Snap
  • Voeding
  • ontbijten
  • mamaplaatscollab
  • bolletje
  • ontbijtweek
  • bolletjeontbijt

Nog niet elk kind start een schooldag met ontbijt

Dat terwijl het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is, lees hier het belang van een goede start van de dag!

In samenwerking met Bolletje willen wij heel Nederland aan het ontbijt helpen. Een goede start van de dag is ontzettend belangrijk, in het bijzonder voor kinderen. Helaas gaat maar liefst 11 procent van de kinderen zonder ontbijt naar school. 

Het belang van ontbijten

Door te ontbijten komt de spijsvertering op gang en krijgt je kind belangrijke voedingsstoffen binnen om de dag goed te beginnen. Wist je dat kinderen zo'n 10 tot 15 procent van de energie en voedingsstoffen die ze dagelijks nodig hebben, halen uit hun ontbijt?  Kinderen kunnen zich beter concentreren op school én hebben minder kans op overgewicht. Je voorkomt namelijk dat je kind later op de dag honger krijgt en 'slechte' dingen gaat eten. 

Snap

Verschillende typen ontbijters

Iedereen ontbijt op zijn of haar tempo en kan worden ingedeeld in een bepaalde 'soort' ontbijter. In een enquete onder onze volgers vroegen we hoe je jezelf als ontbijter zou beoordelen en hoe je je kind beoordeelt. Check hier de enquete. Resultaat uit het onderzoekje? Kinderen zijn veelal rustige en/of moeilijke ontbijters en hebben de tijd nodig in de ochtend. Daartegenover staan de ouders, die in de ochtend wat minder rust hebben ;) Heel herkenbaar natuurlijk, in welk huishouden is er op een (doordeweekse) ochtend geen haast?! 

Ashley, Kim, Inge en Frank delen hun ontbijt-ervaringen + goede tips om het soepel te laten verlopen, lees je mee?

Tijd voor elkaar

Voordat Ashley kinderen had, ontbeet ze nooit. Ze nam er de tijd niet voor. Nu ze een gezin met vijf kinderen heeft, is het ontbijt juist een belangrijk moment van de dag geworden. "Tijdens het ontbijt peil ik altijd of iedereen lekker in zijn vel zit. Of ze goed hebben geslapen of toch nog een beetje moe zijn. Dan bespreken we wat we die dag gaan doen of wat de kinderen voor belangrijks hebben op school. Als ze iets hebben op school wat ze spannend vinden om te doen zoals een rekenopdracht of een dictee dan probeer ik ze nog even gerust te stellen. Of juist bemoedigde woorden toe te spreken."  

"De kinderen vinden het altijd erg gezellig en leuk om zelf hun ontbijtjes te maken. Helemaal trots zijn ze dan op hun creaties. Door zo bezig te zijn met hun eigen ontbijtjes zijn ze een stuk bewuster van wat ze eten en worden ze een stuk zelfstandiger. Scheelt mij ook weer werk."

Snap

Variatie

Het ontbijt bij Ashley thuis kan in twee woorden omschreven worden: gevarieerd en vezelrijk. "De ene keer eten we yoghurt met bijvoorbeeld krokante ontbijt granen van Bolletje en de andere keer meergranen Knäckebröd." Ook probeert ze suiker zoveel mogelijk te vermijden: "Door snel verteerbare koolhydraten en suikers kun je een suikerpiek krijgen. Als reactie maakt je lichaam heel snel insuline aan. Als er ineens heel veel suiker in je bloed zit, piekt je insuline en haalt je lichaam zoveel mogelijk suikers in je bloed. Daardoor crasht je energiepeil eigenlijk en voel je je moe. Lijkt me niet echt handig als je middenin een dictee zit. Ook voor mezelf als moeder kan ik alle energie gebruiken. Ik probeer dus zo'n dip tegen te gaan. De Bolletje Knäckebröd en ontbijtgranen zijn dan fijne producten om genoeg energie te krijgen, maar ook te behouden."

Check op de site van Bolletje heel veel lekkere belegtips voor nog meer variatie. Wat dacht je van hüttenkäse met rucola en komkommer bijvoorbeeld? 

Het is voor mij belangrijk dat we aan tafel eten, om zo in alle rust te kunnen eten.

Geen schermen

Voor Inge is het belangrijk dat er tijdens het ontbijt geen schermen aan staan, zodat er in alle rust en met zijn allen ontbeten kan worden. "Hier thuis is het lekker druk met die drie jongens, maar voor het ontbijt maken wij hier bewust tijd vrij. Het is voor mij belangrijk dat we aan tafel eten, om zo in alle rust te kunnen eten. Dat betekent geen televisie aan, maar gezellig Damen de dag opstarten."

"Wij eten hier eigenlijk heel gevarieerd in de ochtend. De ene dag een beschuitje met jam of cocosbood en de andere dag een lekkere cracker met kaas, komkommer en tomaat. Het is net waar de jongens trek in hebben en daarom zet ik zoveel mogelijk op tafel!"

Voorbereiding 

Tip van Kim: "Zorg dat alles zoveel mogelijk klaarstaat, dus dek de tafel ‘s avonds alvast zodat het in de ochtend tijd scheelt. Plus, wanneer het klaarstaat, is de kans heel klein dat je het ontbijt dan alsnog overslaat. Mijn man zet alles klaar (hoe luxe). Iedereen pakt wat hij of zij wil. Elin en ik ontbijten doordeweeks altijd met yoghurt, fruit en ontbijtgranen. Kiek ontbijt het liefst met brood en een cracker, mijn man yoghurt, Brinta, of crackers en Mees eigenlijk altijd met twee broodjes."

"In het weekend ziet ons ontbijt er iets anders uit. Sowieso is het ontbijt dan een stukje later, we slapen namelijk eerst uit (heerlijk!) en daarna ontbijten we wat uitgebreider en iets minder verantwoord dan door de week. We maken er dan graag een feestje van. Bananenpannenkoekjes, verse jus, pancakes met fruit en yoghurt of kwark en soms zelfs kaneelbroodjes en croissants…"

Snap

Een goed begin is het halve werk

Het mag duidelijk zijn dat een goed begin het halve werk is. Uiteraard niet alleen voor je kindjes, maar ook voor jezelf. Hoe mooi is het dat je kinderen ervoor zorgen dat je zelf ook weer even stilstaat bij het feit dat ontbijten zo belangrijk is om energiek de dag door te komen? 

Frank: "Voordat ik vader werd en zelfs tot het moment dat Sam in de ochtend brood ging eten, was ik een slechte ontbijter. Of eigenlijk geen ontbijter. Ik vond het niet nodig en lag liever zolang mogelijk in bed om daarna snel aan te kleden en naar het werk te vertrekken. Ik at dan op het werk in de eerste pauze van 10.00uur een cracker en een stukje fruit. Als ik er aan terug denk en merk met welke energie ik nu naar het werk ga, vraag ik me af waarom ik er pas mee begonnen ben toen Sam oud genoeg was om mee te ontbijten. Of ik zonder kinderen nog steeds niet echt goed zou ontbijten? Waarschijnlijk wel."

Snap

"Ik geloof dat je de smaakontwikkeling stimuleert door veel verschillende producten te eten. Ook denk ik dat afwisseling van producten verschillende vitamine en mineralen aanvult. Hoe wij het elke dag extra leuk voor de jongens maken, is door veel variatie te gebruiken van crackers, boterhammen en/of ontbijtgranen tot afwisseling van het beleg."

Wij zijn benieuwd: welke ontbijtrituelen hebben jullie?

3 jaar geleden

In de auto eet ik een reep. Liga/sultana/bolletje goede start... net wat mijn man in huis gehaald heeft ;)

3 jaar geleden

sigaretje, gembershot en een krentenbol

3 jaar geleden

Brood met kaas en een dubbele koffie - lekker hollands

3 jaar geleden

groene smoothie en havermoutpap