Snap
  • Voeding
  • buikpijn
  • darmkrampjes
  • Buikkrampjes
  • lactose-intolerantie
  • Opgeblazenbuik

OPGEBLAZEN BUIK

Je broek gaat niet fijn meer dicht. Je hebt last van winderigheid, rommelende darmen en voelt je niet op je gemak. Herkenbaar?

OPGEBLAZEN BUIK.

Een opgeblazen buik waardoor je eruit ziet zoals mij op dit moment, zwanger. Je broek gaat niet fijn meer dicht. Je hebt last van winderigheid, rommelende darmen en voelt je niet op je gemak. Herkenbaar? Soms is het een medisch probleem maar soms is het ook een raadsel waar het vandaan komt.

Maar vaak zijn slechte eetgewoontes, een verstoorde darmflora, te weinig bewegen, niet ontdekte voedselallergieën en intoleranties de boosdoener van dit probleem! Denk ook aan chronische stress, te weinig drinken, te veel eetmomenten, te grootte porties en je behoefte te lang ophouden. 

Maar hoe ga je dit dan aan pakken? Ik heb 10 tips voor je om dit aan te pakken! 

1. BEWEEG!

Bewegen is onmisbaar voor een goede spijsvertering. Voldoende lichaamsbeweging stimuleert je darmen en verbetert hierdoor je stoelgang. Meer bewegen betekent een betere stofwisseling! 

2. GOED KAUWEN

Goed kauwen is het beste voor een goede spijsvertering! Snel je maaltijd naar binnen schuiven zorgt ervoor dat je te weinig kauwt en te grote stukken eten doorslikt. 

Kauwen is de eerste stap van de vertering. Goed kauwen zorgt er voor dat het voedsel kleiner gemaakt wordt, waardoor het vermengd kan worden met speeksel. 

Goed kauwen is nodig voor de voorvertering van voedingsstoffen. Verder in de vertering moeten er namelijk weer andere spijsverteringenzymen met de voedselbrij aan de slag. Als de brokken te groot zijn dan wordt het voedsel onvoldoende verteerd en gaan je darmen in protest. 

3. LACTOSE

Dat opgeblazen gevoel kan ook komen door een voedselintolerantie of allergie. Lactose is een melksuiker en zit in bijna alle melkproducten, maar ook in voedingsproducten als sausjes, soep, medicatie, voedingssupplementen en chocolade. Het is niet het zelfde als een koemelk-allergie, dat is een allergische reactie op melkeiwitten. Beide hebben dus wel een link met zuivelproducten maar toch anders! 

Lactose wordt normaal gesproken in de dunne darm door het enzym lactase afgebroken en vervolgens door het lichaam opgenomen. Wanneer er niet of nauwelijks lactase wordt aangemaakt, komt de lactose onverteerd in de dikke darm terecht. Dit kan zorgen voor dunne ontlasting. Daarnaast wordt de lactose pas in de dikke darm afgebroken door onze darmbacteriën. Hierdoor ontstaan gassen die er weer voor zorgen dat je een opgeblazen gevoel krijgt met winderigheid.

Denk je dat je lactose niet goed kunt verteren? Test het een paar weken uit door het volledig te mijden en daarna weer eens te eten. Dna zou je het snel genoeg moeten merken! Wil je meer zekerheid over het wel of niet kunnen verteren van lactose, kan ik je daar bij helpen! 

4. VEZELS

Eet voeding met vezels! Klinkt makkelijk maar de meeste mensen krijgen geen tot weinig peulvruchten, groente en fruit binnen. Maar ook lijnzaad en havermout zijn een rijke bron van vezels. Wanneer je meer vezels gaat eten, is het belangrijk om ook voldoende water te drinken. Vezels houden vocht vast, waardoor je ontlasting meer volume krijgt. En dit stimuleert een gezonde darmwerking. 

5. VERSE, PURE EN ONBEWERKTE VOEDING

De reden van een opgezette buik heeft vaak te maken met niet goed verteerde voeding, waardoor er gassen ontstaan die zorgen voor dat volle gevoel, dikke buik en winderigheid. Maar wist je dat ook bonen, prei, ui, peulvruchten en diverse koolsoorten zorgen voor meer gasvorming en een opgeblazen gevoel? En niet te vergeten gefrituurd eten, spicy food en fast food. Kies voor verse, pure en onbewerkte voeding. En op deze manier kom je ook nog eens sneller aan je portie vezels en vitamines. 

6. WATER

Drink voldoende water om je spijsvertering optimaal te laten functioneren, je lichaam heeft vocht nodig.

7. NO STRESS

Bij een normale stressreactie gebeurt er het volgende. Je hartslag gaat omhoog, je bloeddruk stijgt, je gaat sneller ademen, je gaat zweten en je bent alerter. Bovendien gaat de energie in je lichaam naar je spieren om of hard weg te rennen (flight) of te vechten (fight). Dit wordt veroorzaakt door de adrenaline die vrijkomt. Dit fight-flight systeem is dus een prima systeem om te kunnen overleven. Alleen…ons lichaam kent het verschil niet tussen ‘schoonmoederstress’, ‘help ik sta oog in oog met een tijger stress’ en ‘te weinig tijd stress’. Het herkent simpelweg het fenomeen chronische stress niet.

Een van de symptomen van chronische stress zijn dan ook spijsverteringsklachten. Je lichaam krijgt het signaal om aan te vallen of te vluchten en zet je spijsvertering in dit geval op hold. Want naar het toilet moeten, wanneer je op de vlucht bent, dat zou niet handig zijn. Ademhalingsoefeningen en meditatie kan helpen bij stress.

8. DARMFLORA

Jouw darmen en de darmbacteriën die hier wonen bepalen voor een groot gedeelte onze gezondheid. Een van de taken van deze darmbacteriën is het verteren van ons voedsel. De verschillende bacteriesoorten zijn afhankelijk van het soort voeding dat ze nodig hebben. Je voedingspatroon heeft dus een grote impact op de bacteriën in je darmen. Disbalans van deze darmbacteriën zorgt ervoor dat je spijsvertering niet optimaal verloopt. Met gevolg gasvorming, een opgeblazen gevoel en buikpijn.

Gefermenteerd voedsel zoals zuurkool, kimchi, gefermenteerde groenten, yoghurt en kefir zijn natuurlijke probiotica die hun eigen levende bacteriestammen bevatten welke weer de gezonde bacteriën in je microbioom aanvullen.

Je kunt ook kiezen voor probiotica als supplement. Orthica en vitakruid zijn betrouwbare aanbieders van supplementen die probiotica bevatten.

9. RUST

Jouw lichaam heeft rust nodig en dus je buik ook. Stop dus met late night snacks (en drankjes!) en zorg dat je spijsvertering ook minimaal 12 uur kan ‘rusten’. Rusten tussen aanhalingstekens, want wat je eigenlijk doet is jouw darmen de tijd geven om optimaal te kunnen werken.

10. EETDAGBOEK

Als laatste tip, houd een dagboekje bij waarin je opschrijft wat je eet en drinkt, hoeveel je beweegt en geef je stresslevel een cijfer op de schaal van 1 tot 10. Misschien kan je ontdekken op welke momenten de klachten opspelen en watvde oorzaak kan zijn.