Snap
  • Voeding
  • kerstdiner
  • Comfortfood
  • mumtreats
  • etenmetkids

Mum Treats - Holiday season

verwen jezelf tijdens lockdown

Mum Treats for you

Tijdens deze bijzondere kerstvakantie waarin we met zijn allen weer op onszelf zijn aangewezen, deel ik graag deze cosy gerechten met jou, ploeterende liefhebbende moeder! Want wat moeten we nou weer bedenken zonder onszelf te verliezen in emo-eten (note to myself btw). Deze gerechten zijn allemaal vegetarisch, enkele daarvan zijn zelfs volledig vegan. De hoeveelheid ingrediënten zoals hieronder beschreven, is op basis van 4 personen. Olijfolie of kokosolie, dat laat ik aan jou over. Evenals de hoeveelheid peper en zout. Deze ingredienten heb ik niet benoemd in de gerechten, maar spreken uiteraard voor zich.

- Colorful comford food -

Dit gerecht is een heerlijk overzichtelijk 1 pans gerecht. Perfect voor het comfy gevoel en hartverwarmend door de zachte kleuren en kruidige geuren. Je maakt het voor 4 personen met gemak in zo’n 30-45 min klaar. Enjoy!

Nodig:

- 2 courgettes

- 400 gr zilvervliesrijst

- 2 uien

- 50 gr rozijnen

- 50 gr walnoten (ander soort noten kan natuurlijk ook)

- 50 gr pistachenoten (vooral vanwege de kleur 😊)

- Granaatappelpitjes (voor de garnering)

- Gedroogde cranberries (optioneel)

- Bosje Munt

- Platte peterselie

- 450 ml groentebouillon

- Zwarte olijven

Snijd de uien in stukjes, bak ze kort even op, voeg de in plakken gesneden courgettes toe en bak ze mee tot ze mooi kleuren. Haal vervolgens 2/3e van de courgettes er vervolgens uit. Hak de munt en peterselie fijn. Vanaf nu kan je de Pilav in laagjes opbouwen. Zorg dat je de bouillon gereed hebt om bij te schenken. Doe 1/3e van de rijst in de pan, strooi er de noten en rozijnen over en de verse kruiden, schenk er 1/4e van de bouillon over. Vervolgens leg je er weer een laag gebakken courgettes op en bouw je weer een nieuwe laag, zo giet je telkens over elke laag de bouillon. Zo ga je door tot je nog een beetje van de ingrediënten over hebt, die bewaar je voor de garnering aan het einde. Doe de deksel op de pan en laat de Pilav zo rustig een kwartiertje sudderen. Na 15 minuten mag het vuur laag (check even of de rijst goed gegaard is, anders pruttel je nog wat langer door). Laat de Pilav vervolgens nog even rusten in de pan voordat je hem overschept op een mooie ovenschaal. Eenmaal in de ovenschaal, toep je de Pilav af met de granaatappelpitjes, de kruiden, de noten en de olijfjes.

- Knolselderij met Prei soep - 

Perfect voor een druilerige stay-at-home-dag! (vegan)

Nodig:

- 4 preistengels

- 400 gr knolselderij (komt neer op 1 flinke knol of voor extra romig effect 1,5)

- 1 ui

- 200 ml Amandelmelk

- 1 L groentebouillon

- 300 gr vegan spekreepjes (of gebakken tofu kan natuurlijk ook)

- Bieslook

Was de prei grondig, er zit altijd stiekem best veel zand verstopt in prei. Snijd ze vervolgens in ringen. Snipper de ui ook meteen maar, dan kunnen de tranen lekker stromen en ben je daarna van dat uiige gedoe af! Stroop je mouwen maar op voor het snijden van knolselderij, show me your musicles! Verwijder eerst de scheel, ik doe dit alsnog met een groot mes en snijd voorzichtig de schil en stronkjes van de knol af. Snijd de knol vervolgens in plakken en daarna in stukjes. Fruit de ui aan, gooi de prei en de knolselderij er lekker bij en schep even flink om. Giet de bouillon erbij en laat de boel lekker zo’n 20 minuten pruttelen (deksel mag best op de pan). In de tussentijd zou je de vegan spekreepjes alvast lekker kunnen opbakken. Check vervolgens of de knol zacht genoeg is om te pureren? Dan kan de Amandelmelk erbij en mag de staafmixer uit de kast! Pureer de soep tot deze zo zacht en glad mogelijk is, of zo grof als je zelf wilt. Voor het opdienen van de soep strooi je de vegan spekreepjes over de kommetjes en knip je er wat biesloooook boven. En klaar is deze heerlijke bron van voeding en warmte. Enjoy!

Knolselderij helpt tevens je spijsvertering te bevorderen. 

- Appel + Gembertaart -

Een heerlijke kerst-treat (hoewel deze taart het natuurlijk ook prima doet op allerlei andere momenten), maar de look en feel ademen kerst uit! En met de recente appeloogst nog heerlijk seizoensgebonden ook. 

Nodig:

Voor het deeg:

- 250 gr bloem

- 175 gr koude boter

- 1 eidooier

- 1 el gemberpoeder

- 50 gr poedersuiker

Voor de vulling:

- 300 gr honing

- Rasp en sap van 1 citroen

- 200 gr amandelmeel

- 1 duimlengte gember

- 4 eidooiers

- 125 gr ricotta

- 3-4 elstar appels

Meng alles wat je nodig hebt voor het deeg lekker door elkaar, dit kan je met de hand doen of een machine zijn werk laten doen. Meng het tot een kruimelig deeg en voeg desnoods 1 lepel water toe om het wat te laten samenkomen. Breng het deeg samen tot een bal, wikkel het in huishoudfolie en laat 1 uur in de koelkast staan.

Drink een kop thee of strike a yoga pose of geniet van een heerlijke meditatie (in your dreams...!)

Na 30 minuten kan je verder aan de vulling. Doe alles wat je nodig hebt voor de vulling samen in een pannetje en laat het mooi harmoniseren op een laag vuurtje. Het is vaak afhankelijk van het type honing hoelang je hiervoor nodig hebt. Maak je gebruik van een vloeibare honing, dan zul je ervaren dat dit harmoniseren, zo gepiept is. Haal de pan van het vuur en laat het even voor wat het is.

Haal de bal deeg uit de koelkast en rol deze uit, om vervolgens een lage taartvorm ermee te bekleden. Mij lukt het niet altijd om het deeg mooi uit te rollen, dus het zelf beplakken van de taartvorm is net zo prima. Als deze maar mooi gevuld is, met de randen daarin meegenomen.

Vervolgens ga je de bodem blind bakken. Jij houdt wel je ogen open, maar op de taartbodem leg je een stuk bakpapier met daarop een laag droge bonen bijvoorbeeld. Je moet het maar net in huis hebben, rijst zou ook kunnen. Bak de taart blind voor zo’n 15 minuten op 180 graden.

Snijd ondertussen de elstar appels in dunne plakjes. Ik snijd de appels altijd eerst door de helft zodat je mooie halve cirkels kan snijden. De plakjes mogen keurig dun gesneden zijn.

Haal de taartbodem uit de oven, bedek de bodem volledig met de taartvulling en leg vervolgens de appelplakjes in concentrische cirkels op de taart. In wat? Concentrische cirkels zijn cirkels in tegengestelde richting. Voor een dynamisch effect! Vervolgens bak je de taart nog zo’n 35 minuten in de oven. Bestrooi de taart voor het serveren nog met wat poedersuiker. Enjoy this lovely treat for you! 

Overigens alle credits voor deze heerlijke taart gaan naar Yvette van Boven!

- Aubergine met zongedroogde tomaten stoof (vegan) - 

In de categorie comfort food is dit toch wel een favorietje. Ideaal om op voorraad te hebben, je kan het makkelijk een paar dagen bewaren én je zou de leftovers zelf als mooie basis kunnen gebruiken voor een pasta bolo voor de kids. Dit recept is overigens totaal vegan, maar vlees of vis past evengoed voor de liefhebbers bij dit gerecht.

Nodig:

- 3 Aubergines

- 2 Uien

- 2 tenen knoflook

- 1 citroen (je gebruikt de geraspte schil)

- 4 takjes dille

- Handjevol Pistachenoten

- Stuk of 12 zongedroogde tomaatjes

- 2 blikken pomodorini tomaatjes (blik a 400 gr)

- Granaatappelpitjes wederom zeer smaakvol hierbij

- Scheut honing

- Gedroogde oregano

- Platte peterselie

There we go! Snijd de aubergine in reepjes, halveer de repen als je dat prettiger lijkt. Het behouden van lengte heeft wel zijn charmes in dit gerecht. Snijd de uien, gewoon in stukjes is voldoende. Snijd de knoflook fijn en begin met het fruiten van ui en knoflook. Voeg hier de aubergines aan toe. Misschien past de hoeveelheid aubergines niet direct samen in 1 pan, bak dan de aubergines op in delen, en houd hier dan ook rekening mee in het meebakken van ui en knoflook. Voor de smaak namelijk wel zo lekker als dit met de aubergines wordt meegebakken. Strooi vervolgens de gedroogde oregano over de aubergines. Als alle aubergines zijn gebakken, voeg je ze samen in 1 grote pan. Voeg vervolgens de 2 blikken pomodorini tomaatjes toe. Roer het geheel zachtjes en met aandacht door elkaar. Doe er charmant een flinke scheut honing overheen. Laat het geheel op laag vuur nog even met elkaar harmoniseren. Voor het opdienen zou je het geheel over kunnen scheppen op een ovenschaal, alwaar je de pistachenoten, de geraspte citroenschil, de zongedroogde tomaatjes (eventueel in stukjes gesneden), de granaatappelpitjes en de verse kruiden eroverheen strooit.

Uiteraard zijn de pistachenoten ook te vervangen door bijvoorbeeld amandelen of een variaties waar je zelf dol op bent. Wees je er van bewust dat cashewnoten vrij vet zijn en daarmee een behoorlijke calorieën bom zijn. Deze noot zou dan ook niet direct mijn aanrader zijn.

Voor erbij is dit echt een goddelijke combinatie;

- Aardappel salade met geconfijte rode ui (vegan) -

Deze salade is een perfecte combinatie voor naast de Aubergine stoof. Hij is fris en opgewekt van smaak en dat maakt een mooi contrast naast de zachte warme volle smaak van de stoof.

Nodig:

- 450 gr opbakaardappeltjes (met schil is wel het lekkerste)

- 2 rode uien

- Dille

- 1 zak gemende sla

- Yoghurt (ik koos voor de soja variant)

- Kappertjes

- 1 sjalotje

- 1 citroen

- Appelazijn

De aardappeltjes komen het lekkerste tot hun recht in de salade als je ze eerst heel kort even kookt, voordat ze je in de oven laat bakken. Het koken draagt ook bij dat je ze hierna lekker kan ‘kneuzen’ met je handen of met een stamper voordat ze in de oven gaan. Hierdoor krijg je lekkere krokante aardappeltjes. Verwarm de oven op 180 a 200 graden, rasp de citroen boven de aardappeltjes, besprenkel het geheel met wat olijfolie en bak de aardappeltjes zo’n 30-45 min in de oven. De duur kan jij uiteindelijk het beste inschatten, kijk en geregeld even naar of ze niet te hard gaan of als ze nog iets langer nodig hebben, ook goed natuurlijk.

Terwijl de aardappeltjes lekker in de oven staan, maak je ondertussen de geconfijte rode ui. Dit klinkt zo heerlijk ingewikkeld maar is echt in een handomdraai gefixed. Snijd de rode uien in ringen. Leg ze in een diep bord en of een diepe schaal met opstaande rand. Dompel ze vervolgens onder in de appelazijn. Zet ze vervolgens weer aan de kant en laat ze lekker ‘weken’. Nu kan je met de dressing aan de slag.

Snijd het sjalotje super fijn, meng het sjalotje met de yoghurt, voeg de kappertjes op eigen gewenste hoeveelheid toe, scheutje olijfolie eraan toevoegen, peper en zout op eigen smaak. En de dressing is gereed, ze de dressing nog even in de koelkast. De aardappeltjes zijn inmiddels gaar, haal ze uit de oven en laat ze nog even afkoelen, tot een voor jou gewenste temperatuur. Voeg vervolgens de sla, de afgegoten rode uien en de dressing toe en garneer met dille en

- Antiflu for you -

Oftewel, een echte anti griep booster. 

Keep that virus outside the house! 

Nodig:

- 2 grote zoete aardappelen

- 5 cm gember

- 1 rode ui

- 4 Knoflooktenen

- 2 handjes gojibessen

- 1 L groentebouillon

- 1 bakje shiitakes

Snijd de zoete aardappelen (mag gewoon met schil en al, was ze wel even goed schoon) in grove stukken. Als je dan toch bezig bent, snijd dan ook meteen de shiitake in stukjes. Snijd de ui, de gember en de knoflook klein en fijn. Bak ze vervolgens samen in een grote soeppan tot de ui zacht wordt. Voeg de zoete aardappelen, de shiitakes en de gojibessen toe. En giet er vervolgens de groentebouillon over, zoveel zodat alles onder water staat. Laat het geheel vervolgens lekker 15 minuten pruttelen totdat de stukjes zoete aardappelen zacht zijn. Haal vervolgens de staafmixer tevoorschijn en pureer het geheel zo glad en zacht mogelijk of zo grof als je het zelf wilt houden. En klaar is deze family anti flu booster!

Te laat? En al bevangen door de griep of een flinke verkoudheid, dan wil deze soep ook zeker helpen om gauw weer aan te sterken. Voeg anders nog even wat extra gojibessen toe, want deze rode vriend mag zeker niet ontbreken bij het genezingsproces!

- Holy Shiitake -

Ook dit goedje is een absolute booster voor je immuunsysteem én omdat je rauwe shiitakes toevoegt, helpt dit goedje ook nog eens extra om lekker te aarden. Keep those feet grownded babe!

- 125 gr (1 of 2 bakjes shiitakes)

- 100 gr zonnebloempitten

- 1 teen knoflook

- Scheutje sojasaus of olijfolie

Gooi alle ingrediënten tezamen in de blender, magimix, keukenmachine oid en laat de machine zijn magie uitvoeren. Oftewel, hak het geheel zo fijn of zo grof als je zelf prettig vindt. Hoe fijner, hoe prettiger het smeert en hoe meer de smaken letterlijk met elkaar zullen blenden.

Snap