Vegan gezin van vier: hoe we het doen?
Waarom en hoe voeden we onze kinderen plantaardig [op]
In mijn vorige blog voor Mamaplaats belofte ik dat ik alle vragen rondom veganistisch eten en veganistisch opvoeden zou beantwoorden! Waarom eten we plantaardig, hoe halen we “alles” uit vegan eten, hoe voeden we vegan op, hoe gaan we om met school traktaties, nemen we voedingssupplementen, hoe deed ik het tijdens de zwangerschap en nog veel meer! Dus als je benieuwd bent, hoe we dat doen, vegan eten als gezin van 4 vrouwen, lees dan gauw verder!
Waarom we zelf plantaardig eten
Ik ben tien jaar geleden veganistisch gaan eten. Ik ben als pescatarian opgevoed: dus geen vlees, wel zuivel en vis. Toen ik een jaar of 14 was, stopte ik ook met vis eten: het smaakte niet meer. In de loop van mijn tienerjaren ging ik bepaalde zuivelproducten vervangen voor plantaardige varianten en rond mijn 21e at ik volledig vegan. Ik heb nooit kaas gelust, maar ei vond ik altijd heel lekker. Tot dat ik een voedselvergiftiging kreeg. Het laatste dat ik had gegeten voordat ik ziek werd, was een gerecht met ei en vanaf dat moment zei alles in mijn lijf: nee, niks dierlijks meer. Het was dus een proces. Het ging niet van de ene op de andere dag. En mijn lichaam kon rustig wennen aan een plantaardige manier van leven. Mijn vrouw eet sinds haar zeventiende vegetarisch en is ongeveer een jaar geleden, overgestapt op veganistisch eten. Haar "turning point" kwam door een aantal documentaires over de impact van vlees, vis en zuivel eten op het milieu, dieren, maar ook de gezondheid van mensen. Zij vond kaas het moeilijkst om achter zich te laten en eet daarom nu ook graag vegan kaas.
De belangrijkste reden voor mij, om veganistisch te eten is het welzijn van de planeet. De vlees en zuivelindustrie leggen een enorme belasting op het milieu. De CO2 uitstoot, het water- en landmisbruik en het dierenleed zijn gigantisch. Ik probeer zo groen mogelijk te leven, opdat mijn kinderen en kleinkinderen niet op een onleefbare planeet moeten zien te overleven, vanwege de vreselijke gevolgen van klimaatverandering. De motivatie van mijn vrouw ligt ook zeker bij het milieu, maar zij vindt ook echt het dierenleed een heel belangrijke reden om geen vlees, vis en zuivel te eten. Daarnaast is mijn vrouw een sporter. Ze vindt gezond eten heel belangrijk en na al het onderzoek dat ze erover heeft gedaan, besloot ze dat vegan eten de beste beslissing voor haar lichaam was.
Waarom we onze kinderen vegan [op]voeden
De redenen waarom wij plantaardig eten, zijn ook gelijk de redenen waarom we onze kinderen vegan opvoeden. Het is hun toekomst, hun planeet. Zij zullen er later misschien zelf kinderen op groot willen brengen. Ik zou het verschrikkelijk vinden als ze dat in angst en gevaar moeten doen. Als ze bijvoorbeeld moeten vluchten voor overstromingen of branden of een van de vele andere vreselijke gevolgen van klimaatverandering. Meer in het hier & nu voeden we ze vooral vegan op omdat we ze groot willen brengen met respect voor mens, dier en milieu. Tot slot zien we plantaardige voeding als de meest gezonde optie voor ons gezin. En dat is wat iedere ouder natuurlijk wil en doet: het beste voor je kind.
Kom je iets te kort?
Ik krijg vaak vragen over bijvoorbeeld proteïne, zuivelvervangers, vitamine B12, omega en eventuele andere tekorten. Daarom heb ik een aantal artikelen over deze onderwerpen geschreven. In deze blog deel ik een hele rits plantaardige bronnen van proteïne. In dit artikel vind je onze favoriete vegan zuivelvervangers. Ik slik tijdens de zwangerschap en borstvoeding B12 bij [ik heb geen tekort, maar voor de zekerheid] - in deze blog kun je meer lezen over B12. Het is namelijk helemaal geen gegeven dat je als veganist altijd een B12 tekort hebt. Juist veel vleeseters hebben een B12 tekort! En tot slot, een hele belangrijke, is omega 3. In dit artikel leg ik precies uit hoe je de drie componenten van omega 3 - EPA, ALA en DHA. In de wintermaanden slik ik ook vitamine D bij. Alela krijgt nog borstvoeding dus krijgt een deel van de belangrijke voedingsstoffen via mijn melk binnen. Wel krijgt ze vitamine D druppels. Isaya krijgt een vitaminecomplex voor kinderen die plantaardig eten en veganistische omega 3.
Hoe onze kinderen buiten de deur eten
We vinden het heel erg belangrijk dat we onze kinderen opvoeden als krachtige individuen die niet alleen respect hebben voor mens, dier en milieu, maar ook in staat zijn kritisch na te denken. Onderdeel daarvan is dat ze op een dag zelf een beslissing gaan maken over wat ze wel en niet willen eten. Daarom eten de meisjes thuis vegan, maar eet Isaya buiten de deur soms wel eens kaas, producten waar melk in zit verwerkt en heel soms zelfs vis. Geen vlees. Als er op school een traktatie is, waar dierlijke boter, melk of eieren in zijn verwerkt, eet ze gewoon mee met haar klasje. Alela eet nog niet echt buiten de deur, maar wel soms de kaasboterham van oma op. Eten is voor heel veel mensen, naast een middel om in leven te blijven, een manier om met bepaalde gevoelens om te gaan. Eten en emoties zijn zo nauw met elkaar verbonden. We vinden het belangrijk dat de relatie die de meisjes met eten hebben zo positief en stressvrij mogelijk is. We voeden vrouwen op, in een vrouwenhuis: we weten als geen ander hoe belangrijk een gezonde relatie met je lichaam is en wat een impact het op je leven kan hebben als dat mis gaat.
Veganistisch eten tijdens de zwangerschap
Een andere vraag die ik ook heel vaak krijg: at je ook plantaardig tijdens je zwangerschappen? Het korte antwoord is "ja". Het langere antwoord is: ik at veganistisch tijdens mijn zwangerschappen omdat ik daarvóór ook al veganistisch at. En dat ging goed. Dus dan is het logisch dat ik dat tijdens mijn zwangerschappen gewoon voortzet. Ik zou het vrouwen altijd afraden om tijdens de zwangerschap of vlak na een zwangerschap "opeens" vegan te gaan eten. Je lijf maakt zoveel veranderingen door in deze periode. Plantaardig gaan eten is dan een verandering teveel. Net als dat een verhuizing of van baan veranderen in deze periode teveel kan zijn. Als je vegan eet, is het wel belangrijk om dit bij je verloskundige of gynaecoloog aan te geven, zodat je een of twee keer bloed kan laten prikken tijdens de zwangerschap. Zo weet je zeker dat je geen tekorten oploopt en kun je op tijd supplementen gaan slikken als je wel een tekort dreigt te hebben of hebt.
Tot slot
Ik hoop dat het delen van onze overwegingen en ervaringen helpt en dat je vragen zijn beantwoord. Als je meer vragen hebt, zoek me dan even op via Instagram of mail gerust. Wat ik als laatste nog wil zeggen is dit. Plantaardig eten is beter voor het milieu. Daar zijn alle wetenschappers het inmiddels wel over eens. Maar of het ook beter is voor jou, als individu, daar kan niemand eigenlijk iets over zeggen. Als jij graag plantaardig wil gaan eten, verdiep je er dan in, spreek misschien eens af met een diëtist die gespecialiseerd is in plantaardige voeding of maak een afspraak bij je huisarts. Zo kun je kijken naar een route naar een vegan lifestyle die aansluit bij wat voor jou [en je gezin] goed is. Blijf naar je lichaam luisteren en ga niet gehaast. Misschien eet je nog een jaar lang pizza mozzarella of haal je alleen nog een visje op de markt - het is jouw lijf, jouw weg. Laat je niet van de wijs brengen. Neem je tijd.
Documentaires
Als je graag meer informatie wilt over plantaardig eten, dan raadt mijn vrouw de volgende documentaires aan: Forks over Knives, Cowspiracy, What the Health, Fat, Sick & Nearly Dead, Earthlings, Planeat en Vegucated.