Snap
  • Zwanger

#14: als we dan toch even moeten wachten...

Als we dan toch even moeten wachten voor de nieuwe poging start, is dit misschien wel een mooi moment om een beetje gezonder te gaan leven.

Ik ben niet per sé dik. Ik ben wel te zwaar. Ik ben breed geschouderd door jaren volleybal, heb fikse kuiten en bovenbenen en een indrukwekkende bilpartij. Mijn buik is sinds mijn veertiende nooit meer echt strak geweest, maar na de bevalling is-ie een beetje gaan hangen. Maar ondanks mijn forse verschijning ben ik in goede conditie en eigenlijk hartstikke gezond. Ik merk wel dat mijn gewicht me soms in de weg gaat zitten. Ik weeg net geen 100 kilo bij een lengte van 1,75m. Eigenlijk een goede 25 kilo te zwaar dus. En daar wil ik graag wat aan doen.

Na de bevalling heb ik het volleyballen niet meer opgepakt. Ik wilde niet meer hele zaterdagen in de sporthal doorbrengen en ruimte voor alleen trainen was er helaas niet. Ik had ruim een jaar niet meer echt gesport voor ik begon met fitnessen. God, wat heb ik daar een hekel aan. Ik probeer zoveel mogelijk groepslessen mee te pakken, maar omdat die soms niet doorgaan moet ik van mezelf aan de apparaten gaan hangen. Maar ik krijg mezelf op zo'n moment vaak gewoon écht niet van de bank gesleept. Als ik me instel op een lesje crossfit, wil ik ook een lesje crossfit. Dan wil ik niet fietsen of lopen zonder een centimeter vooruit te komen. Het gevolg: op de bank met een boek, serie of film en wat te snacken. Soms kan ik me inhouden en eet ik een chocolaatje. Meestal kan ik me niet inhouden en eet ik reep chocolade of een hele zak chips. 

Daar komt dan ook nog bij dat ik mijn lunch bijna altijd thuis eet. Ik heb een uur pauze en woon op vijf minuten van mijn werk. Op de dagen dat ik de hele dag werk, ga ik tussendoor dus even naar huis. Ik begin altijd keurig met wat crackers, maar ga toch vaak nog even op strooptocht naar iets lekkers. Er gaat geen dag voorbij zonder dat ik heb gesnoept. Daar baal ik van. Ik ben heel dankbaar dat ik niet gek snel aankom en mijn eetgedrag kennelijk nog teniet kan doen door het sporten, maar ik wil niet stabiel blijven, ik wil afvallen. Hoe gezonder ik ben, hoe meer kans van slagen de volgende poging heeft.

Vanaf morgenavond wordt dus alles anders. Ik heb mijn boodschappen besteld (geen gegraai in het gangpad) aan de hand van een vooraf opgesteld lijstje. Ik heb daar niet vanaf geweken en dus een kar vol gezonde dingen besteld. Ik ga mezelf beheersen en niet tussendoor even naar de winkel om tóch wat lekkers te halen. Ik ga mezelf onder mijn kont schoppen en donderdag braaf naar de sportschool, groepsles of niet. Ik ga mezelf kleine doelen stellen, dus niet "ik wil 25 kilo afvallen", maar "ik wil voor de eerste spuit minder 95 kilo wegen". Ik heb dus vier weken de tijd om vier kilo af te vallen. Mijn steuntje in de rug is deze blog. Ik wil over vier weken vol trots kunnen vertellen dat me dit gelukt is. 

Ik ga proberen een eetdagboek bij te houden en dat ook hier te publiceren. Ik kan bovendien ook wel wat hulp gebruiken. Ik ben een moeilijke eter, vind veel bijzaken niet lekker en heb bovendien een hekel aan koken. Ik ben dus op zoek naar lekkere en makkelijke recepten. Wat ik écht niet lekker vindt: mais, verse tomaat (tomatensaus en -soep vind ik wel lekker), avocado, aubergine, schaal- en schelpdieren, olijven, quinoa (of andere "superfoods"), kokos en ongetwijfeld nog wel andere zaken die supergoed voor je zijn. Dus, tips zijn welkom!!