Snap
  • Sondevoeding
  • knuffel
  • mickeybutton
  • eetstoornis
  • Anorexia

Marjolijn maakt ‘Sonde Aapjes’

Ze herstelde van anorexia en steunt nu zieke kinderen.

Marjolijn was 21 jaar toen haar eetstoornis begon op te spelen tijdens haar studie op de kunstacademie in Breda. Noodgedwongen moest ze stoppen met haar studie en kwam ze thuis te zitten. In de maanden daarna nam haar eetstoornis het volledig over. Ze moest worden opgenomen in een ziekenhuis en eetstoornis kliniek maar wachtlijsten waren te lang, daarom werd eerst thuiszorg en sondevoeding ingezet.

“De sondevoeding heeft mijn leven gered. Zo zie ik het. Maar ik vond het wel ontzettend vervelend zo’n slangetje in mijn neus en ook was ik erg bang. Toch heeft het mij goed geholpen, de achteruitgang werd met de sondevoeding stopgezet. Ik kon eindelijk weer goed slapen en herstelde genoeg om een langdurige opname in een eetstoornis kliniek aan te kunnen.”

“In deze opname leerde ik weer vast voedsel eten. Toen ik op een gezond en normaal eetpatroon zat mocht ik verder herstellen zonder de sonde. Dat voelde als een bevrijding. Na vijf maanden mocht ik de eetstoornis kliniek verlaten. In de jaren daarna herstelde ik elke dag een beetje meer en leerde ik weer leven en genieten.”

“Drie jaar later merkte ik pas de impact van deze moeilijke tijd en de sondevoeding. Ik bleef er maar aan terug denken en er kwamen veel emoties naar boven. Ik besloot iets met deze gevoelens te doen en wilde graag mensen en kinderen helpen die op dit moment door een moeilijke tijd gaan door bijvoorbeeld ziekte en sondevoeding.”

“Ik besloot mijn naai hobby in te zetten als manier dit te verwerken en maakte knuffel aapjes met een neus-maag sonde speciaal voor zieke kinderen met een sonde. Maar ook tieners en volwassenen bleken steun te hebben aan mijn knuffels!” 

“Later zijn de ‘sonde aapjes’ zoals ik ze noem verder uitgebreid naar ‘MIC-KEY aapjes’. Een MIC-KEY button borduur ik op de borduurmachine. Zo kunnen nog meer mensen een aapje ontvangen en steun krijgen. Inmiddels heb ik zo’n 50 aapjes gemaakt. Elke aapje in uniek en handgemaakt. De stoffen komen van een mooie stoffenwinkel in Winschoten waar ik inmiddels vaste klant ben.”

“Het is fantastisch om iets voor kinderen, tieners en zelfs volwassenen te kunnen doen. Om steun te kunnen bieden. Steun die we allemaal een beetje nodig hebben als we door een moeilijke periode gaan.”

Voor foto’s en informatie over onder andere de sonde aapjes kunt u volgen op mijn Instagram: bijzondere.knuffels