Terug
Blog header image

19 weken zwanger en pijn aan de ribben?

Pijn aan de ribben bij 19 weken zwangerschap: is dat normaal? Hoe kom je eraan en beter nog: hoe kom je er vanaf?

In mijn 19e week werd ik op een nacht wakker met een stekende pijn in mijn borstkas. Ik schrok hier behoorlijk van omdat ik niet wist waar het vandaan kwam. In eerste instantie dacht ik dat het mijn hart was. Maar al gauw merkte ik dat met mijn hartslag niets mis was. Ik had geen benauwd gevoel en verder geen rare klachten als tintelingen of duizelingen. Dus nadat ik even een tijdje rechtop in bed had gezeten, was ik van moeheid weer in slaap gevallen. 
Omdat het best een beangstigend gevoel was, heb ik de volgende ochtend toch maar even de verloskundige gebeld. Zij zei dat het niet de baby kon zijn die aan het schoppen was gezien het vroege stadium waar ik nog in zat, maar dat de klachten wel vaker voorkwamen door de weekmakers. Alles in je lijf is zich aan het voorbereiden om de baby in je buik de ruimte te geven straks. 

Enigszins gerust ging ik naar mijn werk die dag. Maar het beangstigende gevoel bleef. Ik ging allerlei scenario's bedenken. Wat als ik een beginnende longontsteking had? Misschien was mijn bloeddruk wel skyhigh geworden? Ik las van alles op internet over mogelijke oorzaken en werd alleen maar meer bang. Normaliter was ik ermee doorgelopen maar ik kon toch ook geen risico nemen met zo'n kleintje in mijn buik. Nu ging het niet alleen om mij.

Toen toch maar even contact opgenomen met de huisarts, en ze had gelukkig diezelfde dag nog een plekje vrij in haar agenda.
Na wat testjes en wat vragen bleek het antwoord mee te vallen. Het was niets ernstigs, maar 'gewoon' pijn in de spieren tussen de ribben. Oorzaak nummer 1: weekmakers. Ook had ik waarschijnlijk door dat beangstigende gevoel een soort van hyperventilatie ontwikkeld, waardoor de druk op mijn ribben heviger werd. Ze adviseerde paracetamol te nemen voor het slapengaan zodat ik gewoon mijn nachtrust zou krijgen, en daarnaast bijvoorbeeld naar yoga te gaan om meer controle te krijgen over mijn ademhaling. Dus ik zal nog wel even last houden van de ribpijn, maar ik heb me erbij neergelegd; het hoort er blijkbaar bij.

Een fijne conclusie die ik hier wel uithaal: niet meteen gaan googlen.
Zo geven symptomen niet altijd de juiste uitkomst.
Je kunt vaak beter advies vragen aan je verloskundige of huisarts.

En nog een fijne conclusie: ontspannen, ontspannen, ontspannen.

Blog header image

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”

Mamaplaats-hoofdredacteur Laura Hogendoorn liet haar dochter Maia de nieuwste poppen van L.O.L. Surprise! testen

Of ik poppen wilde testen? Daar hoefde ik met een dochtertje van 4,5 in huis niet lang over na te denken. Maia is een echt poppenmeisje. En dat deze poppen van L.O.L. Surprise! er ook nog eens heel cool uitzien, maakte de keuze nog makkelijker.

TODO: Add alt to media

Voor iedereen een favoriet

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”, riep Maia toen ik ze tevoorschijn haalde. Eerst speelde ze dat het twee prinsessen waren, later waren ze verliefd op elkaar en daarna werkten de poppen in een dierentuin. En dat vind ik als moeder ook het leuke: je kunt er alle kanten mee op. Helemaal omdat de L.O.L. Surprise! poppen allemaal anders zijn. Zo kun je altijd voor de pop kiezen waar jouw zoon of dochter zich het beste mee kan identificeren. Of je nou een kind hebt dat alleen maar jurken aan wil en van roze houdt of juist een stoere wildebras in huis hebt, er past er altijd wel één van de poppen perfect bij jouw kind.

TODO: Add alt to media

Mama even rust

Helaas voor mezelf, Maia lijkt ontzettend veel op mij en praat -net als ik- van ‘s ochtends tot ‘s avonds non-stop. Vrij vermoeiend soms haha. Maar ook als je geen prater in huis hebt, is er als moeder toch gewoon niks fijner dan als een kind zich even alleen vermaakt? Zonder jou te storen.

En ik moet eerlijk bekennen, ik heb wel een beetje met haar nieuwe, roze en blauwe vriendinnen te doen. Want Maia heeft het gepresteerd om de hele middag onafgebroken tegen ze aan te praten. Maar ondertussen kon ik eens een keertje genieten van een WARM kopje koffie! Win-winsituatie toch?! :) 

TODO: Add alt to media
TODO: Add alt to media

Gun jij jezelf als moeder nou ook even een momentje rust én wil je ook nog eens de fantasie van jouw kindje prikkelen? Bekijk dan ook eens de andere poppen die ze in de collectie hebben. Of psssttt…. ideetje voor de feestdagen!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met L.O.L. Suprise! 

TODO: Add alt to media
Anoniem
2 dagen geleden

pas op: je krijgt zomaar 100 ongevraagde mails van mamaplaats en je komt er niet van af!

Joann123
2 dagen geleden

Dit kan je zelf aan -en uit zetten in je instellingen! ;)

Mamaplaats
2 dagen geleden

Wat Joann123 ook al zegt, je kunt in je eigen instellingen heel makkelijk je mails uitzetten! Liefs team Mamaplaats

Anoniem
1 dag geleden

Nou je moet dan wel bij je instellingen moeten komen om het uit te zetten. Ik heb er over geschreven en kreeg de zelfde anteoord

Blog header image

DE GEZELLIGSTE PUZZELTIJD VAN HET JAAR

Jan van Haasteren Junior

Wie kent ze niet, de creatieve en humoristische puzzels van Jan van Haasteren Junior. Elke puzzel heeft zijn eigen verhaal.

De perfecte tijd om te gaan puzzelen

Het wordt donkerder in huis, de kaarsjes staan aan, een heerlijk moment om samen te puzzelen. Je gedachten op nul en helemaal in de puzzel verzinken. Met één doel, de puzzel op te lossen.

Wist je dat als jongere kinderen puzzelen ze een betere hand- oogcoördinatie ontwikkelen? Kinderen hun geheugen wordt gestimuleerd, welk stukje paste niet en welke zou dan wel kunnen passen? Ook leren ze door te gaan als het even niet lukt en in oplossingen te denken.

Herken je dat gevoel ook? Dat geluksgevoel als je weer een puzzelstukje op de juiste plek hebt gelegd? Dopamine komt vrij in je hersenen als je een stukje weer goed gelegd hebt, ook wel het gelukshormoon genoemd. Hierdoor word je blij, krijg je een voldaan gevoel en zin om de puzzel af te maken.

Op zoek naar herkenningspunten 

Jan van Haasteren Junior zijn niet zomaar puzzels. Dat Jan van Haasteren een striptekenaar is geweest is wel te zien in zijn puzzels. Je kan helemaal in je gedachten verdwijnen in de puzzel. Je eigen stripverhaal bedenken. Al puzzelend kom je allerlei verschillenden karakters tegen.

Heb jij de kenmerkende Jan van Haasteren items al weleens gevonden, als de haaienvin, schildpad, superslak of de handjes? Deze zijn vaak te vinden in de puzzel. Uren lang kijkplezier na een voldaan gevoel van het maken van de puzzel.

Wij zijn dol op de Junior puzzels van Jan van Haasteren, na het laatste stukje gelegd te hebben bedenken we ons eigen verhaal erbij en vertellen deze aan elkaar. Dit wekt de leukste momenten op! Humor, dat heeft Jan van Haasteren wel!

Als je ze zelf wil bestellen, als cadeautje voor de feestdagen bijvoorbeeld (tip!), dan kan dat hier. Veel puzzelplezier! 

Deze blog is geschreven in samenwerking met Jumbo Games. 

Blog header image

Sinterklaasavond met PLUS

Het heerlijke avondje staat weer voor de deur. De leukste tijd van het jaar vind ik zelf. De dagen worden korter en het is langer licht. Dat betekent voor mij gezellig samen op de bank met de openhaard en kaarsjes aan. En uiteraard met wat lekkers. Eerst boodschappen doen. 

Sinterklaas

Voordat we lekker kunnen smikkelen op de bank met deze donkere dagen voor Sinterklaasavond, gaan we boodschappen doen. Wij komen graag bij PLUS omdat daar fijne aanbiedingen zijn. Ik blijf toch een Nederlander zullen we maar zeggen, haha. Buiten de aanbiedingen is het vers gesneden beleg van PLUS onze favoriet! 

Voor Sinterklaas hebben ze ook een ruim assortiment aan lekkernijen. Zoals chocoladeletters in vele verschillende smaken, pepernoten in vele verschillende smaken, chocolade Sinterklaasjes, banketstaaf of speculaastaart en nog veel meer. Persoonlijk vind ik de pepernoten van het eigen huismerk heerlijk knapperig. Ook die met chocolade eromheen vliegen er hier thuis doorheen. Ook altijd erg handig voor het schoentje zetten om de schoentjes te bestrooien.

Onze favorieten 

Waar ik nog meer voor naar de PLUS ga is het ruime assortiment aan groente en vlees. Persoonlijk ben ik vaak een beetje inspiratieloos als het om avondeten gaat. Op de website van PLUS kan je veel recepten vinden, erg handig als je, net als ik, inspiratieloos bent. Je kunt het heel makkelijk online bestellen of je maakt een lijstje en gaat dan naar de winkel. Net wat je makkelijk vindt.

Online boodschappen doen

Moeder Teresa hier vergeet altijd boodschappen te doen en moet dan soms per week wel 8 keer op en neer naar de supermarkt. Gelukkig hebben ze online boodschappen uitgevonden. Daar kun je fijn per categorie zien wat je besteld hebt. Echt heel handig en praktisch als je net zo’n chaoot bent als ik. 

Waar gaat jullie voorkeur naar uit? Online of winkel? En doen jullie meteen voor de hele week boodschappen of lekker 3 keer op een dag? 

Voor het heerlijke avondje van Sinterklaas heb ik lekker strooigoed in huis gehaald. Ook lekker broodjes voor in de oven en natuurlijk vleeswaren van PLUS. Een lekker hapje voor op tafel is ook altijd gegarandeerd succes. Wij zijn er klaar voor, jullie ook?

Blog header image

Het leven met 2 ondernemingen en 2 jonge kinderen

Wij hebben een behoorlijk hectisch leven met 2 (nieuwe) ondernemingen en 2 kinderen onder de 2 jaar

Wij hebben een behoorlijk hectisch leven met 2 (nieuwe) ondernemingen en 2 kinderen onder de 2 jaar

Guido, mijn man, is eigenaar en dus ondernemer van een boekbinderij. Zoals ik altijd zeg, hij krijgt enorme vellen binnen en hij zorgt ervoor dat wij er boekjes van kunnen kopen in de winkels. Het is een familiebedrijf en hij is 4e generatie eigenaar en ondernemer. Ondanks dat het een aantal jaar uit de familie is geweest omdat zijn vader ziek was en een familievriend het bedrijf over had genomen, is Guido sinds mei 2020 trotse eigenaar en is het bedrijf weer ín de familie.

Ik begon in juni 2021 met mijn bedrijf, ik had een voormalig pannenkoekhuis overgenomen en precies toen mijn zwangerschapsverlof van Neal afliep kreeg ik de sleutels van mijn nieuwe bedrijf. Na 2 maanden flink schilderen en het e.e.a. te verbouwen zijn we op 1 augustus 2021 opengegaan. Wij pakte nog een deel van het hoogseizoen mee en het was al behoorlijk druk met 1 lopende onderneming, 1 nieuwe en een baby. Niet veel later bleek ik zwanger te zijn van Royce en wisten we dat we 2 kinderen onder 2 jaar zouden hebben.

Doordat ik zo snel voor de 3e keer zwanger was kreeg ik met 6 weken al last van bekkeninstabiliteit en lag ik er al snel uit op de werkvloer. Gelukkig was toen het personeelstekort niet zo heftig als nu en kon ik rustiger aan gaan doen. Het afsluiten van het restaurant nam mijn vader over die ondertussen het appartement boven had betrokken.

Neal is vanaf geboorte een slechte slaper dus mijn moeder regelde een tante die overkwam om ons te helpen. Wij merkte dat wij die hulp hard nodig hadden, dus na de 3 maanden dat zij er was, hebben wij gekozen om een au pair in huis te nemen. Deze au pair is gebleven tot net voor de bevalling van Royce.

Wij hadden al een schoonmaakster dus de au pair was er om ons thuis te ondersteunen met de kinderen en bijvoorbeeld de was te vouwen, vaatwasser in te pakken en ander licht huishoudelijk werkt. Zodat als wij thuis waren alle aandacht hadden voor Neal en ik de rust kon nemen die ik nodig had in de zwangerschap.

Neal ging ondertussen 2 dagen in de week naar het kinderdagverblijf om zijn energie kwijt te kunnen en dat waren dan de 2 dagen dat de au pair vrij was. Zoals eerder genoemd ging ze net voor de bevalling van Royce weg want wij wilde alle rust nemen om te wennen aan onze nieuwe gezinssituatie.


Na de geboorte van Royce

Na de geboorte van Royce (29 april 2022) begon al bijna mijn hoogseizoen. Nadat ik goed hersteld was, stond ik 4 weken na mijn bevalling 3 dagendelen in de week weer in de zaak te werken. Royce nam ik toen mee en vaak werkte ik als Neal op kdv was of bij de oppas. Of ik werkte in de avond, want Guido begint om 07.00 met werken tot 17.00, terwijl mijn openings-/werktijden van 10.30 tot sluit (gemiddeld 23.00) zijn.

Op het moment dat het hoogseizoen echt voor de deur stond moest ik fulltime aan de slag ondanks dat mijn zwangerschapsverlof nog niet was afgelopen. Mijn moeder werkte deze maanden vanuit huis en hoefde voor haar werk niet meer zoveel te reizen, dat zorgde voor een rust want de kinderen konden 2 dagen in de week naar haar en de andere 2 dagen naar kdv. In het weekend waren ze bij Guido. Ondanks dat kon ik nog steeds super veel tijd met de jongens doorbrengen want de ochtenden heb ik ze altijd alleen omdat zij mijn horecatijden nog volgen.

Mijn sluitingsdag (woensdag) was en is mijn zondag met de jongens, dan doen we lekker filmpjes kijken gezellige dingen, vooral met Neal.

Na het hoogseizoen en dus de vakantieperiode moest iedereen weer aan het werk en was er minder flexibiliteit, dat kon zorgen voor de nodige stress want Guido en ik hebben geen werk dat je thuis kan doen. Het was een hoop geregel en vaak schuiven met personeelsrooster of een vriendin vragen of ze de kinderen even konden opvangen want de zaken liepen gewoon door.

Daardoor merkte wij dat we weer toe waren een au pair, maar op dat moment was mijn oma uit Venezuela bezig op een nieuw paspoort te krijgen. We spraken af om het nog even vol te houden en ondanks de stress lukte het toch. Oké soms stond de was tot het plafond en hadden we echt tijd te kort. Gingen we tegelijkertijd met de jongens slapen, namelijk om 20.00. Zodat wij ook aan onze rust momenten konden komen. De jongens gingen soms paar uur met Guido mee naar de zaak en soms een paar uur met mij want stiekem vinden ze dat superleuk aangezien het personeel ze dan ook extra aandacht geven als wij toevallig net dat ene belangrijke telefoontje o.i.d. hadden.

Sinds begin november is mijn oma er, voor 3 maanden. Er is daardoor weer enorme rust in huis. Mijn oma is natuurlijk geen au pair, maar als we moeten overwerken is er iemand thuis voor de kinderen. Niet alleen dat, ze helpt enorm veel door te koken en als ze zich verveelt vouwt ze de was op. Waardoor wij extra quality time met de jongens hebben als we thuis zijn. We kunnen onze aandacht aan hen geven en hoeven niet naar het huishouden om te kijken.

Daarom zijn wij nu al lichtelijk bezig om een nieuwe au pair uit te zoeken, die dan hopelijk een jaar blijft, voor als mijn oma weer weg moet. Zo hoeven de kinderen niet elke keer naar een andere oppas op de niet-kdv dagen. Als wij moeten overwerken, is er geen extra stress want de kinderen moeten gehaald worden. Het huishouden wordt bijgehouden en door die reden hebben wij juist de momenten dat we thuis zijn extra tijd voor de leuke momenten. Lekker samen in bad, spelen, voorlezen, filmpjes kijken.

En wijzelf hebben meer energie omdat het niet op gaat aan – in onze ogen onnodige – huishoudelijke taken.

Wij worden gelukkig van het werk wat wij doen, komen beide uit een sterke lijn ondernemende (voor)ouders en hebben daar nooit het nadeel van ingezien. Dat is een onderdeel wat we aan de jongens mee willen geven. Ondernemingen nemen veel tijd in beslag, gezin onderhouden nemen ook veel tijd in beslag, maar als je er gelukkig van wordt dan vind je altijd op een bepaalde manier een weg om het allemaal rond te krijgen.

Ondanks alles hulp, au pair/familieleden die overkomen om te helpen, schoonmaakster en een grote achterwacht. Staat bij ons nog steeds de was af en toe tot het plafond, hebben we chronisch tijd te kort, moeten wij soms kiezen tussen familiedagen of een verjaardag, hebben we chronisch slaaptekort en is het zeker allemaal niet perfect, maar op deze manier zijn wij gelukkig.