Snap
  • Voeding
  • afvallen
  • Momlife
  • Lifestyle
  • reallife
  • kharm

Koolhydraatarm eten, hoe gaat het nu?

Toen ik in februari begon met koolhydraatarm eten had ik nooit kunnen bedenken dat ik nu, aan het eind van het jaar, nog steeds deze lifestyle zou hebben. Ik ben iemand die als ze wat in haar hoofd heeft er vol voor gaat. Maar zodra de knop weer om is omtrent snoepen vind ik het altijd lastig mezelf weer te herpakken.

MindsetOp dat laatste wil ik iets dieper ingaan, jezelf herpakken na een cheat! Ik ben er namelijk van overtuigd dat je dit, net als fietsen, zwemmen en koffie drinken moet leren. Het is een mindset en het zijn vooral de juiste vragen die je jezelf moet stellen na een cheat.Maak het ook vooral niet te moeilijk en wees niet te streng voor jezelf. Het zal voor iedereen anders zijn maar dat streng zijn werkte in mijn geval averechts! Ik kreeg alleen nog maar meer de drang om te ‘’blijven’’ cheaten. Zoek de balans, neem de tijd en kijk wat er voor jou werkt!

''Regels''Voor mij werkt het super goed om bepaalde (leef)regels op te stellen. En ja, bewust het woord "leef" want het moet wel leuk blijven! Zoals bijvoorbeeld bij een verjaardag; mijn regel is dat ik dan gewoon lekker een stukje taart mag eten maar daarnaast niet bij elke verjaardag vol de bakken chips in duik. Met een vriendin op stap? Bij écht op stap geldt natuurlijk de ongeschreven regel: bij de koffie nemen we wat lekkers. Maar is het ‘’gewoon’’ even gezellig een bakkie bij elkaar doen dan neem ik er niks of iets wat koolhydraatarm is bij. En gaan we uit eten? Doen we bijna nooit.. maar als we het doen is het vaak voor een speciale gelegenheid, bijvoorbeeld een verjaardag of zoveel jaar samen zijn. Dan eet ik dus ook gewoon lekker waar ik zin in heb!

Zoals je leest werkt het voor mij dus vooral goed om bij speciale momenten niet te moeilijk te doen, juist op de "allerdaagse momenten" mijn eten aan te passen en dus zoveel mogelijk koolhydraten te vermijden. 

WeekplanningOok zoiets wat voor mij enorm goed helpt is een weekplanning, helder hebben wat we, als gezin, eten die week! Bij mij ging het vaak mis op de dagen dat ik niet van te voren bedacht had wat we gingen eten. Dan maakte ik sneller de keuzes voor een snellere/ongezonde hap, ergens wat op te halen etc.

Mijn tip is daarom, maak een weekmenu. Niet alleen handig voor de boodschappen, maar dus ook om cheats te voorkomen.

VolhoudenDe altijd, makkelijker gezegd dan gedaan, uitspraak! Maar het is natuurlijk wel waar! Bedenk waarom je gestart bent en stel doelen. Naast wat kilo’s kwijtraken heb ik gemerkt dat een ander voordeel het verminderen van moodswings is en een feel good gevoel over mijn gezondere levensstijl. Hou dus altijd vast, waarom je dit doet en voor wie je dit doet! En als het goed is, is dat op de eerste plaats voor jezelf!

Neem je tijdIk merk dat ik het soms nog wel lastig vind om dit goed onder woorden te brengen, maar ik ga het proberen. In de afgelopen jaren hebben wij als gezin veel meegemaakt op medisch gebied. Met name een heftige periode omtrent mijn man die sarcoïdose heeft en een abonnement had op het ziekenhuis. Dit maakte dat ik er in die periode alles behalve aan toe was om aan mezelf te werken en dat heeft tijd gekost om te accepteren. Ik zei altijd, vrouwen kunnen meerdere dingen tegelijk, maar ook voor mij zijn er grenzen. Ik kon niet naast het zorg dragen voor man en kinderen, het huishouden draaiende houden en zelf staande blijven ook nog eens een nieuwe levensstijl starten en écht goed voor mezelf zorgen. En dan bedoel ik vooral zorgen in de zin van alleen maar bezig zijn met mijn voeding, de juiste mindset hebben etc. Want mijn hoofd was alles behalve bij mezelf, mijn hoofd had andere zorgen, zorgen die veel belangrijker waren.

Ik bedoel denk ik vooral te zeggen, accepteer zoals je bent, ten alle tijden! In bepaalde fases van je leven heb je nou eenmaal veel belangrijkere prioriteiten.

Zit je even niet lekker in je vel? Accepteer het, omarm het en doe vooral waar jij je op dat moment goed bij voelt, op jouw tempo en met de juiste mindset!

We zijn ook maar gewoon mensen en iedereen mag er zijn, echt!

Liefs, Marisa p.s. Hieronder deel ik de meest spannendste foto ooit van mezelf, iets met #realmomlife

Snap
3 jaar geleden

Meeeega lief jij ❤

3 jaar geleden

Trots op jou!

3 jaar geleden

Ahh wat ontzettend lief van je, dankjewel!

3 jaar geleden

👍 super goed van je!!!