Snap
  • Zwanger
  • Gezond

20-wekenecho: echodense 'witte' darmpjes

Verwend met een kerngezonde zoon, krijgen wij tijdens de 20-wekenecho van onze tweede minder geruststellend nieuws...

DE 20-WEKENECHO VAN DE 2E

Het is nog geen week geleden dat ik de blog over de 20-wekenecho van onze eerste kerngezonde zoon heb gepost. Ervan uitgaande dat het anderhalf jaar later met de tweede waarschijnlijk ook gewoon goed is, gaan wij met een gezonde spanning naar het echoscopiecentrum. Ook tijdens deze zwangerschap zeg ik vaak 'als het maar gezond is', want dat is waar je uiteindelijk op hoopt!

HET ONDERZOEK

Daar zitten we dan. In hetzelfde gebouw, in dezelfde ruimte en op dezelfde stoel. Deze keer een andere echoscopiste. Het is een aardige vrouw die alle stappen duidelijk uitlegt. Vanaf de schedel gaan we door naar de hersenen en verder. Rond het hartje blijft ze wat langer speuren, maar dit doet ze gelukkig vanwege haar cardiologische achtergrond. Het ziet er allemaal prachtig uit. Eenmaal aangekomen bij de darmen blijft ze weer hangen, ditmaal omdat de darmpjes er 'white as bone' uitzien. Ze rond het onderzoek verder af en ziet dat het overige er goed uitziet. Als laatste gaat ze toch weer terug naar de darmpjes en constateert toch echt dat deze wit zijn. Zelf zien wij het als leken ook overduidelijk. Het is een zogeheten 'sonomarker' die ze gaat melden bij onze verloskundige. Het enige wat wij nog zeggen is 'ok'..

ECHODENSE 'WITTE' DARMEN

De echoscopiste legt ons uit dat 'witte darmpjes' kan duiden op een chormosomale afwijking. Niet wetende wat dat precies inhoudt, zeg ik weer 'ok'. Eigenlijk denk ik gelijk aan de darmproblemen die er in mijn man zijn familie aanwezig zijn. Daar valt mee te leven denk ik nog. Gelijk gaat ze verder met haar uitleg en noemt 'Cystic Fybrosis' (CF) en zegt dat als wij nog meer kinderen willen, dit wel een issue gaat zijn. Één of beide van ons kan drager van het CF-gen zijn. Onze combinatie kan dan resulteren in een kind met CF. Daarnaast zegt ze nog dat het ook iets anders kan zijn zoals en bloeding, een infectie die ik onder de leden heb gehad, syndroom van down, maar er kan ook niets aan de hand zijn...

CYSTIC FYBROSIS

Omdat ik gevoelsmatig CF tijdens het gesprek meerdere malen te horen krijg, blijft dit het meest in mijn hoofd rondspoken. Half vergeten wat de overige opties zijn, besluit ik CF als eerste te googlen. Ik schrik ik mij een pukkel wanneer ik - eenmaal zittend in de auto - de website van 'Cystic Fybrosis' raadpleeg. Het is een ernstige taaislijmziekte met een levensverwachting tot ongeveer 40 jaar. *what the fuck* Langzaam begin ik te huilen en ik zeg tegen mijn man: 'Oh, maar dit is echt iets heel ergs!'

Het is niet handig om dit soort gesprekken met een zwangere te voeren. Mijn man is beduidend rustiger dan ik dat ben. Hij probeert mij gerust te stellen en wijst mij herhaaldelijk op de overige opties en zegt: 'wacht nou maar eerst het vervolgonderzoek af'..

N.B. De gebruikte foto is uit onze privécollectie, graag niet zonder toestemming gebruiken.

1 jaar geleden

Ik heb precies het zelfde vandaag te horen gekregen. Hadden jullie je laten testen? Wij hebben namelijk de bloedtesten gedaan en hopen op goede uitslagen :(

1 jaar geleden

Wat vervelend voor jullie om zo’n bericht te krijgen. Ik kan alleen maar zeggen, laat je niet gek maken en geniet van je zwangerschap! Wij hebben de bloedtesten en punctie niet gedaan. Zo’n watervruchtpunctie is ook niet zonder risico, dus wij hebben onszelf de vraag gesteld: ‘wat als de uitslagen niet goed zijn, wat doen we er dan mee?’. Weghalen was voor ons geen optie + wij hadden wat ervaren verloskundigen in onze kenniskring die ons duidelijk maakten dat die witte darmpjes maar 2% betekent dat het fout kan zijn. Die 2% nam mijn behandelend gynaecoloog niet in de mond, die had meer baat bij de volgende dag: hij had wel een plekje vrij voor een punctie. Niet gedaan, wel af en toe - onnodig - in spanning geleefd. Onze zoon is kerngezond, heeft niets en is nu al bijna 6 jaar. Wij stelden onszelf ook gerust met: wij zijn jong, gezond en er is bij beide van onze families geen down syndroom of wat dan ook aanwezig. Laat je niet gek maken en geniet van je zwangerschap en sterkte ❤️

5 jaar geleden

Hoi! Ik ben heel benieuwd hoe dit is afgelopen..

1 jaar geleden

Na de geboorte van de tweede ben ik gestopt met het schrijven van blogs. Nu lees ik deze reacties pas. Haha. En ik snap dat mensen willen weten hoe het is afgelopen. We hebben een kerngezonde zoon, er was niets aan de hand! Te veel onnodige info dat te veel stress geeft aan een zwangere.

5 jaar geleden

hoe is het afgelopen met de echodense darmen? ik onderga nu hetzelfde verhaal bij ons 2e kindje... aan het wachten op DNA uitslag voor mucoviscidose... ?

1 jaar geleden

zie bovenstaande reactie. Hopelijk is bij jullie ook alles goed gegaan!

6 jaar geleden

Beste jleh,gisteren mijn 20 weken echo gehad.mijn zoontje heeft ook echodense darmpjes,klein deel is wit.maak me nu echt zo'n zorgen.donderdag 22 maart pas weer echo.is jullie kindje toch nog gezond geboren?

1 jaar geleden

Na de geboorte van de tweede ben ik gestopt met het schrijven van blogs. Nu lees ik deze reacties pas. Haha. En ik snap dat mensen willen weten hoe het is afgelopen. We hebben een kerngezonde zoon, er was niets aan de hand! Te veel onnodige info dat te veel stress geeft aan een zwangere. Hopelijk bij jullie ook een gezond kindje!