetarische hap en non-alcoholische versnaperingen te kiezen, hoop ik dat ik goed voor mijn ongeboren kind zorg en 'm bescherm. Dansen doe ik graag, maar ik pak ook af en toe de rust. En de prachtige killer-heels wissel ik af en toe om voor comfy instappers.

VERSTANDIG?

Tot een uur geleden was ik redelijk trots op mijzelf dat ik tot 2:00 uur nog op de dansvloer te vinden was. Maar.. nu ik toch wakker lig en Google raadpleeg om te checken wat harde muziektonen nou eigenlijk met je ongeboren kind doen, ben ik minder blij en hoop ik dat het feest snel afgelopen is. 

Op baby.be lees ik onder andere dat luide tonen stress veroorzaken en dat lage tonen juist versterkt worden in de vloeistof van de baarmoeder. Iets wat niet prettig is voor een ongeboren kind. 

De website van Ouders van nu heeft ook een artikel over harde muziek tijdens festivals gepubliceerd. De Universiteit van Gent stelt dat er steeds meer kinderen met gehoorschade worden geboren, omdat de buikwand maar 5 decibel dempt. Een festival produceert al gauw een volume van 100 decibel. En dat terwijl je na 8 uur al gehoorschade oploopt van 80db aan stadsgeluiden (zie afbeelding). 

Eerlijk gezegd vind ik het geheel terecht dat de Universiteit vindt dat gehoorschade bij ongeboren kinderen wordt onderschat. En aangezien Nederland echt een festivalcultuur heeft, is het misschien wel verstandig om dit in de algemene folders over zwangerschap te verspreiden.

GEEN ZORGEN

Gelukkig is het eenmalig en maak ik mij verder geen zorgen. Het is inmiddels 4:20 en ik hoor de vogeltjes buiten fluiten. Heerlijk! 

Wat ik wel echt heb gemerkt is dat ik een hele harde buik had tijdens het staan en dansen. Verder heb ik de hele avond een onrustige baby gevoeld. Maar misschien deed 'ie ook gewoon een dansje ;)

Iedere zwangerschap is anders. Tijdens mijn eerste zwangerschap had ik makkelijk dat tripje naar Ibiza kunnen doen. Deze tweede zwangerschap ervaar ik veel meer zwangerschapskwaaltjes en pas ik mij er echt op aan.

N.B. 'vroeg': 2:00 uur is al een latertje voor ouders met jonge kinderen.

6 jaar geleden

Helaas kunnen in het meest ernstige geval de haartjes in de oortjes van de baby beschadigen en kan je kind slechthorend of doof worden. Daarnaast geven een harde buik en onrustig kind aan dat je baby zich extreem gestresst voelt

6 jaar geleden

Ik stond ook met 20 weken op een hardstyle festival. Ik moest wel een stuk rustiger aan doen dan normaal, maar ik heb genoten. Toen had ik alleen op het einde last van een harde buik, maar ik verweet dat ook aan moeheid, hele dag staan. Al met al, had ik het feestje niet willen missen :) En mijn zoontje vindt de muziek nu echt geweldig.

6 jaar geleden

Je zegt het zelf al; gelukkig is het eenmalig en je maakt je achteraf toch gelukkig geen zorgen. Als zwangere zijnde hoef je echt niet in een gouden kooitje te gaan zitten negen maanden lang. Lekker feesten doet mama goed en dat compenseert de vermeende stress die een baby zou krijgen van basstonen in de baarmoeder heus wel. Want mama happy = minder stress voor de baby!

6 jaar geleden

je kleine heeft waarschijnlijk wel gevoeld dat mama lekker een dagje aan het feesten is geweest, en is daardoor zelf ook onrustig geweest, dit zal ook mede door de muziek zijn gekomen. ik lees nu pas dat harde muziek en bass niet goed is voor de kleine, al merk ik er zelf vrij wijnig van (werd tijdens de zwangerschap vrij veel hardcore gedraait, vaak ook iets harder tijdens het schoonmaken). behalve dan dat mijn zoontje sinds het begin liever luisterd naar zware muziek...