Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Wat doe jij met kliekjes? - De beste tips om ze nooit meer weg te gooien

Alle ouders zullen het herkennen; de ene keer eten je kinderen de pannen tot de laatste kruimel leeg, en de volgende keer blijft er nog een complete portie achter. En wat doe je dan met die portie? Meestal deed ik het dan in een bakje, en zette het in de koelkast, om het vervolgens te vergeten. Super zonde natuurlijk!

Per jaar gooien we 34 kilogram voedsel per persoon weg in Nederland. Verreweg het grootste aandeel daarvan is brood (7,3 kg), zuivel (5,1 kg) en groente (3,7 kilogram). Als we voedsel weggooien gaat alle energie die nodig was voor de productie, verwerking, en transport verloren. Voedselverspilling zorgt per jaar voor ongeveer 1,5% van je CO2 uitstoot als consument. Nooit meer kliekjes weggooien is dus een hele makkelijke stap om je voetafdruk te verkleinen. 

Eten en drinken dat we als consumenten jaarlijks in de vuilnisbak gooien of door de gootsteen spoelen kost ons al gauw 120 euro per persoon per jaar volgens Milieucentraal. Voor een deel kopen we teveel in, en ander voedsel vinden we niet lekker. Maar veel voedselverspilling komt ook doordat we teveel koken en/of het laten bederven. Juist door het laatste beetje uit het pak melk te gebruiken en dat restje groenten toch op te eten, besparen we een hoop. Kliekjes opeten of verwerken levert pure winst voor je portemonnee en het milieu! Ik geef je de beste tips om nooit meer kliekjes in de kliko weg te gooien.

1. Eet kliekjes als lunch

De ene dag eet ik meer dan de andere dag. Dat geldt ook voor onze kinderen en mijn man. Dus er blijft weleens wat over. Deze restjes bewaar ik in afsluitbare vershoudbakjes of in glazen potjes. Zo'n bakje of potje neem ik volgende dag mee naar mijn werk als lunch. Door een gewoonte te maken van de kliekjes mee te nemen als lunch, bederft het zelden.

2. Vries het in

Als we iets over houden van de maaltijd, doen we het in een potje of een diepsvriesbak en vriezen we het in. Ook maken we regelmatig juist een dubbele portie om in te vriezen. Deze kliekjes zijn een gemakkelijke maaltijd op drukke (werk)dagen als we minder tijd of zin hebben om te koken.

Snap

3. Kliekjesdag

Als er tijdens een week veel kliekjes over zijn gebleven, plannen we een kliekjesdag in. We zetten dan alle kleine hapjes op tafel die zijn blijven liggen. Om het een volwaardige maaltijd te maken, bekijk ik wat er nog bij nodig is om te koken. Soms zijn dat wat extra groenten, wat extra pasta of rijst of juist extra peulvruchten voor de eiwitten. Op die manier wordt een kliekjesfeest, volgens onze jongens.

4. Kook met restjes

Kliekjes zijn ook erg gemakkelijk en lekker om te verwerken in een nieuw gerecht. Overgebleven groenten en pasta kunnen gemakkelijk in een soep, zoals minestronesoep. Groenten gebruik ik ook wel in een roerbakgerecht. Restjes rijst gebruik ik in een snelle nasi. Aardappelen gaan door een frittata of ovenschotel met groenten. Ook een quiche is een dankbaar gerecht voor het laatste beetje broccoli, boontjes of zuivel. 

5. Geef het door

Kom je er niet aan toe de restjes van je maaltijd op te eten? Maar weet je dat je zus, je moeder of je vriendin er wel blij van wordt? Geef je kliekjes door! Doe ze in een bakje en geef het snel af, zodat het niet alsnog verspilt wordt. Of voer het aan je kippen, varkens of de hond, mits het geschikt (!) is als voedsel voor dieren natuurlijk. 

Wat doe jij het liefst met leftovers?