Snap
  • Zwanger
  • #zwanger
  • #mommy
  • #kraamtijd
  • #tips
  • kraamweken
  • #mommytobe

10 tips voor in de kraamweken

Als mama die deze magische, maar vooral intense weken drie keer heeft meegemaakt heb ik veel geleerd over wat ik wel en niet fijn vond. Deze tips had ik graag zelf de eerste keer wel willen lezen en ik hoop dat alle mommy's to be hier er wat aan zullen hebben…

1. Lees je in en bereid je voor op alle ongemakken die na de bevalling kunnen voorkomen.

Oh, oh, wat had ik graag meer informatie willen hebben over alle ongemakken die nog komen kijken nadat je eerst al een strijd hebt geleverd om jouw prachtige wondertje op de wereld te zetten. Nee… na die wereldprestatie van een bevalling ben je nog niet klaar hoor mama! Lees stuwing, naweeën etc.. Informeer je hierover en lees wat je er tegen zou kunnen doen.

2. Mama’s plas de eerste keer of keren gewoon onder de douche!

Tip van mijn eerste schat van een kraamhulp. Of je nou wel of niet uitgescheurd/gehecht/geknoopt bent...geloof me ‘it burns like hell’. Onder de douche en dan desnoods met de douchekop erop prikt het even maar dan ebt het weg. Dus gewoon net zolang doen tot je je zeker genoeg voelt om te plassen op het toilet.

3. Mama’s die borstvoeding gaan geven weet dat de eerste 2 a 3 weken gewoon zwaar werken is (en soms klote zullen zijn).

Tenminste, zo heb ik het ervaren. Je wilt het beste voor je kindje en je gaat het avontuur aan. Je hebt het beeld voor ogen van een klein frummeltje aan je borst en niets wat tussen jullie in kan komen. Realiteit is dat het allemaal niet zo makkelijk is. Tuurlijk er zullen vrouwen zijn waarbij dit allemaal vanzelf gaat, maar ik denk dat de meeste vrouwen zich hier enigszins in zullen herkennen. Veel of weinig melk, tepelkloven, pijnlijke toeschietreflexen, het leren aanhappen van de baby. En vooral die vraag heeft de baby wel genoeg gehad? Het is echt doorzetten en afstemmen op elkaar. Neem hier de tijd voor. Maak gebruik van je kraamhulp en eventueel van een lactatiekundige! Ze zijn er niet voor niets. Je kan ook gebruik maken van de speciale weegmomenten bij het consultatiebureau als je twijfelt of je baby genoeg voeding binnen krijgt.

4. Maak duidelijke afspraken met jullie kraamhulp.

Niets is zo jammer als dat jij je in jullie kraamweek ergert aan dingen die de kraamverzorgster wel of niet doet. Dit voorkom je door op de eerste dag, tijdens het eerste kennismakingsgesprek, goede afspraken te maken met elkaar. Als ze hier niet zelf mee komt (dit hadden wij bij onze derde), gewoon zelf dit intake gesprekje beginnen. Het is beter als iedereen weet waar die aan toe is toch? En schaam je niet om een andere kraamhulp te vragen wanneer het gewoon niet klikt of fijn voelt. Dit is jullie bijzondere tijd en je maakt het maar één keer met dit kindje mee!

5. Spreek een geheime code af met jouw kraamhulp over visite.

Klinkt heel geheimzinnig, maar is eigenlijk heel simpel. Wanneer jij geen zin meer hebt in tante Truus die een heel uur is komen rijden om naar jouw wondertje te kijken, is dat helemaal oké! Spreek bijvoorbeeld af met je kraamverzorgster dat je even kucht en dat zij vervolgens oppert om naar boven te gaan om te rusten/voeden/controles te doen. Of nog duidelijker, maar misschien wat sneu voor tante Truus, kan de kraamhulp haar vriendelijk attenderen om te gaan.

6. Bestel boodschappen online.

Heerlijk om daar niet over na te hoeven denken. Maak alvast een boodschappenlijst voor in de kraamweek van tevoren. Bij de meeste winkels kan je de lijst opslaan, zodat je zonder teveel moeite zo de boodschappen kan bestellen. Scheelt veel ritjes naar de winkel voor je partner die al van alles moet regelen in die eerste dagen.

7. Geef het gewoon aan de kraamvisite of kraamhulp aan wanneer je liever niet hebt dat de baby van hand tot hand gaat.

Sommige net nieuwe moeders krijgen het al benauwd bij het idee dat zomaar iedereen hun net pasgeboren baby vastpakt. Het is dan ook niet meer dan logisch om naar dit gevoel te luisteren. Tuurlijk zullen sommige familieleden of bepaalde culturen dit raar vinden. Maar jullie zijn de ouders en ga absoluut niet tegen je gevoel in!

Vooral met een prikkelgevoelige baby wordt het afgeraden om van hand tot hand te gaan. Dus tenzij ze in de nacht ook mee willen helpen met een schreeuwende baby, is het gewoon kijken met de ogen. Dat vasthouden komt echt nog wel een keer.

8. Maak duidelijke afspraken over hoeveel kraamvisite er op een dag mag komen en wanneer mama en baby rusten.

Je ziet het niet voor niets op geboortekaartjes staan: Mama en baby rusten van 12:00 – 15:00 uur. Dit is niet voor niets, je hebt je rust als net bevallen vrouw nodig. En ook papa zal blij zijn met een beetje tijd voor zichzelf. Plan duidelijk alle kraamvisite in en spreek bijvoorbeeld af niet meer dan twee keer visite per dag.

Een kraamfeest, waarbij iedereen tegelijk komt om naar de nieuwe baby te kijken, is natuurlijk ook een optie. Heb je wel in één keer alle visite gehad, maar of je er op zit te wachten in je kraamtijd, op al dat geregel en die drukte? Tenzij iemand het voor jullie zou willen regelen natuurlijk..

9. Maak een wensenlijstje voor kraamcadeautjes.

Geloof me er zullen veel mensen die op kraamvisite komen vragen of je nog iets nodig hebt. In al die hectiek van net bevallen zijn kon ik daar nooit zo goed over nadenken. Het leek wel of ik alles al had of mijn post-pregnant brain deed het gewoon niet zo goed. Je kan van tevoren online een lijstje maken zodat de visite daaruit wat kan kiezen. Of je maakt voor jezelf een lijstje. En als iemand dan aan jullie vraagt of je nog wat wilt hebben geef je wat van dat lijstje door. Het is namelijk echt zonde om allemaal rompertjes of slabbetjes te krijgen als je er al honderd hebt gekregen van je nichtje die blij is dat ze er vanaf is. Vraag bijvoorbeeld kleertjes in grotere maten of bonnen van babywinkels.

10. Neem alle hulp aan die geboden wordt en schaam je niet om hulp te vragen.

Of het nou gaat om het ophalen van de oudere kinderen door een andere moeder/vader van school. Het vragen aan oma om een maaltijd klaar te maken of het uitlaten van de hond. Jullie zijn druk bezig met een klein baby’tje die al jullie tijd en aandacht vraagt. En bedenk, op welk moment van je leven zouden mensen meer bereid zijn om hulp te bieden dan in deze tijd?