Snap
  • Voeding
  • onvruchtbaarheid
  • vruchtbaarheid
  • Kinderwens
  • Leefstijl

Waarom eiwitten de bron van nieuw leven zijn.

Broze nagels, haar dat uitvalt, een huid die er niet fris uit ziet of slecht herstelt, wondjes die langzaam genezen, spierpijn en minder spierkracht. Herkenbaar? Dan heb jij een eiwittekort. Net zoals de meeste Nederlanders. En juist als je zwanger wil worden, heb je die eiwitten hard nodig. Ik leg je uit hoe dat zit.

Wat zijn eiwitten?

Eiwitten zijn samen met koolhydraten en vetten de drie macronutriënten. De drie voedingsstoffen waar ons lijf het meeste van nodig heeft. Een ander woord voor eiwitten is proteïnen. Dat betekent in het Grieks eerste voedingsmiddel. Dat geeft al wel aan hoe belangrijk eiwitten zijn voor je systeem. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren, de bouwstenen. Zo zijn er veel verschillende soorten eiwitten.

Waar zijn eiwitten voor nodig?

Eiwitten hebben zes belangrijke functies in ons systeem:

Het is een belangrijke bouwstof voor spier-, huid-, bot-, zenuw- en bloedweefsel. In alle cellen in alle weefsels in ons lijf zitten eiwitten. Eiwitten zorgen voor opbouw van nieuwe cellen en zijn voor het onderhoud van bestaande cellen nodig. Zo worden afwijkende cellen, bijvoorbeeld tumorcellen, vervangen door nieuwe cellen. Naast dat eiwitten een belangrijke bouwstof zijn voor weefsel, zijn ze ook een bouwstof voor hormonen, neurotransmitters, receptoren, enzymen en antilichamen.

Eiwitten hebben een zogenaamde transportfunctie. Stoffen die slecht worden opgenomen in het bloed worden op een bootje gezet. Dat bootje is een eiwit. Dat bootje brengt de stoffen dan naar de plaats van bestemming. Stoffen die van deze bootjes gebruik maken zijn zuurstof, cholesterol en ijzer.

Er zijn specifieke eiwitten die de lever helpen bij het ontgiften van het lijf.

Ook zijn er eiwitten die als taak hebben om vrije radicalen onschadelijk te maken. Vrije radicalen zijn stoffen die schadelijk zijn voor het systeem. Door antioxidanten worden deze stoffen onschadelijk gemaakt.

Eiwitten zijn stikstofleverancier. De stikstof in ons lijf komt voor in aminozuren, onze lever, bloed, urine en vocht van ons lymfesysteem. Aan het stikstofgehalte in ons systeem kan men zien of er sprake is van een bepaalde ziekte.

Als laatste kunnen eiwitten omgezet worden in energie. Dit is niet de meest wenselijke bron van energie, omdat je dan energie gaat halen uit eigen weefsels. Dit gebeurt als het lijf onvoldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Dan gaat het zichzelf opeten om toch in de basisenergie van alle systemen te voorzien.

Oke, en wat heeft dit te maken met nieuw leven?

Eiwitten zijn een belangrijke bouwstof voor het maken van nieuwe cellen en een embryo bestaat uit allemaal nieuwe cellen. Naast dat eiwitten nodig zijn voor het maken van een embryo, zijn de eiwitten ook nodig voor de opbouw van hormonen. Uit cholesterol worden veel hormonen gemaakt, bijvoorbeeld progesteron, en eiwitten zijn nodig als bootje om cholesterol op de juiste plaats te krijgen. Wanneer vrije radicalen niet worden opgeruimd in het lijf is er veel bedreiging aanwezig en zal het lijf niet zijn energie steken in zwanger worden.

Hoeveel eiwitten moet ik dan eten?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwitten is 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht. Ik weeg 60 kilogram en zou dan 60 x 0,8 = 48 gram eiwitten op een dag kunnen eten. Eiwitoverschot komt eigenlijk nooit voor, omdat we naast eiwitten in verhouding een grote hoeveelheid koolhydraten en vetten eten. Wanneer je vegetarisch eet, zwanger wilt worden of zwanger bent, borstvoeding geeft of herstelt van ziekte is het belangrijk om meer eiwitten tot je te nemen. Je kunt dan makkelijk 20% meer eiwitten eten dan hierboven aangegeven. Dat betekent voor mij dat ik 60 x 0,96 = 58 gram eiwitten per dan kan eten.

Waar zitten eiwitten allemaal in?

Eiwitten kun je halen uit dierlijke en plantaardige bronnen. Er zijn ook eiwitbronnen die ik niet zou adviseren te gebruiken. Dat zijn rood vlees, zuivel en peulvruchten. Deze voedingsmiddelen brengen meer schade aan het systeem dan dat de winst in eiwitten is. Oersterke plantaardige eiwitbronnen zijn noten, zaden, paddenstoelen, zeewier, groenten als rucola, artisjok, asperges, broccoli en spruitjes en hennep-proteïnepoeder. Oersterke dierlijke eiwitbronnen zijn vis, schaal- en schelpdieren, insecten, kip, kalkoen, eend en eieren.

Wat kan ik onthouden?

Eiwitten zijn een belangrijke voedingsstof voor je lijf, zo niet de belangrijkste voedingsstof. Ze maken letterlijk nieuw leven, omdat ze als bouwstof dienen voor nieuwe cellen en hormonen en de bouwstof van hormonen op de juiste plaats brengen. Wanneer je zwanger wil worden kun je met gemak 0,96 x lichaamsgewicht in kilo’s aan gram eiwitten per dag eten. Zo voorzie je je lijf van voldoende eiwitten om alle processen op gang te houden en om nieuw leven te kunnen creëren.

Wat kan ik doen?

Eet gerust 2-3 eieren per dag en doe eens een schep hennep-proteïnepoeder door je smoothie of bananenbrood.