Snap
  • Voeding
  • vegetarisch
  • opvoedingsvragen
  • opvoeding

Vegetarisch (op)voeden

Maar kan ons zoontje die voedingsstoffen wel missen?

Alweer een tijd geleden heb ik de keuze gemaakt om geen vlees (en zo min mogelijk vis) te eten. Deze keuze heb ik gemaakt op basis van verschillende redenen rondom milieu, dierenwelzijn en gezondheid.

Ik ben een enorme dierenvriend en kan ik misselijk worden als er weer zo’n stinkende vrachtwagen met dieren voor de slacht langs rijdt. Kortom: geen vlees meer voor mij. Maar nu we zijn gestart met de eerste hapjes voor ons zoontje en vroeg ik me af: hoe pak ik dit aan?

Het liefst geef ik hem ook geen vlees, om dezelfde redenen als waarom ik geen vlees eet. Maar het is een kind die volop in de groei is, kan hij die voedingstoffen wel missen? Tijdens mijn zwangerschap merkte ik – vooral op het einde, dat ik bepaalde voedingsstoffen begon te missen. Dat waren voornamelijk vitamine B12, D en ijzer. Geen vreemd fenomeen als je geen vlees of vis eet en je lichaam een nieuw mensje aan het produceren is. Maar toch maak ik me een beetje zorgen hoe dit zich vertaalt naar de ontwikkeling van een kind.


Mijn plan de campagne tot dusver

De eerste hapjes heeft ons zoontje al achter (zijn nog verborgen) kiezen. Hij is nog jong (6 maanden) en is pas net een beetje gewend aan het eten van hapjes en een boterham met pindakaas. Zijn dieet bestaat nu nog voornamelijk uit flesvoeding. Vanaf nu gaat hij steeds meer vast voedsel eten en gaan we kijken waar een vegetarisch dieet past. Hoe ik het op dit moment voor me zie is dat ik hem mee laat eten met wat wij eten, en hij dus straks bepaalde vleesvangers (zonder te veel zout) en soms vis krijgt. Hier zitten ook weer de juiste toegevoegde vitamines in.


Supplementen?

Ik slik af en toe een supplement om te zorgen dat mijn B12 en ijzer voorraadje niet te laag wordt. Het liefst geef ik mijn zoontje geen supplementen (behalve de nodige vitamine D) en als ik het voedingscentrum mag geloven is dit bij een vegetarisch dieet ook niet perse nodig. Wat ik wel ga doen is zorgen voor voldoende variatie in maaltijden met de juiste groenten en bijvoorbeeld ei en linzen.


Advies inwinnen

Nu hij steeds meer gaat eten ben ik van plan om nog wel even advies in te winnen bij het consultatiebureau of de huisarts. Wellicht ter geruststelling, want ik wil zeker voorkomen dat hij te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt om goed te kunnen groeien!


De toekomst - eigen keuze

Als hij straks ouder is ga ik hem uiteraard uitleggen waarom ik geen vlees eet. Ik ga het hem echter niet opleggen. Stel hij eet bij een vriendje of vriendinnetje thuis een keer een gehaktbal en hij vindt het fantastisch, dan is dat ook prima. Hij mag van mij zelf bepalen of hij wel of geen vlees eet.


Zijn er hier ouders die hun kindje vegetarisch of zelfs vegan opvoeden? Ik ben heel benieuwd hoe jullie dit aanpakken!

1 jaar geleden

Ik eet zelf sinds mijn achtste vegetarisch. Ik voed mijn dochter echter niet vegetarisch op. Het risico op tekorten aan vitaminen en mineralen is voor mij te groot. Wil mijn dochter echter op een later moment zelf vegetarisch gaan eten, dan heb ik daar uiteraard geen enkel probleem mee. Echter ben ik wel van mening dat zij op dat punt moet kunnen beseffen wat de aanpassingen aan haar dieet moeten zijn om gezond te blijven.