Snap
  • borstvoeding
  • borstvoedingsproblemen
  • Trauma

Mijn borstvoedingsverhaal

Wat het mooiste was is en blijft nu verdriet

Laat ik voorop stellen dat ik met deze blogpost niemand wil beledigen of een slecht gevoel wil geven. Als je gevoelig hiervoor bent raad ik je aan om deze blogpost niet te lezen!

Borstvoeding, niets liever dan dat wou ik mijn kindje geven. Het verbetert de band, het heeft zoveel gezondheidsvoordelen en nog zoveel meer. Begrijp me niet verkeerd, flesvoeding is ook goed, maar niet net zo goed als borstvoeding en dat is waar mensen vaak over vallen, dus nogmaals als je hier gevoelig voor bent zou ik je adviseren om niet verder te lezen.

De optie om flesvoeding te geven was niet eens een discussie punt, nooit en te nimmer zou ik dit aan mijn kind geven. Waarom? Ja, dat is moeilijk uit te leggen en ik weet het zelf ook nog niet zo goed.

Borstvoeding ging goed, na 2 dagen was ze al aangekomen!

Na 2 maanden had mijn moeder een gevoel dat we haar moesten laten wegen. We kwamen aan bij het CB en de arts noemde het getal op. Ik schrok, ik was in shock, ze was onder het onderste lijntje van de grafiek, terwijl ze met 4 kilo is geboren….

Ik kreeg een gesprek met de arts, maar alles ging langs me heen. Ik moest per direct bij voeden. Huilend ging ik naar de Etos en kocht ik beschamend een pot flesvoeding. Ik maakte het flesje en gaf het aan haar, maar haar aankijken kon ik niet.

Daarna heb ik ALLES gedaan wat je maar kan bedenken om mijn melkproductie op te hogen. Ik heb haar ontelbaar vaak aangelegd, supplementen geslikt, 3 verschillende kolven gebruikt, om het uur kolven, om de 3 uur, pokerkolven, ik dronk 3 liter water per dag, ik at alles waarvan werd verteld dat het goed was, maar mijn diepte punt was dat ik een medicijn had gevonden waarbij je melkproductie omhoog zou gaan maar waar er een risico zou zijn op hartfalen, ook voor je kleintje. Op een gegeven moment had ik nog maar 20 milliliter na 20 minuten kolven. Er kwam gewoon niks meer uit, ik moest gaan stoppen.

Dit is het moeilijkste, pijnlijkste en verdrietigste wat ik ooit heb gedaan, ik heb er op de dag van vandaag nog steeds elke dag meerdere keren per dag last van. Zo kan ik niet tegen alles wat te maken heeft met borstvoeding maar ook met flesvoeding, bij elke fles die ik maak heb ik buikpijn.

Mij laatste moedermelk heb ik laten verwerken in een ring en het laatste beetje ligt nog in de vriezer.

Als iemand anders flesvoeding aan zijn kindje geeft heb ik daar niet eens een gedachte bij, het maakt me niks uit! Maar bij mezelf ligt dat anders.

Mocht je me andere blogpost gelezen hebben weet je dat ik een vreselijke zwangerschap en bevalling heb gehad. Dit kan ik nog wel een keer meemaken, maar of ik het aankan dat ik weer mijn kind niet kan voeden weet ik niet en dat is iets wat moeilijk is. Mijn verloskundige zei ooit: “Je zal altijd rouwen over de zwangerschap, bevalling en je borstvoeding avontuur en dat mag”

Ik hoop dat hier andere personen zijn die iets vergelijkbaar hebben meegemaakt of wellicht tips hebben hoe ik dit gevoel kan verminderen.

Mama Saar's avatar
4 maanden geleden

Met ons eerste zoontje moest ik ook al snel op kunstvoeding overschakelen, hij kon niet drinken aan de borst. Nu een tweede zoontje waarbij het wel heel goed lukt. Bij een vriendin van mij is het dan weer omgekeerd. Voel je niet schuldig m,

Rosalie's avatar
1 jaar geleden

Hoi olijf, ik verzond perongeluk al mijn bericht en kan em niet meer verwijderen, dus hier nogmaals een poging. Jouw verhaal is heel herkenbaar. Afgelopen week ben ik voor het eerst trotse mama geworden van een meisje. Helaas kwam ik er tijdens deze week ook achter dat mijn melkproductie niet goed op gang komt wat verschillende redenen heeft. We hebben van alles geprobeerd omdat ik het zo graag wilde, maar niets heeft geholpen en omdat ik er echt van onderdoor ging en daar mijn dochter en man in mee trok, hebben wij deze week meteen al de knoop doorgehakt om te stoppen, omdat het volgens de professionals geen zin heeft om hiermee door te gaan en ik beter voor mijn kind kan kiezen. Ik begrijp jouw gevoel heel goed, want heb precies hetzelfde. Voor mij is borstvoeding de enige goede voeding en daarnaast ook heel goed voor de hechting. Mensen kunnen van alles zeggen maar borstvoeding is zeker vele malen beter dan kunstvoeding. Dat dit niet is gelukt, doet ongelofelijk zeer. Je wilt toch het allerbeste voor je kindje. Voorlopig zal ik bij elk flesje nog wel een traan moeten laten ben ik bang. Sterkte, ik weet wat je voelt.

Olijf's avatar
1 jaar geleden

Wat vreselijk zwaar! Hoe dan ook, je doet het goed. Nee, niet de beste voeding, maar wel voeding dus ze komt er wel en jij ook! Liefs💞

's avatar
1 jaar geleden

Hoi olijf, ook ik heb iets vergelijkbaars.

Giesje71's avatar
1 jaar geleden

mijn schoondochter heeft haar kindjes ook maar een aantal weken(7) kunnen voeden, helaas na 7 weken was de voeding op helemaal op en hoe dat kan??? niemand kan het zeggen. Gelukkig is er dan flesvoeding maar snap je wel je wil het allerbeste aan je kindje geven en dat heb je gedaan. je heb er alles aan gedaan om het haar te geven en daar mag je trots op. Rouwen zal je blijven doen, maar ga bij een volgend kindje er wel vanuit dat je misschien dan ook niet lang kan geven, hoe naar dat ook is. Ik vind je een toppertje!

Olijf's avatar
1 jaar geleden

Mooie reactie, dankjewel!

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Olijf?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.