Snap
  • Voeding
  • zwanger
  • voeding
  • moederschap
  • Vegan
  • best9moms

Mama gaat een maandje vegan

Hoe ik het vegan dieet heb ervaren

Gezonde voeding is voor mij heel belangrijk. Jaren van darmproblemen en een lactose intolerantie motiveren mij om op mijn voeding te blijven letten. Vaste gewoontes helpen mij om dit vol te houden. Toch evalueer ik regelmatig mijn patronen en stel ik deze bij waar nodig. Zo had ik de laatste tijd veel gelezen over een Vegan dieet. Ik besloot dit ook een maandje te proberen. Want een echte mening vormen over een onderwerp, kun je pas als het het zelf hebt ervaren.

Voordelen van een vegan dieet

Kies je voor een vegan dieet, dan is de kans groot dat je ook kiest voor onbewerkt eten. In heel veel bewerkte voeding, zitten immers dierlijke toevoegingen. Vooral boter, melk en eieren worden vaak gebruikt in bijvoorbeeld koekjes en sausjes.

Een vegan voedingspatroon lijkt te leiden tot een lager kcal inname, ook als je zoveel mag eten als je wilt. Een mooie manier om af te vallen of op gewicht te blijven.

Een vegan dieet lijkt de bloedsuikerspiegel te verlagen. Daarmee verlaagt het de kans op diabetes type 2 of kun jij jouw diabetes beter onder controle houden.

Wat mag wel en wat mag niet in een vegan dieet?

Vegan is niet zomaar even geen vlees eten. Alle producten afkomstig van een dier mijd je volledig. Boter, kaas en eieren, melk en yoghurt en natuurlijk vlees en vis.

Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van vleesvervangers en plantaardige zuivelproducten verkrijgbaar in de gewone supermarkt. Let wel op: heel veel vervangende producten zitten boordevol suiker en zout en passen daardoor niet in een gezond voedingspatroon. Daarnaast zijn heel veel producten gemaakt van soja. Op zich niets mis mee, maar als je alles zomaar vervangt eet je vrijwel alleen nog maar soja. Probeer de variatie in je dieet op te zoeken.

Voedingssupplementen bij een vegan dieet

Onbewerkte plantaardige voeding zit gewoonlijk boordevol voedingsstoffen. Echter zijn er enkele voedingsstoffen die je veel makkelijker binnen krijgt via dierlijke voeding.

Zo zitten er wel eiwitten in planten, maar veel meer in bijvoorbeeld vlees en zuivel. Let goed op dat je voldoende eiwitten eet, door noten en peulvruchten aan je voeding toe te voegen of door een plantaardig eiwit isolaat te gebruiken.

Vitamine B12 krijgen we alleen binnen via vlees. Ga je voor een vegan dieet, dan is het slikken van vitamine B12 een noodzaak.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor calcium. Groenten als spinazie, maar ook noten en peulvruchten bevatten calcium. Vaak moet je dan wel hele grote hoeveelheden eten om voldoende binnen te krijgen. Een supplement is dan een goed alternatief.

Hoe heb ik het vegan dieet aangepakt?

Een grote vleeseter ben ik nooit geweest. Boter, kaas en eieren staan echter met grote regelmaat op het menu. Hier zat voor mij dan ook de grootste uitdaging.

Boter op mijn brood heb ik gewoon weggelaten en bakken kan ook prima in olijfolie of kokosolie (bij voorkeur die laatste, in verband met de hoge temperaturen)

Kaas eet ik bijna dagelijks, al is dit altijd opletten met mijn lactose intolerantie. Ik heb kaas en ook vleeswaren vervangen door humus. Dit stond al regelmatig op het menu, nu had ik een mooie kans om eens wat meer smaken te gaan proberen.

Eieren, de grootste uitdaging. Ons hele huishouden is er dol op. De kinderen vragen er bijna dagelijks om. Ik heb dit vervangen door tempeh. Bij lange na niet hetzelfde, maar ik had toch iets warms bij mijn boterham.

Vlees bij het diner. Aangezien ik vaak probeer makkelijk te koken staat er vaak gehakt of kip op het menu. Gelukkig is dit makkelijk te vervangen door een vegan variant. Iets minder smakelijk, maar de structuur van je maaltijd verandert niet wezenlijk. En de kids en mijn vriend? Die hebben gewoon meegedaan. Al heb ik op sommige dagen apart vlees voor ze gebakken en mezelf getrakteerd op een vegan hamburger.

Mijn ervaring met het vegan dieet

Het moeilijkste van een maandje vegan vond ik wel dat ik steeds bewust moest zijn van wat ik at. Nou ben ik wel wat gewend, lactose zit in heel veel producten. Toch is vegan wel wat extremer. Zo is een koekje bij de koffie vaak al verboden terrein. Niet zo leuk als je op bezoek bent en alles af moet wijzen. Ik voelde me dan vooral onbeleefd.

Aangezien ik al verschillende jaren lactosevrij eet, was een vegan dieet voor mij makkelijk vol te houden. Ik ben al gewend niet alles te mogen eten en heb jaren kunnen oefenen met ‘nee’ zeggen, het vragen naar alternatieven en uitleggen waarom ik iets niet mag hebben.

En dat alles zonder me schuldig te voelen. Want voor mij zijn mijn gezondheid, fitheid en energie belangrijker dan de verwachtingen van anderen.

Ik voelde me goed tijdens mijn maandje vegan. De energie explosie die sommige beschrijven bleef bij mij wel uit. Ik denk dat dit komt doordat ik al vrijwel onbewerkt at, voordat ik aan het vegan dieet begon.

Tegen het einde van de maand voelde ik me vaak licht in mijn hoofd. Ik heb het niet gemeten, maar ik vermoed een lage bloeddruk. Ik vermoed veroorzaakt door een tekort aan voedingsstoffen (ijzer?), ondanks dat ik wel supplementen heb genomen.

Voor mij wel een reden om te stoppen na deze maand.

Langzaam ben ik weer begonnen met het eten van kaas, eieren en vlees. De duizelingen in mijn hoofd namen hiermee ook af. Voor mij het teken dat het een goede keuzes was om toch weer dierlijke producten te nemen.

Bewuster kiezen

Ik ben wel bewuster gaan kiezen welke dierlijke producten ik neem. Grote porties heb ik niet nodig, dan wil ik best wat meer investeren in de kwaliteit van bijvoorbeeld vlees en eieren. Dieren die een fijn leven hebben gehad en hun natuurlijke dieet hebben mogen volgen, smaken mij stukken beter en zitten daarnaast boordevol goede voedingsstoffen. Zo eet ik het liefst biologisch.

Vegan en het moederschap

Ben je zwanger? Niet de ideale periode om te starten met een vegan dieet. De kans dat je tekorten oploopt is een stuk groter, want de eerste periode is dit nieuwe dieet vooral een zoektocht naar de juiste balans. Tijdens je zwangerschap heb je een verhoogde vraag naar voedingsstoffen, een grote kans dat je dit niet goed kunt opvangen.

At je al een poosje vegan voor je zwangerschap, dan zie ik niet in waarom je hier niet meer door zou gaan. Let wel goed op dat je gevarieerd blijft eten en voldoende voedingsstoffen binnen krijgt.

Wil je beginnen met een vegan dieet na je bevalling? Wacht dan totdat de rust weer een beetje is teruggekeerd in huis en je bent gestopt met borstvoeding.

De kraamperiode is al zwaar genoeg, een overschakeling in dieet vraagt dan wel heel veel van je lichaam. Gun jezelf de rust om eerst een goede balans te vinden in het gezinsleven, voordat je dit gaat oppakken.

Zeker als je borstvoeding geeft. Ook dit vraagt veel van je lichaam. Kleine aanpassingen in je dieet kun je dan prima verwerken, maar met een grote switch als het vegan dieet is zou ik nog even wachten.

Meer weten over gezonde voeding tijdens je zwangerschap?

6 tips voor een gezond dieet tijdens je zwangerschap.

Meer weten over gezonde voeding na je bevalling?

Download hier mijn gratis kraambed folder

Ben je benieuwd hoe ik je verder kan helpen? Mijn programmas zijn terug te vinden in de Mamaplaats Academy! Of volg mij op Instagram!

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij postauteur?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.