Snap
  • Voeding
  • gezond
  • voedingssupplementen
  • vetten

Omega 3

Omega 3 is een belangrijk bouwstof voor ons lichaam en essentieel. Dat betekent dat we het niet zelf aan kunnen maken. De belangrijkste groepen uit omega 3 is het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de visvetzuren EPA en DHA.

ALA is een essentieel vetzuur, wat je lichaam niet zelf kan aanmaken en daarom moet binnenkrijgen uit voeding. Je lichaam kan uit ALA ook EPA en DHA aanmaken, maar alleen in hele kleine hoeveelheden.

Het eten van voeding met ALA is dan ook niet genoeg om alle 3 de groepen binnen te krijgen. Het beste is om voeding met EPA en DHA te gebruiken, zodat je deze belangrijke visvetzuren rechtstreeks binnenkrijgt.

Omega 3 is een essentiële bouwstof voor hormonen en neurotransmitters maar ook voor tal van andere functies in je lichaam.

Zo is er bij voldoende inname van EPA en DHA bewijs voor een verlaagde kans op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en een hoog cholesterol. Tijdens de zwangerschap zorgt inname van DHA voor een gezonde hersenontwikkeling en goed netvlies van de baby. Ook na de zwangerschap heeft het kindje veel baat bij omega 3 die het binnenkrijgt uit borstvoeding via de moeder. 

Omega 3 zit in plantaardige en dierlijke bronnen. ALA komt vooral voor in plantaardige oliën zoals lijnzaad en andere pitten en zaden, groene bladgroenten, walnoten, zeewier en avocado. Een goed recept met veel ALA zijn mijn heerlijke omega koeken van de foto.

Visvetzuren EPA en DHA vind je in vette vis zoals zalm, sardines en haring, maar ook in eieren en schaal- en schelpdieren. Vissen maken EPA en DHA niet zelf aan, maar halen het uit de algen en plankton die ze eten.

de Gezondheidsraad raadt aan om ten minste één portie vette vis per week te eten. Dit staat gelijk aan circa 200 mg visvetzuren per dag.

Hou je niet van vis? Neem dan zeker als vrouw een omega3 supplement. Zoals visolie, planktonolie, krillolie of algenolie. Liever geen capsules, want de meestecapsules bevatten opvulmiddelen waardoor je in verhouding zo maar 9-12 capsules nodig zou hebben in plaats van 1 a 2 lepels van een vloeibare olie. Maar dit geldt niet voor alle merken. Als je de vissmaak opboert of weer boven komt betekent het vaak dat je minder goede kwaliteit hebt. Of je lichaam er moeite mee heeft.

Mijn voorkeur gaat uit naar algen of plankton olie. Vissen maken EPA en DHA niet zelf aan, maar halen het uit de algen of plankton die ze eten. Dus waarom dan vis nemen en niet gelijk de algen/plankton? Die bevatten tenslotte de bestandsdelen die we willen. Zelf gebruik ik planktonolie van ergomax. 

En dan hebben we nog krillolie, krill zijn een soort garnaaltjes die veel algen en plankton eten, meer dan vissen. Dus hogere waardes EPA en DHA bevatten. Opzich een prima 2de keuze dus.

Wil jij meer weten over jou omega 3 supplement, laat het me gerust even weten. 

Dan kijk ik hem voor je na!