Snap
  • Voeding
  • onvruchtbaarheid
  • vruchtbaarheid
  • Kinderwens
  • Leefstijl

Waarom vetten je lijf herstellen en je vruchtbaarheid verbeteren.

‘Ja, daaag! Van vetten word ik alleen maar dik! Heb je mijn billen, benen, heupen en buik al eens gezien? Je kunt mij niet vertellen dat vetten goed voor mij zijn en mij helpen om van mijn kinderwens werkelijkheid te maken.’

Wat zijn vetten?

Vetten zijn naast koolhydraten en eiwitten een van de drie macronutriënten. Een van de drie voedingsstoffen waar we het meest van nodig hebben hebben om goed te kunnen functioneren. Vetten hebben een slecht imago, maar zijn erg belangrijk voor ons systeem. Vetten zijn opgebouwd uit vetzuren. Er zijn verschillende soorten verbindingen van deze vetzuren, waardoor er ook verschillende soorten vetzuren zijn. Met uitzondering van één soort hebben we ze allemaal nodig, in de juiste verhouding, om ons lijf en ons hoofd goed te laten werken.

Wat zijn de functies van vetten?

Ze zijn een bouwstof voor celmembranen (de wand van de cel), hormonen en signaalstoffen. 

Ook hebben vetten een signaalfunctie bij ontsteking, het stollen van je bloed en bloedvatvernauwing.

Daarnaast zijn ze nodig om stoffen die in vet oplossen op de juiste plaats van bestemming te brengen. Ze werken als bootje of taxi.

Vetten zijn nodig ter bescherming. Vetten die zijn opgeslagen als vetweefsel beschermen onze organen tegen stoten en koude.

Ons lijf heeft vetten nodig als leverancier van de vitamines A, D, E en K. 

En als laatste, maar zeker niet onbelangrijk, zijn vetten een belangrijke energiebron. Vetten leveren het meeste energie in vergelijking met de andere macronutriënten eiwitten en koolhydraten. Vetten leveren per gram 9 kcal en eiwitten en koolhydraten leveren per gram 4 kcal. Uit vetten kun je dus dubbel zo veel energie halen.

Verzadigde vetten

Er zijn drie categorieën waar we vetten in kunnen verdelen. Één daarvan zijn de verzadigde vetten. Deze vetten worden ingezet door je lijf als energiebron. Verzadigde vetten kunnen in je voeding zitten, met name in vlees, roomboter, kokosolie en palmolie. Ook is je lijf in staat om zelf verzadigde vetten aan te maken. De lever is hier belangrijk in. Het eten van geraffineerde koolhydraten, het drinken van alcohol, laaggradige ontsteking en insulineresistentie hebben een negatief effect op dit proces. Waardoor je lijf moeilijker zelf de verzadigde vetten aan kan maken. 

Onverzadigde vetten

Omega 9 behoort tot de enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Omega 9 heeft als taak om als energiebron te dienen en heeft een ontstekingsremmende werking. Je kunt omega 9 vinden in olijfolie, olijven, avocado en noten. 

Omega 3, en dan met name de vetzuren EPA en DHA, kun je vinden in zeevoedsel. Van algen tot vis. Omega 3 heb je nodig voor een goede hersen-en hartfunctie, flexibele cellen en betere communicatie tussen cellen. Met als gevolg dat hormonen beter hun werk kunnen doen op de plaats die voor ze is bedoeld. Ook bevordert het de stressbestendigheid en de vetverbranding en remt het ontstekingen. 

Omega 6 is nodig om ontsteking aan te zetten in ons lijf. Dit is een net zo belangrijke taak als een ontsteking uit zetten. Wanneer er indringers zijn, is het belangrijk dat er een ontsteking op gang wordt gebracht om de indringers te verwijderen uit het lijf. Omega 6 kun je vinden in zaden, granen, noten, pinda’s, soja-, zonnebloem- en pindaolie en margerine. Een tekort komt zeer weinig voor aangezien deze producten ruimschoots vertegenwoordigd zijn in het Westerse voedingspatroon.

Transvetten

Transvetten zijn een keten van vetzuren die het lichaam niet kan gebruiken in het systeem. Je vindt ze vaak in bewerkte producten als margarine, frituur-, bak- en braadvetten, gebak, koek en snacks. Tijdens het productieproces worden de onverzadigde vetten gedeeltelijk gehard. Dit maakt de producten langer houdbaar en zorgt er voor dat de onverzadigde vetzuren veranderen in transvetten. Transvetten verhogen het LDL-cholesterol en verlagen het HDL-cholesterol. Hierdoor zorgt de inname van transvetten voor een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Ook hebben we de cholesterol, LDL en HDL, hard nodig als startkapitaal om hormonen van te maken en ze op de juiste plek te brengen. Het is belangrijk voor de werking van je systeem om de transvetten te vermijden.

Hoe werkt dat dan precies?

Bij de verschillende soorten vetten draait alles om de verhouding tot elkaar. In de juiste verhouding zijn alle verzadigde vetten en onverzadigde vetten nodig om ons lijf in goede conditie te houden. De cellen blijven flexibel, hormonen hebben vetten als bouwstof en kunnen op de juiste plaats hun werk doen door betere communicatie, indringers worden bestreden door een ontsteking op te starten en ook weer uit te zetten. In ons huidige voedingspatroon is de verhouding tussen de verschillende vetzuren volledig uit balans. Optimaal is de verhouding omega 6/omega 3 3:1. Nu is deze verhouding bij het overgrote deel van de mensen 10-20:1. Met als gevolg dat het systeem heel goed ontsteking aan kan zetten, maar niet over de middelen beschikt om ontsteking uit te zetten. Herstel is niet mogelijk, met laaggradige ontsteking en andere ontstekingsziekten tot gevolg. Ontsteking betekent alle energie naar het immuunsysteem en geen energie over voor het maken van nieuw leven.

Wat kan ik onthouden?

Vetten zijn belangrijk voor je systeem, van bouwstof voor celmembranen en hormonen tot aan vitamineleverancier en energieproducent. Vermijd transvetten, maar zorg dat omega 9, omega 6 en omega 3 in de juiste verhouding in je voeding aanwezig zijn. Zo kan je lijf je beschermen en blijft er energie over om van jouw kinderwens een kind in je armen te maken.

Wat kan ik doen?

Doe eens een handje zeekraal door een salade (gewoon te koop bij de supermarkt) en vermijdt echt de verpakte voedingsmiddelen. Die doen meer kwaad dan je lief is.