Snap
  • Voeding
  • borstvoeding
  • Baby

Welke voeding past bij de leeftijd van jouw kindje?

Het eerste jaar maakt je baby een enorme ontwikkeling door

Het eerste jaar maakt je baby een enorme ontwikkeling door. Leren proeven en eten maakt hier ook deel van uit. De eerste vier maanden zijn de darmen van je kindje nog niet klaar voor vast voedsel. Alleen borstvoeding is dan genoeg. Langzaam zul je merken dat je baby klaar is voor de eerste hapjes. Een nieuwe, leuke fase waarbij je je kind kunt helpen om nieuwe smaken te ontdekken. De voedingskundigen van het Hero Instituut voor Babyvoeding zijn experts op dit gebied en helpen je graag verder. 

Van 0 - 3 maanden: melkmonster

Borstvoeding is uniek en verandert mee met je baby. Hierdoor blijft  borstvoeding de beste bron van voeding, ook als je kindje groeit en zich ontwikkelt. Je biedt jouw baby al het goeds die het nodig heeft voor een perfecte start van zijn of haar leven. De eerste maanden van je baby zijn de darmen nog niet klaar voor vast voedsel.

Het geven van borstvoeding heeft veel voordelen. Maar uiteindelijk kan het - door talloze redenen - zijn dat het niet wil lukken. Overleg dan met je huisarts, consultatiebureau of een lactatiekundige over wat je kunt doen. Onthoud dat het altijd gaat om het beste voor jullie samen: wat voelt goed voor je baby én voor jou? Luister naar je eigen gevoel en overleg met je arts of een lactatiekundige wat het beste is in jullie specifieke situatie.

Van 4 - 5 maanden: jong geleerd is oud gedaan

Rond de leeftijd van 4-5 maanden kan het zijn dat jouw baby - naast de borstvoeding - nieuwsgierig begint te worden naar jouw eten. Merk je dat jouw kindje erg geïnteresseerd is in elke hap die jij neemt en vaak de vuistjes in de mond stopt? Dan kan het zomaar zo zijn dat jouw baby toe is aan de eerste hapjes.

Kan je kind goed rechtop zitten en slikken en denk je dat je kindje er klaar voor is? Start dan bijvoorbeeld met één of twee theelepeltjes gepureerde groente. Fruit lusten kindjes meestal wel vanwege de zoete smaak, maar groente moeten ze echt leren eten. Daarbij geldt een bekende wijsheid: “jong geleerd, oud gedaan”. Groente aanbieden is makkelijker op jongere leeftijd (tussen 4 en 6 maanden), omdat je kindje dan open staat voor nieuwe smaken. Je kunt hierbij het beste kiezen voor groente met zachte smaken, zoals fijngeprakte bloemkool, worteltjes, doperwten of pompoen. Meng ze aan het begin nog niet.

Als je wat hulp kunt gebruiken voor hoe je dit makkelijk in een dagmenu kan verwerken, klik dan hier. Het Hero Instituut voor Babyvoeding heeft daar namelijk een fijn schema voor! 

Van 6 – 7 maanden: klaar voor de start

Door van een lepel leren eten, oefent je kindje zijn of haar mondspieren, niet onbelangrijk. Je laat je kleintje rustig kennis maken met andere structuren en smaken door het aanbieden van babyhapjes. Vanaf 6 maanden bouw je verder op wat je kindje de afgelopen maanden geleerd heeft met het eten van oefenhapjes. Hij of zij heeft kunnen wennen aan verschillende smaken en het happen van een lepel. Vanaf 6 maanden heeft je kindje vaste voeding ook echt nodig naast de borstvoeding of opvolgmelk*. Het mag bijna alle gezonde producten eten die je zelf ook eet. Maar sommige dingen kun je beter nog niet geven aan je baby, zoals rauw vlees, rauwe vis of rauw ei, leversmeerworst of leverpaté, kaas en honing.

Bekijk hier een handig voedingsschema voor kindjes van 6-7 maanden. 

Even kletsen? De voedingskundigen staan voor je klaar

Het Hero Instituut voor Babyvoeding helpt je graag op weg met praktische tips en adviezen over voeding en ontwikkeling die passen bij de dynamiek van jouw leven en aansluitend op de leeftijdsfase van jouw kindje. Van voedingsschema’s tot antwoorden op vragen die alle ouders hebben over de voeding van jezelf of jouw kleintje. 

Heb je vragen over de voeding van je baby of die van jezelf? Wil je gewoon even van gedachten wisselen? Of ben je benieuwd wat je mag eten tijdens je zwangerschap? Je kan gratis contact opnemen met experts Frederique, Femke, Lieke en Eveline, 7 dagen per week gratis voor advies gebaseerd op jouw persoonlijke situatie.

Meer weten over voeding voor jou en je kindje? Ontdek het op heroinstituut.nl

Snap

*Borstvoeding is de beste voeding voor je kindje. 

Bron: Heroinstituut.nl 

In samenwerking met het Hero instituut voor Babyvoeding

's avatar
1 jaar geleden

🥰🥰 kende het niet, ga eens kijken

's avatar
1 jaar geleden

Wat handig 👏❤️

's avatar
1 jaar geleden

Bedankt voor de tip! Ik zal het ook gaan bekijken 🔥

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.