Snap
  • Voeding
  • stress
  • borstvoeding
  • borsten
  • help

Tips/ervaring etc nodig!

Iemand ervaring? Tips nodig 😢

Mijn mannetje van 9 weken oud is de laatste tijd zó ongeduldig met aan de borst drinken.

Een tijdje geleden weigerde hij al steeds de borst, waardoor ik contact heb gehad met een lactatie kundige, en nadat zij een andere houding aan had bevolen ging het drinken weer super!

Maar nu word hij alweer ongeduldig vanaf het moment dat ik hem alleen maar aan de borst leg. Hij hapt 5 seconden aan, zuigt even en begint dan direct met zijn beentjes te trappelen en te huilen, alsof hij gelijk kwaad word dat er niet direct iets uit komt. Dit gaat dan een hele tijd zo door (soms wel 20min lang!) totdat de melk op gang komt. Als dan de melk uiteindelijk op gang komt drinkt hij goed en drinkt ook uit beide borsten goed.

Nu al een paar keer gebeurd dat hij bij de laatste voeding van de dag gewoon zo aan het kutten is dat er niks op gang komt en ik na een half uur uiteindelijk een fles maak en zelf kolf, omdat we er beiden gefrustreerd door raken. Fles drinkt hij direct goed uit.

Hij is ook nooit volledig ontspannen tijdens een borstvoeding, totdat hij vol begint te raken.

Vanavond kolfde ik ook maar zo’n 25ml, uit de ene borst kwamen echt maar een paar druppels, maar hij heeft wel overdag de hele dag gewoon uit die borst gedronken. Ik denk dat dit zo weinig was omdat ik er echt van in de stress raak.

Heeft iemand ervaring/tips? Ik wil sowieso morgen de lactatie kundige weer bellen, omdat ik heel graag door wil gaan met de borstvoeding maar momenteel zit ik zo hoog in mijn frustratie/stress hiermee dat ik nu geneigd ben om over te gaan op flesvoeding, of alleen nog maar te kolven en dit uit de fles te gaan geven, terwijl ik eerst zo genoot van ons momentje samen.. Ik weet het gewoon even niet meer 😢

2 jaar geleden

In mijn geval wees soortgelijk gedrag op verborgen reflux: mijn dochter hapte aan, kreeg kort na de start van de voeding pijn van het maagzuur dat terug naar boven kwam en stopte dan met drinken. Hoe langer dat duurde, hoe erger het werd. Als ze dronk kreeg ze vroeg of laat pijn en stopte ze, maar de borstvoeding bluste het zuur ook, dus ze bleef maar frequent kleine beetjes vragen tot ik de hele dag alleen maar met voeden bezig was. Borstvoeding uit een flesje dronk ze niet zo goed, maar in principe was dat niet beter tegen de reflux, behalve dat de houding waarin je de fles geeft mogelijk rechter is dan de houding tijdens de borstvoeding, dus ik ben niet zeker of het wel (verborgen) reflux kan zijn in jouw geval. Gaviscon hielp, maar niet voldoende. Maagzuurremmers hielpen beter (omeprazole), maar ook niet voldoende. Uiteindelijk gaven we haar ingedikte pap (NAN AR) via de fles en in het begin wilde ze die ook niet, tot ze door had dat ze minder pijn had bij het drinken van die ingedikte pap. Toen weigerde ze van de ene op de andere dag mijn borst. Ik was begonnen met afbouwen toen ze 2 maanden oud was en 2 weken later zat ze volledig op ingedikte flesvoeding. Op langere termijn bleek dat er sprake was van verschillende allergieën en ze reageerde zelfs op resten van mijn voeding in mijn borstvoeding, dus toen moesten we overstappen op speciale dieetvoeding tegen koemelkallergie (Pregestimil - lijkt op het bekendere Nutramigen, maar de vetten zijn ook voorverteerd). Ik ben blij dat ik met de borstvoeding gestopt was, want via een dieet had ik nooit alles kunnen elimineren waar ze op reageerde via mijn borstvoeding (het bleef niet beperkt tot de klassieke allergenen). Aan het gedrag van jouw kindje te horen klinkt het alsof jouw kindje mogelijk pijn heeft bij het drinken (los van wat de oorzaak is) en ik zou eens langs de kinderarts gaan om te kijken wat er aan de hand is (naast de geplande consultatie met de lactatiekundige). Mogelijke oorzaken zijn bv. spruw, verborgen reflux, krampjes, allergie, … Wie weet is het wel eenvoudig op te lossen! Als je zelf vermoed dat je kindje misschien verborgen reflux heeft kan je volgende ingrepen al proberen toepassen: de baby verschonen voor de voeding (in plaats van erna), de baby rechter houden tijdens de voeding, de baby een half uur rechtop houden na de maaltijd, … In dit geval ben ik echter aan de hand van het verhaal helemaal niet zeker of het wel reflux is, aangezien de fles wél goed gaat.

2 jaar geleden

Ik zou proberen om zelf de toeschietreflex op te wekken voordat hij wordt aangelegd. Dan hoeft hij wat minder lang te wachten/ hard te werken en is hij misschien wat minder gefrustreerd. Werkte bij mijn kinderen goed. Maar desondanks blijft voeden een kwestie van doorzetten. Gaat altijd met pieken en dalen. Vraag en aanbod moeten altijd worden ap elkaar en dat gaat met sprongetjes. Tenminste dat is mijn ervaring ( 4 kindjes-53 maanden)

2 jaar geleden

Hoi!! Allereerst: hoe dan ook, je doet het fantastisch! Steek die alvast in je zak. Ik heb 3 kindjes, en heb er 2 ongeveer 9 maanden aan de borst gevoed en voed mijn dochter van 4,5 maand nu ook nog. Heb wel wat ervaring 😉, maar toch verdwijnt die onzekerheid nooit dus je bent niet raar hoor😘 Je kunt proberen om bij de eerste hongersignalen je borst te masseren voor je hem aanbied. Maak een vuist en rol van boven naar je tepel, doe dit ook aan de onderkant van je borst. Rol daarna zachtjes je tepel tussen je duim en wijsvinger heen en weer, en je zult zien dat je toeschoetreflex al snel zijn werk doet. Als je een druppel ziet verschijnen gelijk lekker je zoontje aanleggen! Toeschieten van je melk word ook gestimuleerd door warmte. Je zou een handwarme gelpad (er zijn speciale voor je borsten) in je bh kunnen doen, ongeveer een half uurtje voor de verwachtte melding van je zoontje. En anders misschien toch eens langs een osteopaat? Misschien toch wat last van nek of kaakspieren waardoor ie snel loslaat? Of is ie misschien wat verkouden? Als hij last heeft van wat snot kan drinken zeer doen aan zijn oortjes, dus kan het helpen om wat zoutoplossing te druppelen. Heel veel succes meid, hoe dan ook ben je een kanjer en geef je je zoontje al 9 weken het allerbeste wat er is! Laat je niet gek maken door de mamamaffia, en doe wat goed voelt! Kolven of toch afbouwen is echt geen schande, gelukkige mama is gelukkige baby😘

2 jaar geleden

Komt er echt niks die eerste 20 min? Evt eerst 1-2 min voorkolven tot je toeschietreflex komt? Hoe vaak komt hij want als hij te weinig krijgt komt hij vanzelf sneller en verhoogt hij jouw productie. Kan evt ook aan het aanhappen liggen, dit mag geen pijn doen want dan hapt hij niet goed aan. En goed kijken naar eerste hongertekens en dan al aanleggen, hij gaat dan minder overstuur zijn. Het zijn maar enkele ideeen van mij. En een keer kolven en flesje geven is geen schande! Je moet ook aan jezelf denken. Ik geef nu 16 weken bv en doe dit ook soms om dan in flesje te (laten) geven. Ik ben nu 1 voeding aan het afbouwen om mezelf wat rust te gunnen. Enkel jij kan dit aanvoelen en beslissen.