Pompoen soep voor Mini én Maxi
Just in time for Halloween!
POMPOEN SOEP
Oke, het laatste soeprecept voor de komende weken, maar deze wilde ik nog wel even met jullie delen.
Het recept van volgende week is al zichtbaar op de foto.. can you guess?
Pompoen soep is een gouwe ouwe bij ons thuis, niet alleen in de herfst en winter, maar ook lekker in de lente en zomer.
Het recept van vandaag is wederom lekker makkelijk te maken zodat je in een handomdraai ene gezond en voedzaam soepje op tafel hebt!
De pompoen soep maak ik samen met wat zoete aardappel, dat versterkt de smaak en in combinatie met de paddenstoelenbouillon, vind ik het heerlijk!
Ik stoom de pompoen en zoete aardappel even in de stoomoven ondertussen zet ik een bouillonnetje op in een pan.
Zodra de groenten gestoomd zijn voeg ik ze toe aan de bouillon en pureer ik de soep glad met de staafmixer.
Stomen met een stoommandje is net zo makkelijk. Vul dan de pan met genoeg water en voeg daar gelijk de bouillon aan toe. Zo hoef je de groenten na het stomen alleen nog in de pan te gooien en pureren maar!
Vandaag deel ik het recept van deze heerlijke pompoen soep, om het lekker in de Halloween sfeer te houden!
Voor een paar goed gevulde soep bordjes zoals hierboven afgebeeld:
BASIS* 400 gram pompoen (fles of muskaat)* 200 gram zoete aardappel zonder schil* 1 teentje knoflook* 1 sjalotje* 500 ml water* 1 paddenstoelenbouillonblokjes (portiegrootte 250 ml)
OPTIONEEL* ½ rode chilipeper met zaadlijst voor extra pit of zonder zaadlijst voor medium pit
GADGETS* staafmixer of blender
BEREIDING PAN* Halveer de pompoen en verwijder de pitten. Spoel de pitjes even schoon en leg ze apart op een stukje keukenrol om ze te laten drogen (je kan ook de kant en klare pompoen stukjes in de supermarkt scoren)* schil een halve zoete aardappel en snij deze in plakjes of blokjes* snij het sjalotje knoflook in grove stukken en leg even apart* leg een klein klontje roomboter in de pan en voeg daar een klein scheutje olijfolie aan doe(voor een vegan variant skip je de roomboter)* verhit de pan op medium vuur en wanneer de boter gesmolten is voeg je hier de grof gesneden sjalot, knoflook en optioneel rode chilipeper aan toe* wanneer de smaken goed losgekomen zijn voeg je de pompoen en zoete aardappel toe aan de pan en roer je alles even lekker om* voeg vervolgens de paddenstoelenbouillonblokjes en het water toe aan de pan en zet op iets lager vuur* doe de deksel schuin op de pan en laat voor ongeveer 30 minuten zacht koken
* in een droge koekenpan rooster je de pompoen pitjes nu even en voeg er een snufje zout aan toe op het eind (ik gebruik graag Himalaya zout)* na de 30 minuten kan je even met je vork in een stukje zoete aardappel prikken om te voelen of deze zacht genoeg is voor de staafmixer, zo ja; let’s go! zo nee, laat de pan dan nog 5 tot 10 minuten langer op het vuur staan* haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer in de pan tot een lekkere dikke soep of giet de inhoud van de pan in een blender en laat de blender the magic work doen(je kan zelf bepalen hoe grof of hoe fijn je de soep wil pureren)
BEREIDING STOOMOVEN* Halveer de pompoen en verwijder de pitten. Spoel de pitjes even schoon en leg ze apart op een stukje keukenrol om ze te laten drogen (je kan ook de kant en klare pompoen stukjes in de supermarkt scoren)* schil een halve zoete aardappel en snij deze in plakjes of blokjes
* snij het sjalotje knoflook in grove stukken en leg even apart* stel de stoomoven in op 100 graden Celsius stoom voor 20 minuten en leg de zoete aardappel in de gaatjesbak met de dichte bak eronder* stel vervolgens de wekker in om de laatste 8 minuten de pompoenblokjes toe te voegen aan de zoete aardappel* leg een klein klontje roomboter in de pan en voeg daar een klein scheutje olijfolie aan doe(voor een vegan variant skip je de roomboter)* verhit de pan op medium vuur en wanneer de boter gesmolten is voeg je hier de grof gesneden ui, knoflook en optioneel rode chilipeper aan toe* roer even om en wanneer alle smaken goed zijn losgekomen voeg je de paddenstoelenbouillonblokjes en het water toe en breng je dit zachtjes aan de kook* in een droge koekenpan rooster je de pompoen pitjes nu even en voeg er een snufje zout aan toe op het eind (ik gebruik graag Himalaya zout)* wanneer de stoomoven klaar is voeg je de groenten uit de oven toe aan de pan en roer je alles even lekker om* haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer in de pan tot een lekkere dikke soep of giet de inhoud van de pan in een blender en laat de blender the magic work doen(je kan zelf bepalen hoe grof of hoe fijn je de soep wil pureren)
Top de soep af met de pompoen pitjes en een lekker stuk brood.
Eet smakelijk!